seçimleryerel seçim 2013YKP-fem: Kadri Bey, sıcak yuva sizin, hayat bizim olsun!
yazarın tüm yazıları:

YKP-fem: Kadri Bey, sıcak yuva sizin, hayat bizim olsun!

Yeniçağ podcastını dinleyin

ykpfemYKP-fem, CTP Belediye Başkanı adayı Kadri Fellahoğlu’nun reklam panolarındaki “Yuvayı ayakta tutan kadınlarımız Lefkoşa’yı da ayağa kaldıracak” sloganıyla sunduğu sözde 8 Mart “kutlama mesajı”na tepki koydu. Konu ile ilgili açıklama şöyle:

8 Mart, 1857 yılının yine ayni günü bir tekstil fabrikası yangınında ölen kadın emekçilerin anısına Dünya Kadınlar Günü olarak belirlenmiştir. Böylesi bir günde Kadri Fellahoğlu’nun kadını “yuvayı dişi kuş yapar” vurgusu ile aile üzerinden tanımlaması, onun evdeki görünmez emeğe eleştirel değil, bu emeği normalleştiren ve hatta yücelten bir bakış açısının olduğunu gösterir.

“Yuva”yı ayakta tutanın kadınlar olduğunu söyleyerek kadınlara jest yaptığını düşünen Kadri Fellahoğlu’na hatırlatırız: bizler kadınlar olarak iyi eş ve mükemmel birer anne olmak için hayatlarımızı tüketiyoruz. İçine hapsedildiğimiz “aile” düzeni içerisinde emeğimiz sömürülüyor ve ona el konuluyor; ve dahası “yuva” içerisinde yaşadığımız şiddet meşru görülüyor, öldürülüyoruz! Bizler tüm bu yaşantılarımızın üzerinin böylesi “hoş” laflarla örtülmesini kabul etmiyoruz.

Fellahoğlu’nun yücelterek sunduğu “yuva”, yani çekirdek aile kavramı, bir kadın ve bir erkekten oluşan heteroseksüel ilişkiyi bir kural olarak sayan ve kadınların cinselliğini doğurganlıkla eşitleyen bir kavramdır. Böylesi kavramlar siyasette kadınların bedeninin nüfus politikalarına alet edilmesine olanak vermektedir!

Partisinin iktidar ve kendisinin milletvekili olduğu dönemde yıpranma payı ve emeklilik yaşı düzenlemeleri gibi konularla ilgili yapılan icraatlarla kadınların var olan haklarının budandığı ve böylece ekonomik ve sosyal bağımsızlıklarının tehdit edildiğini hatırlatırız. Kadını “yuva”ya hapseden Fellahoğlu’nun geçmiş hatalarından pek de ders çıkarmadığını ve bu zihniyetin devamcısı olduğunu görüyoruz.

Bizler “yuvayı kuran dişi kuş”lar değil, kadınız! Bizlere dayatılan “kutsal aile” masalına karnımız tok! Tüm erkek egemen dayatmalara, özellikle de isyanda olduğumuz 8 Mart gününü kullanarak yapılmaya çalışılanlara geçit vermeyeceğiz!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin