kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 05/10/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 05/10/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka’nın önerilerine karşı hükümetin hazırladığı ekonomik tasarruf paketi. Gazeteye göre, hükümet’in önerileri maaş kesintileri aracılığı ile sert kemer sıkılmasını ve yükün özel sektöre de aktarılmasını öngörüyor. Hükümetin önerilerinin tüm toplumsal kesimlerde çalkantı yaratması bekleniyor. Hükümetin dün siyasi partilere verdiği öneri paketinin Troyka’nın adaya geliş tarihi henüz belirlenmeden sendikalar ve partiler dâhil iç cephede tepkilere yol açacağı ifade ediliyor. Hükümet’in bu süreçte hedefi paketin uygulanma süresini bir yıl uzatmak, 13. maaşları ve hayat pahalığı ödeneğini kurtarmak. Hükümet bu arada yatırımlarda kesintiye gitmek yerine, vergilerde artışı tercih etmiş görünüyor. Dün önerileri alan partiler Cumhurbaşkanı Hristofyas ile tekrar bir araya gelmeden önce bu öneriler üzerinde çalışmaya başladılar. Partilerden şimdiden bu alternatif önerilerin niteliğine ilişkin tepkiler duyulmaya başlandı. Yeni vergiler ile maaşlardaki kesintinin ekonomide var olan durgunluğu daha da derinleştireceği ifade ediliyor. Bu arada Troyka da önlemlerde gider ile gelir arasında dörde bir oranına bağlı kalınması gerektiği görüşünde. Hükümetin önerilerine göre, kamu çalışanlarının maşalarından yapılacak toplam kesintinin miktarı 760 milyon avro olacak. 464 milyon avro da özel kesimden sağlanacak. Taşınmaz mal vergisinden 352milyon, Katma Değer Vergisi’nin arttırılmasından 258 milyon, tütün ürünlerindeki tüketici vergisinden 189 milyon, faizlerden alınan vergi artışından 50 milyon, hastanelerde tedavi paralarındaki artıştan 40 milyon, alkollü içki vergisi artışından 32 milyon, devlet hizmetlerinden alınan ücret artışlarından 20,5 milyon, şirket vergilerinden 18 milyon, 300 metrekarenin üstündekine evlerden alınacak vergilerden 15 milyon ve lüks otomobillere konulacak ek vergilerden de 6 milyon avro gelir sağlanacak. Kamuda maaşlardaki dondurma 2016 yılına kadar uzatılacak. Kamuda çalışanlardan 3000 avronun altındaki maaşlardan %9 ve 3000 avronun üzerindeki maaşlardan da %11 kesinti yapılacak. Kamu memurlarının emekli yaşı 65’e yükseltilecek. Çalışma saatleri de değiştirilecek.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

EVROKO’nun 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde takınacağı tavır Ekim ayı sonuna kadar kesinleşecek. İki cumhurbaşkanı adayı Yorgos Lillikas ile Nikos Anastasiadis’in tezlerini içeren belgelerin parti içinde değerlendirmesine başlanıyor. Bu iki aday ile temaslar da gelecek hafta tamamlanacak. Gelecek Çarşamba günü toplanacak olan EVROKO Yürütme Kurulu parti içinde karar sürecinde izlenecek yöntemi ve kesin kararın parti Konseyi’nde mi yoksa kongresinde mi alınacağını belirleyecek.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Hedef ortak anlayış” başlığı altında Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın bugün siyasi parti liderleri ile ekonomi konusunda yapacağı toplantı. Gazeteye göre, Troyka’nın önerilerine karşı hükümetin hazırladığı öneri paketi dün siyasi partiler ve sosyal ortaklara verildi. Hükümet Troyka ile başlayacağı zorlu müzakereler öncesi içte en geniş görüş birliğini sağlamayı hedefliyor. Hükümetin hazırladığı alternatif öneriler paketinin ana felsefesi krizin yükünün en geniş kesimlere paylaştırılması. Paketin ana ekseninde Troyka’nın maaşlarda ve emekli maaşlarında öngördüğü ve her şeyi yerle bir eden kesintilerine karşı çıkış var. Paket bu arada personel giderlerinin azaltılmasını da öngörüyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas Kıbrıs’ın küçük ve esnek bir ülke olarak doğal gaz perspektifi ile ekonomik krizden daha erken çıkma olanağına sahip olduğunu söyledi. Avrupa Parlamentosu Sol Grubu’nun toplantısında konuşan Malas Kıbrıs ekonomisinin yapısı nedeniyle dış faktörlerden ve Avrupa Birliği’ndeki gelişmelerden etkilendiğine işaret etti. Troyka’nın krize karşı önlemler alma sürecinde Kıbrıs’ın doğal gazdan sağlayacağı yararları da dikkate alması gerektiğini söyledi. Kıbrıs’ın, birçok ülkede tek yol olarak öne sürülen sıkı kemer sıkma politikasının kurbanı haline getirilmemesi gerektiğini de vurguladı.

Londra Yunan Radyosu’na konuşan Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, hükümetin Troyka’ya verdiği önerilerin sonucunda ortaya çıkacak sosyal maliyetin adil dağılımının olacağından emin olduğunu söyledi. Sözcü, Troyka’yla yapılacak görüşmelerde masaya konacak öneriler için devletin bütün ilgili dairelerinin işbirliği içinde ve yoğun bir biçimde çalıştıklarını, bu önerilerin mali konsolidasyonu sağladığını ve aynı zamanda gelecek yıllar içerisinde olabilecek bütün mali ihtiyaçları kapsadığını belirtti.

Hayat Pahalığı Ödeneği’nin yeniden yapılandırılması için Çalışma Bakanı’nın yaptığı öneriye PEO ile DEOK olumlu yanıt verme kararı aldılar. SEK ile PASİDİ ise konuyu yetkili organlarında bugün görüşecekler ve karar alacaklar. PEO Genel İdare Kurulu’nun dünkü toplantısı sonrası bir açıklama yapan PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis Çalışma Bakanı’nın önerisinin büyük bir oy çokluğu ile kabul edildiğini söyledi ve hayat pahalığı ödeneğinin kaldırmasını kabul edilmeyeceğine ilişkin Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklamayı büyük bir memnuniyetle kayda geçirdiklerini ifade etti.

 

POLİTİS gazetesinin de bugünkü ana haberi Troyka’nın önerilerine karşı hükümetin hazırladığı öneriler. Gazeteye göre, hükümet, Troyka’nın önerilerine yakınlaşmak için kendi belirlediği kırmızıçizgilerini aştı. Emeklilik yaşının yükseltilmesi önerisine yönelik tepki geri çekildi. Bunun yanı sıra kamuda maaş kesintilerinde de Troyka’nın önerisine yaklaşıldı. Troyka %15 kesinti önerirken, hükümet %11 önerdi. Ancak bununla birlikte iki tarafın paketleri arasında büyük farklılıklar var. Troyka her dört birimlik gider azaltılmasına karşı bir birim gelir getirecek önlemler öneriyor. Hükümetin önerilerinde bu yok. Bu arada hükümetin önlemleri özel sektör çalışanlarını da etkiliyor. Buna göre özel sektör çalışanları da Sosyal Bütünlük Fonu’na katkıda bulunacaklar. Bu katkı 2013 yılında %1, 2014 yılında %2 ve 2015 yılında da %3 olacak.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Yorgos Lillikas barikatların geçici olarak kapatılması görüşünde ısrarlı. Türk tarafının tahrik edici davranışları karşısında hem Kıbrıstürk toplumuna, hem de Birleşmiş Milletler’e bir mesaj verilmesi için bu adımın atılması gerektiği görüşünde. Lillikas Baf’ta yaptığı bir konuşmada Kıbrısrum tarafının yumuşak tepkilerinin işgal rejimini cesaretlendirdiğini ifade etti. Lillikas ara bölgede polislerin yakalanmasını yasadışı devletin devletsel varlığını kanıtlamak ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin güçsüzlüğünü göstermek için yapılan bir hareket olarak niteledi.

İşsiz sayısında patlama oldu. Ağustos ayında 36.967 iken Eylül ayında 38.253’e yükseldi. Kıbrıs İstatistik Dairesi’nin yayınladığı verilere göre, Eylül 2011’le karşılaştırıldığında, işsizlerin sayısında 8.367 kişilik bir artış kaydedildi. İşsizlerin sayısı inşaat sektöründe 1,669, imalatta 1,526, kamuda 770 arttı.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Paket vergi dolu. Maaşlar da düşürüyor” başlığı altında hükümetin önlemler paketi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Petrol ürünlerinin fiyatlarında düşüş sınırlı oldu. Uluslararası alanda petrol fiyatlarındaki düşüşün Kıbrıs’a yansıması gecikiyor. Ticaret Bakanlığı’na göre petrol fiyatlarında 2 Ekim tarihi itibarıyla belli bir düşüş oldu.

Karpaz’daki Apostol Andreas Manastırı’nın restorasyonuna ilişkin plan Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu’na sunuldu. Karpaz piskoposu bu planın sunulması sonrası yaptığı açıklamada bu konuda bir anlaşmaya varmada acele etmeyeceklerini, derinliğine inceleyerek bir karara varılacağını ifade etti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin