kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 16/02/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 16/02/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi evlerinde sıfır elektrik kullananlara Kıbrıs Elektrik Kurumu yetkililerinin gönderdiği mektupların yarattığı tepkiler. Gazeteye göre, evlerinde sıfır elektrik kullananlara Elektrik Kurumu yetkililerinin gönderdiği mektuplarda kurumun bu evlerdeki tesisatlarını sökeceği uyarısında bulunması tüketicilerde karmaşa yarattı. Bazı tüketiciler elektrik sayaçlarının yazması için elektriklerini açık bırakmaya başladı. Elektrik Kurumu ise bu mektupları elektrik sayaçlarına müdahale gibi olgulardan kaçınılması için gönderdiğini belirtti. Bu arada toplumun ekonomik açıdan zor durumda olan ve elektrik faturalarını ödemede zorlanan kesimlerinin elektrik kullanımında gerekli önlemlerin alınmasını içeren AB direktifini uygulamadığı için Kıbrıs, Avrupa Birliği’nin yaptırımlarının tehdidi altında. Kıbrıs’ta elektrik faturalarının gelecek ay itibarıyla Katma Değer Vergisi uygulamasındaki artış nedeniyle %2 daha da artması bekleniyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı Hristofyas Kıbrıs sorununda bundan sonraki adımlarının neler olacağına ilişkin Ulusal Konsey’de bilgi verirken geçmişe de giderek, kendisinden önceki Cumhurbaşkanlarının Annan planıyla karşılaştırmalı olarak konuyu ele alış biçimine değindi. Cumhurbaşkanı Hirstofyas kendi pozisyonunu ortaya koyduğu ve yaklaşık iki saat süren konuşmasında özünde tarihi süreci ele alarak, federasyon ya da taksim ikilemine geldi. Cumhurbaşkanı, toprak konusunda kriterlere Makaryos-Denktaş Üst Düzey Anlaşması’na atıfla başladı. 1992 yılında Denktaş köşeye sıkışmışken, Glafkos Kliridis’in Gali Düşünceler Dizisi’ni gömme ve S-300 füzeleri politikası sonucunda Annan Planı’na gelindiğine dikkat çekti. Müteveffa Cumhurbaşkanı Tassos Papadopulos’un “Annan gibi planlar masada kalır ve yok olmazlar“ açıklamalarına vurgu yaparak Papadopulos’un bu planda değişiklikler için tezler ileri sürdüğünü ifade etti. 8 Temmuz anlaşmasından söz ederken, bu anlaşmanın da iki bölgeli federasyona atıfta bulunduğuna dikkat çekti. Kendisinin ise bu anlaşmayı ete kemiğe büründürdüğünü ifade ederek, kendisinin başardıklarının Annan Planı’ndan daha iyi olduğunu söyledi. Böylece müzakerelerin temelinin Genel Sekreter’in reddedilen planı olduğunu dolaylı bir biçimde doğruladı. Bugün tartışılanlarda hedefin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin değişimi olduğunu da belirterek, 1977’den bugüne olanları dikkate almaksızın her şeye boş, beyaz bir sayfayla başlanamayacağının altını çizdi. Dönüşümlü başkanlığı Eroğlu’nun kabul etmediğini, egemenlik konusunda bunun iki toplumdan değil Kıbrıslırumlar ile Kıbrıslıtürklerden kaynaklanabileceği konusunda Cenevre’de yabancılardan uzman görüşü aldığını, deniz hukuku konusunda yabancıların hazırladığı raporların, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nca hazırlanan görüşlerin değerlendirildiğini söyledi. Müzakere sürecinde danışmanları olmadığı konusunda kendisini eleştirenlere de müzakere heyetini sundu. Müzakerecinin değiştirilmesi konusunda ise, bu konunun seçim öncesi gündeme getirildiğini belirtti ve Kıbrısrum tarafının bunu yapması durumunda Türk tarafının da bunu yapacağını ve görüşmelerin düzeyinin aşağı çekileceği tespiti yaptı. Cumhurbaşkanı Hirstofyas konuşmasında Kıbrıs sorununda uluslararası bir konferansın toplanmasını gerekli koşullar oluşmaksızın kabul etmeyeceğini de söyledi.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi kumarhane açılmasına izin verilmesi konusunda yaşanan gelişmeler. Gazeteye göre, Kıbrıs’ta kumarhane açılmasına izin verilmesi Maliye Bakanlığı açısından geriye dönüşü olmayan bir yol ve bu alandan sağlanabilmesi olası gelirler 2012 yılı bütçesinde dikkate alınmasa da bu konunda 15 gün içerisinde bir sonuca varılması bekleniyor. Kumarhane açılması izni verilmesinin devlete önemli bir gelir getireceği düşünülüyor. Bu konuda şu an için tek engel AKEL. AKEL, kumarhane açılması izinlerinin verilmesi konusunun araştırılması için parti araştırma komitesine geçen kasım ayında görev vermişti ancak bu konudaki araştırma henüz tamamlanmadı. AKEL’in konuya ilişkin daha önceki tavrı olumsuzdu. Elde edilen bilgilere göre, ülke ekonomisi için önem taşıyan bu konuda karar alma sürecini AKEL şimdi hızlandıracak.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Doğal gaz ve petrol istasyonu terminal yönetiminde ve diğer inşaların yapımında uzman bir firma olan Fransız Technip şirketi ile Noble Enerji şirketinden kalabalık bir heyet bugün Vasiliku bölgesini ziyaret edecek ve doğal gaz istasyonunun yapımı için öngörülen yeri kontrol edecek. Bu iki şirketin heyetine Ticaret, İçişleri ve Tarım Bakanlığı bürokratları eşlik edecek. Yabancı ve Kıbrıslı uzmanlar dün Kıbrıs Elektrik Kurumu binasında uzun süren bir toplantı gerçekleştirdiler ve bu bölgeye yönelik alt yapı konularını ele aldılar. Elde edilen bilgilere göre, harita üzerinde çalışma yapan uzmanlar Vasiliku bölgesinin böylesi bir terminal binası için uygun olacağı düşüncesindeler.

–       Kıbrıs 2011 yılında turizmden 1 milyar 749 milyon avro gelir elde etti. Bu da %12,9 oranında bir artış anlamına geliyor. 2011 yılında Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan siyasi gelişmeler Kıbrıs’a gelen turist sayısının artmasını getirdi. Kıbrıs’a gelen turist sayısının artmasının bir diğer nedeni de Rusların artan ilgisi oldu. 2011 yılında adaya gelen turist sayısı bir önceki yıla göre %10,1 oranında artarak 2,4 milyona ulaştı. Ancak tüm yıl bazında turizm gelirlerinde artış kaydedilmesiyle birlikte, 2011 yılının son aylarında bir azalma da görülüyor.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi İsrail Başbakanı Netenyahu’nun bir günlük Kıbrıs ziyareti. Gazeteye göre, bugün Kıbrıs’a gelecek olan İsrail Başbakanı güvenlik nedeniyle Baf’taki Andreas Papandreu hava üssüne inmek istedi. Bu konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Hristofyas dün Ulusal Konsey toplantısına kısa bir ara verdi. İsrail’den gelen mesaj Netanyahu’nun Baf’taki askeri üsse gelmesi ve adadan ayrılırken de Larnaka hava alanını kullanması arzusunda olduğu yönündeydi. Bu talep bazı soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Kıbrıs hükümeti de bu talebe belli çekincelerle yaklaştı. Böylesi bir durumda bugüne kadar sınırlı olan Kıbrıs-İsrail ilişkilerinde askeri yan Lefkoşa’nın arzu etmemesine karşı yoğunluk kazanacaktı. Sonuçta İsrail ile yapılan temaslar sonrası Netenyahu’nun Baf’a, ancak askeri üsse inmemesi kararına varıldı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Türkiye bugün Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesindeki 12. Afrodit parselinde gerçek mermilerle askeri tatbikat yapacak. Türkiye’nin bu konudaki notamı belli bir süreden beridir var olan sakin ortamı değiştirdi. Bu arada Türkiye’nin bu askeri tatbikatını İsrail Başbakanı Netenhayu’nun Kıbrıs’a ziyarette bulunacağı bir günde yapma kararı da dikkat çekti.

–       Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas dün 50 sayfalık belgesiyle Ulusal Konsey’de eski cumhurbaşkanlarının bazı taahhütlerine dikkat çekti, süreci ele almada bazı yanlışları gündeme getirdi ve Kıbrıs sorununda olası strateji değişikliğinin Kıbrısrum tarafına zarar vereceği görüşünü savundu.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi dünkü Ulusal Konsey toplantısı. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas dün Ulusal Konsey’in birinci günkü toplantısında kendi tavrını ortaya koyarken şu ana kadar anlaşmalara bağlılık ve iki bölgeli iki toplumlu federasyon uzlaşmasına saygının Ulusal Konsey’de ortak yaklaşımın temeli olduğunu söyledi. Konsey’in iki gün sürecek toplantısında bunlara bağlılığın yeniden birleşme perspektifini koruyacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı dün özünde iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümünün ve toplumlararası diyaloğun terki anlamına gelecek bir strateji değişikliği isteyenlere de yanıt vermiş oldu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Başsavcı Petros Kliridis Cumhurbaşkanı’na hakaretten haklarında dava açılan beş kişiyle ilgili bilgi verirken bu davaların açılacağından Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın haberinin olmadığını, ancak konuyla ilgili olarak basından bilgi edinmesinin hemen akabinde başsavcılığa başvurarak bu davaların geri çekilmesini istediğini söyledi.

–       Çarşamba günü Temsilciler Meclisi’nde onuruna düzenlenen bir etkinlikte konuşan Nobel ödüllü Kıbrıslı ekonomist Pissaridis, Kıbrıs ekonomisinin iyileşmesi konusunda umutlu olması için somut nedenlerin olduğunu, Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde doğal gaz bulunmasının, 2-3 yıl içerisinde ekonominin iyileşmesine yol açacağını söyledi. Dünya’nın her yerinde işsizliğin yüksek oranlara ulaşmasından söz ederken de dünya ekonomisinin işsizlik konusuyla ilgilenmeden önce iyileşmesi gerektiğine dikkat çekti. Pissaridis “Maalesef Avrupa’nın ekonomisi çok kötü sorunlarla karşı karşıya bulunuyor ve şimdiye kadar bu sorunlarla mücadele etmek için somut çözümler üretilmiş değil” şeklinde konuştu.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin