toplumsal muhalefettoplumsal hareketlerKıbrıs Çevre Platformu, Altın Kumsal'da 80 bin kişilik festival yapılmasına karşı çıktı
yazarın tüm yazıları:

Kıbrıs Çevre Platformu, Altın Kumsal’da 80 bin kişilik festival yapılmasına karşı çıktı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Kıbrıs Çevre Platformu, Karpaz Yarımadasında Özel Çevre Koruma bölgesindeki Altın Kumsal’da festival ve bu kapsamda 80 bin kişilik konser planlandığını belirterek, bu duruma karşı çıktı.

Platform adına Kıbrıs Türk Tabipler Birliği binasında düzenlenen basın toplantısında Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, konserin yapılması durumunda bölgede çok büyük tahribat yaratılacağını vurguladı.

Toplantıda, söz konusu bölgede 80 bin ziyaretçinin katılımıyla yer alacak bir konserin bölgede yaratacağı tahribatla ilgili yapılan çalışmanın sonuçları basına açıklandı.

Sahir, Altın Kumsal’ın uluslararası önem taşıyan deniz kaplumbağalarının da yumurtlama bölgesi olduğu ve gece saatlerinde kaplumbağaları ürkütmemek için bölgede faaliyete izin verilmediğine dikkat çekti.

Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde bölgeye özel bitki türleri, Akdeniz Fokları ve kuş türlerinin yaşadığına, özel doğal yapısının bulunduğuna dikkat çekilen çalışmada, bölgede inşaat yapılmasının ve kirletici faaliyetlerde bulunulmasının yasaklandığı belirtildi.

Konsere 83 bin katılım varsayılan çalışmada, yüzlerce otobüs ve binlerce araba için 300-400 dönümlük park alanına ihtiyaç duyulacağı; 25 bin metrekarelik bir kapalı alanda 3 bin tuvalet, 2 bin 500 pisuar monte edilmesi gerektiği; yiyecek hazırlanmasında yaklaşık 2 bin litre atık yağ ortaya çıkacağı; bölgede 6 bin ton kullanım suyu (en az 500 tanker) ve 800 bin litre içme suyuna ihtiyaç duyulacağı (170 kamyon seferi); günde 40 bin ton çöp çıkacağı tahminine yer verildi.

Bölgede yapılacak tahribatla bölgeye gelecek turist sayısında azalma yaşanacağını kaydeden Sahir, “Birileri kazanacak diye diğer bütün yılların gelirini, bölgenin ve ülkenin geleceğini heba etmek ne kadar doğru bir yaklaşımdır?” diye sordu.

HÜKÜMETE ÇAĞRI

Kıbrıs Çevre Platformu adına Ayşe Dönmezer tarafından okunan basın açıklamasında ise, bölgedeki kaçak yapılaşmanın durdurulması, kumulların korunması ve 80 bin kişilik konserin gündemden düşürülmesi için hükümet göreve çağrıldı.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
240AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin