kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 17/01/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 17/01/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs sorunu. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas 22–24 Ocak tarihleri arasında Greentree’de gerçekleştirilecek üçlü görüşme sırasında bir hakemlik mengenesine girilmesinden çekiniyor. Cumhurbaşkanı kabul etmemesi gerektiği gereken bir dizi konuda kendisine destek veren Ulusal Konsey üyelerine dün bilgi verirken müzakere masasına konan kotlanmış görüşlerden ortaya çıkan yeni bir belgeyi Birleşmiş Milletler’in masaya koyma tehlikesi bulunduğuna dikkat çekti. Bunun yanı sıra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun’a iki sözlü mesaj göndererek üçlü görüşmeyi ertelemesini talep ettiğini de duyurdu. Ban Ki Mun ise buna yanıt verecek yerde Cumhurbaşkanı’na üçlü görüşme için davet gönderdi. Aynı anda Konsey’de ortak bir açıklama aracılığıyla bazı konularda reddedici bir niteliği olan bir taktik çerçeve çizildi. Yani takvimler, hakemlik ve iç konularda anlaşma olmaksızın uluslararası konferans önerisi kabul edilmeyecek. Cumhurbaşkanı bu arada siyasi partileri karanlıkta bıraktığına yönelik eleştiriler karşısında Birleşmiş Milletler’e 15Aralık’ta sunduğu çözüm çerçevesini siyasi partilere vereceğini ifade etti. Ayrıca Konsey’in uzun süreli toplantı yapması önerisi de Amerika Birleşik Devletleri’nden dönüş sonrası gerçekleştirilecek. Bu arada Aleksander Dovner de New-York’a Ankara üzerinden gitme kararı aldı. Dovner Türkiye Dışişleri Bakanı ile görüştü.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–      DİSİ bugünden itibaren parti içi seçim heyecanı yaşamaya başlayacak. DİSİ kongresi 12 Şubat’ta toplanacak ve partinin yeni liderliği seçecek. Bu süreçte DİSİ Başkanı parti içerisindeki tüm temel oyuncularla temasa geçerek desteklerini sağlamış durumda. Partinin bugünkü beş kişilik liderliği şimdiki makamlarında kalacak. Parti Başkanlığı için başka adayın çıkması sürpriz olacak. Durum bugün netleşecek.

–      2012-2013 yılında Kıbrıs Üniversitesi’nde öğrenci sayısı 1143 olacak. Bunun yanı sıra üniversite Yunanistan’dan da 158 öğrenciye yer verecek. Bu rakamlara bu yıl faaliyete geçecek gazetecilik okulunun öğrencileri de dâhil. Üniversitede en çok öğrenci kamu yönetimi fakültesinde olacak. Bu fakülteye 120 Kıbrıslı ve 15 Yunanlı örenci alınacak.

 

POLİTİS gazetesinin de bugünkü ana haberi Kıbrıs sorunu. Gazeteye göre, Kıbrıs’ta taraflar önümüzdeki iki gün içerisinde, Greentree’ye gitmeden önce belge değişimi yapacak. Bu belgelerde kendi çözüm anlayışlarının açıklaması yer alacak. Elde edilen bilgilere göre, Kıbrıstürk tarafı vatandaşlıkla bağlantılı olarak mülkiyet ve toprak konularında bilgi vermeyi kabul ettiğini duyurdu. Bu şekilde müzakerelerin ciddi başlıklarının Greentree’de tartışılmasının yolu açılıyor. Bu arada Ulusal Konsey dün dört saat süren görüşmesinde Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın hareket edeceği çerçeveyi belirledi. Toplantıda takvimler, hakemlik ve özlü konularda anlaşmaya varılmaksızın uluslararası konferansın yapılması olasılık dışı tutuldu. Bu gelişme Cumhurbaşkanlığı’nda memnuniyet yarattı çünkü üçlü görüşme öncesi baskılara karşı hazırlanılmış olduğu görülüyor. Dünkü Konsey toplantısı sonrası iki büyük partinin liderleri herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındılar. Buna karşı DİKO Başkanı Maryos Karoyan yaptığı açıklamada Greentree görüşmesinin ertelenmesinin talep edilmesi gerektiği görüşünde ısrar etmekle birlikte, Ulusal Konsey’de bazı asgari yükümlülüklerde görüş birliği sağlandığını söyledi. EDEK Başkanı Yannakis Omiru da Ulusal Konsey’de Cumhurbaşkanı’nın hareket alanıyla ilgili sağlanan görüş birliğiyle hemfikir olduklarını söyledi. Omiru bu arada yaşanan gelişmelerin önceden açıklanan bir çıkmazı teşkil ettiklerini de ifade etti. Bu arada Omiru çözüm çerçevesini partilerle birlikte hazırlamayı kabul etmediği için Cumhurbaşkanı’na eleştiride de bulundu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–      Avro Bölgesi’ndeki bazı ülkelerin grup halinde kredi derecelerinin düşürülmesi Brüksel’de ağır bir hava yarattı. Avrupa Birliği Komisyonu, üye devletlerin ekonomileriyle ilgili kendilerinde detaylı olarak var olan bilgilere uluslararası derecelendirme kuruluşlarının sahip olmadıklarını açıkladı. Avrupa ekonomisinde durumun bu derecelendirme kuruluşlarının ortaya koyduklarından farklı olduğuna da dikkat çekti. Avrupa Birliği merkezinde bu ülkelerin puanlarındaki düşürülüş biçiminin tuhaflığı üzerinde duruluyor ve bunun zamanlamasına dikkat çekiliyor.

–      Uzun sürecek yağmurlar Kıbrıs’ta 19 bölgenin sular altında kalmasına yol açabilir. Derelerde henüz sular akmıyor ancak belli bir anda bu dereler devreye girebilir ve geçtikleri bazı bölgeleri sular altında bırakabilir. Alambra bölgesindeki dere buna örnek ve bu dere son beş yıl içerisinde iki kez taştı. Bu arada Lefkoşa’daki kanlı dere de benzer bir risk altında.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Cumhurbaşkanı’nı 3 ‘hayır” ile bağladılar” başlığı altında dünkü Ulusal Konsey toplantısı. Gazeteye göre, siyasi partiler dünkü Ulusal Konsey toplantısında asgari bir desteğin çerçevesini ortaya koydular ancak geri kalan konularda görüş ayrılıklarını korudular ve ince dengeye varıldı. Takvim ile hakemliğin kabul edilmemesi ve iç konuların temel yanlarında görüş birlikleri sağlanmadan uluslararası konferansa gidilmemesi konularında uzlaşma sağlandı. Böylece Cumhurbaşkanı New-York’a çantasında üç ‘hayır’ ile gidecek. Bu arada EVROKO bu asgari çerçeve ile uyuşmadı. EVROKO uluslararası konferansın toplanmasına doğrudan karşı çıktı. Bu arada Cumhurbaşkanı ve AKEL dışındaki partiler Cumhurbaşkanı’nın üçlü görüşmeye katılmamasında ısrar ettiler. Bu konuda Cumhurbaşkanı Hristofyas üçlü görüşmenin anlamı olmayacağı konusunda kendisinin Genel Sekreteri ikna etmeye ve bu görüşmeyi ertelemeye çalıştığını ancak Genel Sekreter’in bunda ısrarlı olduğunu söyledi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–      Maliye Bakanı Kikis Kazamias Merkez Bankası ile koordine bir biçimde çalışarak Kıbrıs’ın kredi derecesinin diğer uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından da düşürülmesini engellemeye çalışıyor. Kıbrıs’ın puanının düşürülmesi sonrası Kıbrıs devlet tahvillerinin değer kaybetmesi nedeniyle ellerinde bu tahviller olan bankalar da zora giriyor. Bu arada Maliye Bakanı “Standart and Poor’s” derecelendirme kuruluşunun son kararından öfkeli. Kıbrıs’ın aldığı son önlemler sonrası Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs ekonomisi için verdiği olumlu mesajların bazı çevreleri üzdüğünü belirten Bakan bu derecelendirme kuruluşunun aldığı son karara Avrupa’nın tepki gösterdiğine de dikkat çekti.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “tezlerimize destek” başlığı altında dünkü Ulusal Konsey toplantısı. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı’nın ve Kıbrısrum tarafının hakemliği ve  takvimleri kabul etmeyen ve Kıbrıs sorununun iç konularında anlaşma sağlanmaksızın uluslararası konferansın toplanamayacağı yönündeki eski tezlerine Ulusal Konsey dün destek verdi. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu’nun Konsey toplantısı sonrası okuduğu Konsey açıklamasında Cumhurbaşkanı’nın henüz doğrudan müzakereler başlamadan önce açıklamış olduğu tezlere Konsey’in çoğunluğunun destek verdiği vurgulandı. Konsey üyesi iki parti uluslararası konferans düşüncesini kabul etmediğinden bu açıklama oy birliği ile onaylanmadı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–      AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Türk tarafının devam eden uzlaşmazlığı nedeniyle yeni Greentree görüşmesinde başarı perspektifi hakkında konuşmanın zor olduğunu söyledi. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın bu toplantıya gitmemesinin Kıbrısrum tarafının aleyhine çok olumsuz bir ortam yaratacağına da dikkat çekti. Cumhurbaşkanı’nın bu toplantıya hangi koşullarda katılacağını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne belirterek gitmesi gerektiği görüşünü de savundu.

–      PEO ve SEK ile görüşmeye oturan Kıbrıs İşverenler Federasyonu kartlarını açtı. İşverenler Federasyonu sorunlu iş kollarında ücretlerin iki yıl için dondurulmasını gündeme getirdi. İşverenler Federasyonu bu çerçevede ücret artışı yapılmasına ve Hayat Pahalığı Ödeneği’nin ödenmesine karşı çıkıyor. Bu iki yıllık dönem içerisinde İhtiyat Sandığı, Refah Fonu gibi bazı kazanılmış hakların ertelenmesini de talep ediyor. İşverenler Federasyonu’na göre, sorunlu iş kolları arasında inşaat sektörü, madencilik, perakende ticaret, özel sağlık merkezleri, matbaalar ve otomobil ithal sektörü yer alıyor. Sendikalarla İşverenler Federasyonu arasında dün başlayan diyaloğun gelecek Perşembe günü de devam etmesi kararlaştırıldı. Bu sürede sendikalar kendi aralarında temaslara devam ederek ortak bir tavır belirlemeye çalışacaklar. Herkesin amacı üzerinde anlaşmaya varılacak bir çerçeveyi bulmak ve iş ilişkilerinden düzensizlikten kaçınmak. Sendikal örgütlerin liderleri işverenlerin gündeme getirdiği konuların özüne ilişkin dün tavır almadılar. PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis masaya konulan görüşleri dinlediklerini, sendikaların bu konular hakkında düşüneceklerini bazı konuları kendi kolektif yönetim organlarında ele alacaklarını ve diyaloga devam edeceklerini söyledi. Bu arada Kiritsis bugünkü koşullarda bir zıtlaşma yaşanmasının anlamsız olacağına da dikkat çekerek “sert zıtlaşmalarla” çatışmalardan kaçınılmasının herkesin arzusu olduğunu ifade etti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin