kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 07/03/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 07/03/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Ulusal Konsey’in dünkü toplantısı. Gazeteye göre, Ulusal Konsey’in dünkü toplantısı görüş ayrılıkları ve karşılıklı zıtlaşmalarla geçti. Tam gün süren Konsey toplantısına bazı öneriler ve düşünceler de getirildi. Ancak ortaya çıkan olgu “ortak bir dilin” bulunmasının zorluğu oldu. Bununla birlikte Konsey’in bugün de devam edecek toplantısı sonrası ortak bir açıklamanın yapılması arzusu var. Ulusal Konsey’de görüş ayrılıkları Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın sorunu ele alış biçimi ile bugün izlenen politikanın değiştirilip değiştirilemeyeceği üzerinde odaklandı. DİKO Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos, Cumhurbaşkanı’nın Annan Planı’nı geri getirdiği noktasında çok heyecanlı bir görünüm sergiledi. Vasos Lisaridis ise bugün tartışılan ve önerilen olgunun halk tarafından reddedileceğine dikkat çekti. Averof Neofitu ise çözüm çerçevesinin belirlenmesi ve belirlenecek bu çerçevenin uluslararası topluma sunulması önerisinde bulundu. Türk tarafının anladığı biçimiyle Kıbrıs’ta iki toplumluluğun Avrupa Birliği müktesebatına aykırı olduğu görüşünü de savundu. Nikos Katsuridis ise Kıbrıs sorununun çözüm çabasının canlı tutulması gerektiğini vurgulayarak, sorunu algılayışta iki ayrı yaklaşımın var olduğuna dikkat çekti ve Kıbrıs sorununun akıllı bir biçimde ele alınması yolunun var olduğunu ifade etti. Bu arada dünkü toplantı sırasında Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel danışmanı Aleksander Dovner’in Kıbrıs sorununda uluslararası bir konferans toplanmasını önermeyeceği değerlendirmesinde bulundu. Bugünkü sürecin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar gözlerden uzak yaşayacağı görüşünü de ifade etti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Katma Değer Vergisi’nin %15’ten %17’e çıkması sonucu Kıbrıs Elektrik Kurumu’nun incelemelerine göre, devlet 30 milyon avro ek gelir elde edecek. Kurumun bu incelemesi yüksek elektrik faturalarının tüketicilere getirdiği yükün dün tartışıldığı Meclis Ticaret Bakanlığı Komisyonu’nda açıklandı. Kurumun verilerine göre, Katma Değer Vergisi uygulamasıyla devlet elektrik faturalarından 127 milyon avro gelir elde ediyor. Kurumun müşterilerinin %36’sı konut sahipleri. Bunlar da yılda toplam 317 milyon avro elektrik faturası ödüyor. Bu toplam meblağın 47 milyonu Katma Değer Vergisi için alınıyor. Bu rakamlar da Katma Değer Vergisi’nin %15 olarak uygulandığı 2011 yılına ait. 2012 yılında Katma Değer Vergisi’ndeki artış nedeniyle 27 milyon avro daha ek gelir sağlanacak ve bu alanda toplam Katma Değer Vergisi 154 milyona ulaşacak. Elektrik Kurumu yetkilileri devletin belirlediği oranda kurumun Katma Değer Vergisi alma durumunda olduğunu ifade ederken yapılacak herhangi bir değişikliğin uygulanması için teknik açıdan iki aylık bir süreye ihtiyaç duyulduğunu da belirttiler. Buna karşı Maliye Bakanlığı elektrik faturalarında Katma Değer Vergisi’nin düşürülmesi olasılığını tartışmıyor. Bakanlığa göre, elektrik fiyatlarında KDV’nin %8’e indirilmesi devletin 60 milyon avroluk bir gelirden olması anlamına geliyor.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs Hava Yolları’nın gıda bölümünde süresi geçmiş yiyeceklerin ortaya çıkması. Gazeteye göre, uluslararası bir kontrol şirketi yaptığı bir kontrolde Kıbrıs Hava Yolları’nın gıda bölümünde süresi geçmiş gıda ürünlerinin olduğunu tespit etti. Kurumun buzdolaplarında damgası olmayan et ve balık ürünleri bulundu. Dahası gıda bölümünün çalıştığı binada hamam böceklerinin varlığı da tespit edildi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       DİKO Başkanı Maryos Karoyan’ın ortak anlayış önerisinin ele alınması için Karoyan ile Anastasiadis arasında ertelenen görüşme Cuma günü öğle saatlerinde gerçekleştirilecek. DİKO Başkanı’nın henüz kesinleştirilmemekle birlikte gelecek hafta içerisinde de AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile bir araya geleceği ifade ediliyor. Bu görüşmeler sonrası DİKO Başkanı bu kez daha somut bir temelde birleştirici formüller bulmak amacıyla yeni bir temas sürecini başlatacak. Ancak Karoyan’ın bu yaklaşımının sıcak bir kabul görmediği biliniyor. Daha sonra da Karoyan uğraşılarını bir teknokratın adaylığının çözüm olarak reddedilmeyeceği merkez siyasi alana odaklayacak. DİSİ Başkanı’nın adaylığını açıkladığı bir ortamda Cuma günkü görüşmenin bir sonuç vermesinin mümkün olmadığı görülüyor. Bu koşullarda Karoyan’ın AKEL’le yapacağı görüşme daha fazla ilgi çekiyor çünkü Karoyan, Hristofyas’ın adaylığını olasılık dışı bırakmakla birlikte, AKEL ile işbirliğinin hala olası olduğunu düşünüyor. DİKO perde gerisinde de Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik planlarını tamamlaması yönünde AKEL’e baskı uyguluyor. AKEL ise Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tavrını Haziran-Temmuz ayları içinde belirlemek niyetinde.

 

–       Çalışma Bakanı Sotirula Haralambus işsizliğe karşı mücadele çerçevesinde üçüncü ülkelerden gelenlere çalışma izni konusunda daha sıkı bir politika uygulamasından yana. Dün EVROKO temsilcileriyle bir araya geldikten sonra yaptığı açıklamada Sotirula Haralambus üçüncü ülkelerden gelenlerin çalışma izinlerinin sınırlandırılması için somut uğraşılar ortaya koyduklarını söyledi ve bu uğraşılarda işverenlerin de kendileriyle işbirliğinin zorunluluğuna dikkat çekti. Adada işsizlik sürekli olarak yükselirken işletmelerin Kıbrıslı iş gücünün var olduğu alanlarda yabancıların çalışma izinlerinin yenilenmesi talebinde bulunamayacaklarına işaret etti. Çalışma Bakanı Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin vatandaşlarıyla ilgili olarak ise serbest dolaşım hakkı olduğunu ifade ederek, bu hakka saygı gösterdiklerini ancak bakanlığının, bu hakkın hem işverenler hem de çalışanlar arasında haksız rekabet yaratacak bir biçimde kullanılmasının engellenmesi yönünde çalışmalar yaptığını da söyledi.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “Ejderha zamanı” başlığı altında Çin’in Kıbrıs ekonomisine yaklaşımları. Gazeteye göre, Çin Kıbrıs ekonomisine sızma harekâtı içinde. Çinli bir şirket Larnaka eski hava alanının büyük bir ticari fuara ve hizmet sunma alanına dönüştürülmesi için Hermes şirketiyle ilke anlaşmasına vardı ve müzakerelere devam ediyor. Bunun yanı sıra Çinliler Laiki Bankası’na katılma konusuna ve Kıbrıs devlet tahvilleri alımına da yoğun bir ilgi gösteriyorlar. Bunların yanı sıra Çinli bir devlet şirketi de Kıbrıs’taki petrol oyununa dâhil olma arzusunda. Çinli şirketlerin bu yaklaşımları ülkelerinin, yatırım yapmak için her ülkede uyguladığı somut hedefler temelinde gündeme geldi. Ülke ekonomisine sızmak, kamuda ve özel sektörde pazarın önemli bir kısmını kontrol etmek istiyorlar. Kıbrıs pazarı Çin için küçük bir pazar ama Kıbrıs’ın coğrafik konumu ve Avrupa Birliği’ne tam üyeliği Çinli yatırımcıların amaçlarına hizmet ediyor. Son dönemlerde gerek Çin hükümetinin, gerekse Çinli iş adamlarının hem Kıbrıs hükümetiyle, hem de iş çevreleriyle temaslarını arttırdıkları görülüyor. Çin bu süreçte İsrail’i de kullanıyor ve Çin ile İsrail arasında da bir güven ortamı oluşmuş durumda. Bu nedenle de İsrailli iş adamları da Çin ile Kıbrıs arasında arabulucu olarak hareket ediyorlar.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Doğru federasyon” başlığı altında Ulusal Konsey toplantısı. Gazeteye göre, Ulusal Konsey’in dünkü toplantısında konuşan AKEL Meclis Grup Sözcüsü Nikos Katsuridis doğru bir federasyon temeli olarak Konsey’in 2009 Eylülünde yaptığı ortak açıklamaya atıfta bulundu. Elde edilen bilgilere göre, Konsey’deki tartışmaları bugün özetleyecek olan Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas da bu ortak açıklama temelinde hareket edecek. Konsey’in bugünkü toplantısının sonuçları iki günlük toplantının hangi oranda üretken olduğunu ve ortaya çıkan tehlikelere karşı koyma ve özellikle de çözüm perspektifini canlı tutma yönünde Cumhurbaşkanı’nın çabalarına hangi oranda yardımcı olacağını ortaya koyacak.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları çerçevesinde PEO ile DEV-İŞ sendikalarının başkanları ve heyetleri Lefkoşa Genel Hastanesi’ni ziyaret etiler. Ziyarette DEV-İŞ Genel Başkanı Mehmet Seyis Kıbrıslı çocuklara vermek istedikleri kardeşlik mesajına atıfta bulundu ve hastanenin çocuk kliniğine Kıbrıslıtürk sanatçıların 13 eserini hediye etti. PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis de burada yaptığı konuşmasında birinci önceliklerinin vatanın ve halkın yeniden birleşmesi olduğunu belirtti. “taksimi engelleyecek ve adayı yeniden birleştirecek tek gerçekçi çözüm olan iki toplumlu iki bölgeli federasyon çözümü için istikrarlı ve kararlı bir biçimde mücadele ediyoruz” dedi. Kiritsis devamla da “ülkemiz Kıbrıs’ı yeniden birleştirmek için mücadele etmek bizi yakından ilgilendirmektedir, çünkü Kıbrıs bölünmüş kaldığı, savaş durumu ve şu anki gibi istikrarsızlık devam ettiği sürece biz çalışanlar kazanımlarımızın kalıcı olamayacağını çok iyi biliyoruz” dedi. Bu ziyaret etkinliğinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle iki örgütün ortak programları çerçevesinde gerçekleştirildiğini de ifade eden Pambis Kritsis PEO Kadın Bürosu’nun kadın-erkek eşitliği için verdiği mücadelelere dikkat çekti. DEV-İŞ Genel Başkanı Mehmet Seyis ise sendikası ile PEO’un Kıbrıs sorununda aynı ilke ve değerleri savunduklarını belirtti ve mücadelenin Kıbrıs birleşinceye dek devam edeceğini dile getirdi. Bu arada hastane personeline Kıbrıslıtürk hastalara gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkürlerini de sundu. Kıbrıslıtürk sanatçıların sevgilerinin bir ifadesi olarak bazı eserlerini hastaneye hediye etmek istediklerini dile getirdi. DEV-İŞ Kadınlar Bürosu sorumlusu Sevgül Uludağ ise sanatın etnik ayırımcı bir yanı olmadığını ifade etti ve Kıbrıslıtürk sanatçıların bu girişimleri ile sevgilerini iletip barış mesajı vermeyi istediklerini söyledi.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin