.Yeniçağyeniçağ güncelDP dişlerini gösterdi
yazarın tüm yazıları:

DP dişlerini gösterdi

Yeniçağ podcastını dinleyin

DP başkanı Serdar Denktaş antlaşmaya açık kapı bırakmayan şartlar ileri dürdü. Şartlarının kabul görmemesi halinde masaya oturulmaması gerektiğini söyledi. Şartlarının niteliğine göre yalnız Rum tarafı değil BM ve AB de peşinen bazı şeyleri kabul etmelidir. Rum tarafı BM’nin süre kısıtlaması getirmesi ve süre sonunda arabuluculuk yapmayı kabul etmesi gerekir. AB de Kuzey’i gümrük birliği antlaşmasına dâhil etmelidir. Çözüm görüşmelerinden bağımsız olarak da hukuk çerçevesinde dünya ile bütünleşilmesi gerekir. Yani tüm dünya KKTC’yi devlet olarak saymalıdır.

Bu şartları kabul edecek kimse olmadığına göre görüşme yapmak da olanaksız olmaktadır.

Rum tarafına da ön şartlar konulmuştur. Rum tarafı ucu açık görüşme talebinden vazgeçmelidir. Görüşmeler Rum tarafı istese de istemese de ucu açık olmaz. Nitekim ucu açıktı ama görümeler sona erdi. Onun için esas olarak Serdar ucu kapansın ve BM hakemlik yapmayı kabul etsin demektedir. Üstelik bunu Rum tarafının da peşinen kabulü istenmektedir. Çünkü bu görüşme masasındaki gelişmelere göre tarafların belirlemesini öngörmemektedir.

Rum tarafı görüşme isterse ayrıca ayrı bir başlık altında Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölge hakkını da görüşmeyi kabul etmelidir.

Toprak mülkiyeti ve iki bölge sınırları konusunda da yerleşime açılmış bölgelerin yani ara bölge ve Maraş dışında tüm bölgenin toprak tavizi kapsamından çıkarılmasını isteyen DP Genel Başkanı bir karış toprak verilemez demiş oldu. Yerleşiklerin de tartışılmamasını şart koydu. Maraş’ın da yerleşime açılmasını isteyen Serdar süreç sonunda çözüm olmazsa kuzeyde yapılacak bir referandumla Rum Kıbrıslılara bay bay çekilmesini talep etti.

İşin en ilginç yanı şu ki sonunda Kıbrıs Cumhuriyetindeki haklardan da vazgeçilmeyeceğinin ilanını istedi. Yani kuzeyde uluslararası hukuka göre egemen bir devlet olacak, bir karış toprak tavizi olmayacak ama kuzey güneyin de üstünde anayasal haklar koruyacak!

Bu amaçla da üçüncü bir yol tavsiye etti. İç ve dış politikanın da ona göre düzenlenmesini talep etti ancak basın bu üçüncü yolun ayrıntısına gidilmedi. İlk nazarda tüm dünyaya meydan okumuş hepsinin şartlarını kabul etmesini talep etti. Cengiz Han dünyanın yarısına ahkam keserdi, bizimki hepsine!

Açıklamasının ardından Serdar, Sendikal Platformun toplantı çağrısına uyan siyasi partilerle AKP dayatmalarına karşı Kıbrıslıların siyasi iradesini geri alma çağrısına katıldı!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin