.Yeniçağyeniçağ güncelGenetik Enstitüsü kayıplarla ilgili açıklama yayınladı
yazarın tüm yazıları:

Genetik Enstitüsü kayıplarla ilgili açıklama yayınladı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Kıbrıs Nöroloji ve Genetik Enstitüsü Genel Medikal İcra Direktörü Fillipos Patsalis, 20 Nisan 2012 tarihinde bir açıklama yayınlayarak kayıpların kimliklerinin belirlenmesi konusundaki sorunlara değindi. Açıklama şöyle:

Geçen hafta basın kuruluşlarında yer alan birçok açıklamadan sonra, bir kez daha, tüm Kıbrıslı Rum, Kıbrıslı Türk ve Yunan kayıp ve şehitlerin yakınının, devlet adamlarının, politikacıların, toplum örgütlerinin ve tüm toplumun dikkatine şu hususu arz ederiz: Kıbrıs Nöroloji ve Genetik Enstitüsü (CING), resmi ve yazılı olarak, 23 Mart 2012 tarihinden itibaren üç kez, CMP/UNDP ve Kıbrıs Rum temsilcisini, CMP/UNDP tarafından başkanlık komiseri vasıtasıyla, hiçbir değişikliğe tabii tutulmadan 13 Şubat 2012 tarihinde bize sunulduğu şekilde, nihai sözleşmeyi imzalamaya hazır olduğu konusunda bilgilendirmiştir. CMP/UNDP adına, 19/4/12 tarihinde, bay Girod sözleşmenin imzalanması için CING’e 10 gün süre verdiğini açıklamıştır. Aksi takdirde yabancı bir şirkete teklif verilecektir. CING CMP/UNDP’den böyle bir mektup almamıştır.

Sözleşme CMP/UNDP tarafından hazırlanmış olup, kayıp kişilerin kalıntılarının belirlenme metodolojisini, CMP/UNDP’ye göre kabul gören ve istenen tüm prosedürleri ve protokolleri (mimariyi) içermektedir. CING, CMP/UNDP tarafından önerilen metodolojiye ve tanımlama protokollerine itiraz etmemektedir. Uluslararası standartları ve kitlesel felaketler sonrası örneklerin tanımlanması için A.B. Direktiflerini daima göz önünde bulundurduğumuz gerçeğinin altını çizmek isteriz.

CING kendisine verilen tüm örneklerin tanımlamasını geçen 11 ay süre zarfında tamamlamıştır. CING şu an itibariyle kimlik tespiti için kemik örneklerine sahip değildir. Bir kez daha, bir yıldan bu yana CMP/UNDP’yi bilgilendirmiş olduğumuzu ve sözleşme olsun veya olmasın örnek tanımlaması yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.

Yönetim kurulu kararı ile, dört ay evvel, CING hükümeti ve CMP/UNDP’yi, bilgi bankalarını, devlet tarafından hukuki bir zemine oturtulması şartı ile Kıbrıs Cumhuriyeti’ne temsil etmek için hazır olduğu hususunda bilgilendirmiştir. Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Petros Klerides, Atina Haber Ajansı’na verdiği mülakatta (04.19.12), Cumhurbaşkanı’na görüşünü sunduğunu belirtmiştir. Ancak ne var ki, bu konu hakkında, CING, hükümet tarafından bilgilendirilmemiştir.

Bu gerçekler dışında beyan edilen fikirler bu büyük insanlık probleminin çözümüne katkıda bulunmamaktadır. Bir kez daha, bu kamuoyu açıklaması vasıtasıyla, CMP/UNDP’ye hemen sözleşmeyi imzalaması yönünde çağrıda bulunmaktayız. Bu şekilde kayıp ve şehit yakınlarının dramına bir son verilecek, bu büyük insani dramın toplumsal etkisi bir nevi hafifletilecek ve tanımlama işlemleri yeniden başlayacaktır.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
215AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin