toplumsal muhalefetsendikal hareketÖğretmen sendikalarından “İnsan Hakları” yürüyüşü!
yazarın tüm yazıları:

Öğretmen sendikalarından “İnsan Hakları” yürüyüşü!

Yeniçağ podcastını dinleyin

Öğretmen sendikaları, ülkede son günlerde ön plana çıkan cinayet, soygun, uyuşturucu ticareti, darp ve cinsel istismar olaylarının ekonomik ve sosyal bozulmanın göstergesi olduğunu belirterek, yarın Lefkoşa’da “İnsan haklarına ve yaşama saygı” yürüyüşü gerçekleştirdi.

İki öğretmen sendikası tarafından gerçekleştirilen YKP, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile Sendikal Platform tarafından desteklenen “İnsan Haklarına ve Yaşama Saygı Yürüyüşü”nde sendikaları temsil eden bir grup öğretmen Kuğulu Parktan Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği, Cumhurbaşkanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yüründü.

Meclis önünde geniş güvenlik önlemleri alındığı gözlemlenirken, burada katılanlar adına KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil basın açıklaması yaptı.

 

KÜÇÜK MUSTAFA’NIN ÖLÜMÜNDEN BU SİSTEM DE SORUMLUDUR!

Konuşmasında Elcil, toplumun bir cinnet olayıyla çalkalandığını belirterek, Küçük Mustafa’nın öldürülmesinde bu sisteminde payı olduğunu ve olayın altında yatan sebeplerin konuşulması gerektiğine dikkat çekti.

Elcil, “Toplum bir infial içinde. Bizim işimiz olayların nedenleri olmalıdır. Sonuçları değil. Polis raporlarında olan ama topluma ulaşmayan olaylar var. Bu ülkede olayın ırkçılık boyutu tartıştırılmak isteniyor. Mustafa aynı zamanda sorumlularında kurbanıdır. Olay çok boyutludur. Ülkeye nüfus politikası dayatanlar sorumludur. Bu emirleri uygulayan Sayın Eroğlu, Sayın İrsen Küçük, bakanlar sorumludur. Bu sorun kanayan bir yaradır. Her gün yaşanıyor. Bunların ortadan kaldırılması lazım”

Linç girişimi yerine sorunu üretenlerin üzerine gidilmesi gerektiğini kaydeden Elcil, bu olayın sorumluları arasında TC ve Elçiliğinin olduğunu vurguladı.

Meclis’e siyah çelenk bırakılmasının ardından Cumhurbaşkanlığı’na yüründü.

Burada ise açıklamayı KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel yaptı.

 

“SORUN ALINTERİYLE YAŞAYAN İNSANLARA YÜKLENMEYE ÇALIŞILIYOR”

Açıklamasında Gökçebel, ülkede oluşturulan rejimini halkın yüzde 80’nini ezen bir rejime dönüştüğünü belirterek, Küçük Mustafa’nın öldürülmesinin ardından yanlış ve yönlendirilmiş haberlere dikkat çekti.

Gökçebel, “Yönlendirilmiş haberlerle olay geciştirilebilir. Bu yolla kamu vicdanı rahatlatılmaya çalışıyor. Kamu vicdanı isyan etmektedir. İsyanın nedeni, Küçük Mustafa’yı öldüren değildir. Ülkemizdeki gençleri göç edecek duruma getiren politikalardır. Bu ülkede sorun, kendilerini büyük yönetici sananlardır. Bir yandan kumar, bir yandan fuhuş, bir yandan emeğin sömürüsü, gençlerimizin göç ettirilmesi… Bu politika sosyal patlama olmaktan da çıkmıştır. Bu politika ‘Geleni Türk, gideni Türk’ değil, ‘Geleni yok oluş, gideni yok oluştur”

Sözlerinin devamında Gökçebel, sorunun yoksul insanların, 9 kişi aynı evde yaşadığı, alınteriyle yaşayan insanlara yüklenmeye çalışıldığı ancak bu yanlış yönlendirilmemeye gelinmemesi gerektiğini ifade etti.

Gökçebel’in konuşmasının ardından Cumhurbaşkanlığı kapısına siyah çelenk bırakılarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yüründü.

Burada ise açıklamayı Pir Sultan Kültür Merkezi adına Selver Kaya yaptı.

Pir Sultan Abdal Denetim Kurulu Başkanı Selver Kaya ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde yaptığı konuşmada, Mustafa’nın öldürülmesine tepki gösterenlerin eyleme sahip çıkmamasını eleştirdi.

Kaya bir kadın olarak, kendisi de bir kadın olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi’nin olaya duyarsız kaldığını belirterek, bunun ayrıca üzüntü verici bir durum olduğunu kaydetti.

Eylemde Sendikal Platform adına destek konuşması yapan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, UBP’nin, “ülkeyi yönetemez hale getirdiğini, yalanlarla iktidar olduğunu” belirterek, hükümeti istifaya davet etti.

Kaptan, ülkenin geldiği noktanın kimse tarafından kabul edilemez, uygun görülemez bir yer olduğunu söyleyerek, hükümetin sembolik eylemlere bile tahammül edemez durumda bulunduğunu belirtti.

Kaptan, “haklı nedenlerle sembolik düzeyde yapılan eylemlere, katılımcıların çok üstünde polisle önlem aldığını zannedenlerin aslında korkuyla kendilerini korumak istediğini” ifade ederek, hükümetin derhal gitmesi gerektiğini söyledi.

Ahmet Kaptan, “Bunların gitmesi için sokağa çıkmak gerek” diyerek devam ettiği konuşmasında halka sokağa inme çağrısı yaptı.

Kaynak: Kıbrıs Postası-Burcu Akkaya, Yeniçağ, TAK

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin