seçimleryerel seçim 2013Usulsüz Borçları İmza Sahipleri Ödesin - Haluk Selam Tufanlı
yazarın tüm yazıları:

Usulsüz Borçları İmza Sahipleri Ödesin – Haluk Selam Tufanlı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Haluk Selam Tufanlı – Yeni Kıbrıs Partisi Belediye Meclis Üyesi Adayı

Belediye’nin bir yıllık süre zarfında halka sunacağı hizmetlerin ne olacağını, ne gibi yatırımların yapılacağını iyi planlaması,  bu planlama sürecine halkın müdahil olması ve sonucun halkla şeffaf bir biçimde paylaşması gerekir.

Belediye bir kamu kurumudur ve bir şirket gibi kar amacı gütmez. Yani gelir ve gider yılsonunda birbirine eşit olmalıdır. Yıllardır, Lefkoşa Belediyesinde bütçe gelirleri %40-50 daha yüksek gösterilmiş ve ona göre borçlanma yapılmıştır. Bundan dolayı borçlanma oranı Bütçe gelirinin yüzde 80ine kadar çıkarılmıştır.

2006-2011 yılları arasında yaklaşık 100 milyon TLlik borç alınmıştır ve 2011 yılı itibariyle bütçede açık olduğu saplanmıştır. Bu açığa rağmen Çangar gibi şirketlerden ve birçok bankadan yasa dışı yollarla faizleri hariç 50 milyon TLlik daha borçlanma yapılmıştır. Bu borçların bir tanesi hariç tümü Belediye Meclisi kararıyla alınmıştır. Belediye Yasasına göre bu borçlar usulsüzdür, yasadışıdır ve altında imzası olan Belediye Meclis üyeleri, Belediye Başkanı, zamanın hükümetleri, Maliye bakanlığı, sosyal sigortalar ve içişleri bakanlığı suç işlemiştir.

Belediye Meclisindeki sözde muhalifler, Başkan tarafından saygı görmemişler, toplantılara çağrılmamışlar, bütçe hakkında yeterince bilgilendirilmemişler diyorlar! Oysa ki Belediye Meclis üyelerinin Başkanı denetleme yetkisi ve meclis çalışma usulü, düzeni ve mali işleri hakkında Meclis Tüzüğü yapma görevi vardır. Neden Muhalif Meclis Üyeleri tüzük denetimi yetkilerini kullanmadılar? Neden bütün bunlar olurken halka hiçbir açıklama yapmadılar? Lefkoşa Belediyesi tamamıyla çökertildikten sonra çıkıp açıklama yapmak kolay…

Lefkoşa Belediyesi’nin aylık yaklaşık 5 milyon TLlik geliri vardır. Bunun yarısı devlet katkısı diğer yarısı tahsilattır. Aylık gider ise 4 milyon 200 bin TL’dir. Devlet katkısı, mevcut Belediye Meclis kararı ile usulsüz olarak borçlandıkları kurumlara gitmek yerine halka hizmete giderse, Lefkoşa Belediyesi kendi kendini rahatlıkla çevirebilir.

Belediyeler yasasına göre Belediye Meclisi’nin personel alımları için Sınav Tüzüğü oluşturması gerekliydi, onu da yapmadılar, usulsüz işe alımlar oldu. Şu an belediyede 1000 civarında çalışanın  sadece onda biri dışarda hizmet veriyor. Sokakta iş yapan ve halka hizmet götüren personel sayısı memur sayısından fazla olmalıdır. YKP olarak, emekten, emekçiden yanayız. Sokakta hizmet veren yeterli işçi olmadığından gerekli hizmetlerin verilmesi için özel şirketlere milyonlarca TL gereksiz ödemeler yapılmaktadır. Dışardan hizmet alımına, taşeronlaşmaya ve sendikasız, güvencesiz işçi çalıştırmaya karşıyız.

YKP olarak ilk yapacağımız bu usulsüzlükleri durdurmak ve sorumlulara hesap sormak için hukuksal süreci başlatmak olacaktır. Diğer adayların yapacağını söylediği gibi Ziraat Bankasından borçlanmayacağız. Borç borç ile ödenmez. Biz usulsüz olan hiçbir borçu ödemeyeceğiz. Öncelikli olan emekçinin, personelin en temel hakkı, maaşlarının ve ihtiyaç sandığı – sigortalarının ödenmesidir. Bizim için asıl Borç budur.

24 yıldır talimatlara, baskılara karşı çıkan YKP ile yaşadığımız sokakları Başka bir Lefkoşa’ya dönüştürmeye çağırıyoruz.

Sözümüz var ve kararlıyız.

Başka bir Lefkoşa Mümkün.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin