kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 11/01/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 11/01/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Mari’de yaşanan patlamayla ilgili açılması kararlaştırılan ceza davası. Gazeteye göre, Mari’deki trajediden altı ay sonra olayın sorumlusu olarak görülen kişilerin aleyhine ceza davası açılma kararı alındı. Aralarında iki eski bakanın da bulunduğu toplam sekiz kişi hakkında dava açılacak. Başsavcı, yakın çalışma arkadaşlarının görüşlerini dinledikten sonra aralarında eski savunma bakanı ile dışişleri bakanının da bulunduğu sekiz kişiyi mahkemeye gönderme kararı aldı. Başsavcı’nın çalışma arkadaşları iki eski bakan hakkında ceza davası açılması konusunda farklı görüşlere sahiptiler ancak Başsavcı sorumluluğu üstlenerek davaya bu iki kişinin de dâhil olması kararını verdi. Haklarında dava açılan diğer altı kişinin ise üçü itfaiye hizmetlerinden, üçü de Milli Muhafız Ordusu’ndan. Başsavcı Petros Kleridis’e göre, davalara ilişkin iddianame gelecek hafta mahkemeye sunulacak.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Birleşmiş Milletler, Genel Sekreter’in liderlere gönderdiği mektupları aracılığı ile belirlediği yol haritasını yaşama geçirme konusunda adımlar atmaya başladı ve amacı bu süreci tamamlamak. Bu arada Yakovu ile Özersay başkanlığında müzakere heyetleri dün Lefkoşa’da bir araya gelip yürütme erki başlığını görüşmeyi sürdürdüler. Elde edilen bilgilere göre, dünkü görüşmede taraflar yürütmede dönüşümlü başkanlık konusunu ele almaya devam ettiler. Kıbrısrum tarafı dönüşümlü bakanlığı ağırlıklı ve çapraz oyla bağlantılı bir şekilde ele alınmasında ısrarlı. Türk tarafı ise çapraz oyu kabul etmeksizin dönüşümlü başkanlığı istiyor. Birleşmiş Milletler yetkililerine göre, tarafların konuya ilişkin pozisyonlarında herhangi bir değişiklik yok ve bunun için de Greentree’de ortaya konması olası bir formül arayışı içindeler. Müzakere heyetleri görüşmelerine Perşembe günü de devam edecekler ve bu görüşmede mülkiyet konusunu ele alacaklar. Bu arada Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Birleşmiş Miletler Genel Sekreteri’ne cevap mektubu hazır ve bunun New-York’a iletilmesi bekleniyor. Elde edilen bilgilere göre, bu mektupta Cumhurbaşkanı Türk tarafının müzakerelerde geri adım attığı noktalara ve Derviş Eroğlu’nun ortaya koyduğu oylama taktiklerine dikkat çekecek. Cumhurbaşkanı Hristofyas dün Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yeni atanan bazı büyükelçilerin güven mektuplarını kabul törenleri sırasında yaptığı konuşmada da liderlerin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile son Greentree görüşmesinde aldıkları kararların daha fazla gecikme yaşanmaksızın uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı bu açıklaması ile nüfus, yerleşikler ve mülkiyet konularında verileri inceleyecek ortak bir komitenin kurulmasını kast etti. Derviş Eroğlu adaya dönüşüyle birlikte bu konuda bir anlaşmaya varıldığını reddetmiş ve bu komite kurulmaksızın konu bir kenara bırakılmıştı.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “sularımızda yeni bir karabasan” başlığı altında Suriye’ye gitmekte olan bir gemiye el konulması konusunun gündeme gelmesi. Gazeteye göre, Aya Petropoli limanından yaklaşık bir ay önce ayrılan ve 60 ton mermiyi Suriye’ye götürmekte olan bir gemi Limasol limanı açıklarında yakıt talebinde bulundu. Bu gemi yaklaşık üç haftadır gideceği limana ulaşmak için bir fırsat arayarak Akdeniz’de dolaşıyordu. Avrupa Birliği’nin Suriye’ye uygulamakta olduğu silah ambargosu nedeniyle karşılaştığı sorunlar sonucu yakıtı da tükendi ve Limasol limanından yakıt istedi. Bunun üzerine Kıbrıs’ta tüm devlet kurumları alarma geçti. Avrupa Birliği ile temas kuruldu. Mevcut verilere göre, gemideki yükün alıcısı Suriye Savunma Bakanlığı. Elde edilen bilgilere göre, dün akşam geminin yüküyle ilgili yasak yük tanımlanması yapıldı ve bu yüke el konulması kararı verildi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Konstantinos Lordos ve diğer 13 kişinin Türkiye aleyhine açtıkları davada mahkeme kararını beklenenden önce verdi. Bu kişilerin mülklerinin kullanamamaları nedeniyle uğradıkları zararın tazmini için Türkiye yaklaşık 18 milyon avro tazminata mahkûm edildi. Bu rakam şimdiye kadar verilmiş en yüksek tazminat miktarı ancak talep edilen miktardan çok az. Sekiz Kıbrıslırum başvurusunda 96 milyon avro tazminat talep edilmişlerdi. Tazminat Komisyonu buna karşı 14 milyon avroluk bir tazminat önerisinde bulunurken mahkeme bu rakamı 18 milyon avro olarak belirledi. Bu davanın mahkemede ele alınacak son dava olduğu biliniyor çünkü mahkeme bundan sonra benzer davaları görüşmek için Türkiye’nin oluşturduğu mal tazmin komisyonuna başvuruyu zorunlu görüyor.

–       Maliye Bakanlığı’nın dün açıkladığı verilere göre, 2011 yılının Ocak-Kasım döneminde kamu açıkları 885,5 milyon avroya ulaştı. Bu da oran olarak %4,9 anlamına geliyor. Oysa 2010 yılında bu oran %2,79’du. Kamu ekonomisinde sorunun ana kaynağı devlet gelirlerindeki azalış. Bu durumda giderlerini kontrol altına almada devlet zorlanıyor. Bu dönemde 2010 yılına göre devletin giderlerinde %6,8 oranında bir artış olduğu da görülüyor.

 

ALİTYA gazetesinin de bugünkü ana haberi “tarih tekrar ediyor” başlığı altında 35 ton patlayıcı madde taşıyan bir geminin Limasol limanında tutulması. Gazeteye göre, Mari trajedisinden altı ay sonra Cumhurbaşkanı Hristofyas “ Montsergork” gemisiyle yaşanan duruma benzeyen bir durumla karşı karşıya. Rus gemisi Limasol limanından yakıt istediğinde, geminin yüküyle ilgili belgelerin kontrolü sırasında geminin Suriye’ye patlayıcı götürdüğü tespit edildi. Gemi korumaya alındı ve bugün sabah saatlerinde bu geminin yüküyle ilgili araştırma yapılması bekleniyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı, Hükümet Sözcüsü ve AKEL, DİSİ’nin duyması için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne tek sesle yanıt verdiler. Hükümet, bir zamanlar hükümet ortağı oldukları muhalefet partilerinin ileri sürdükleri argümanlara yanıt vermek için DİSİ ile karşıtlıklarını derinleştiriyor. BM Genel Sekreteri’nin mektubuna hükümetin yanıtı “üç hayır ile bir evet”ten oluşuyor. Takvime, hakemliğe ve dahası basit arabuluculuk önerilerine dahi hayır diyen hükümet, bu şekilde iki muhalefet partisiyle arasındaki yangını söndürmeyi ve iletişim kanallarını açık tutmayı hedefliyor. DİSİ de aynı amaca yönelik bir biçimde ama farklı bir taktik izliyor. Hükümet Sözcüsü ile AKEL tüm uğraşılarını BM Genel Sekreteri’nin mektubunun herhangi bir takvimi içermediği konusu üzerine yoğunlaştırdılar. Cumhurbaşkanı Hristofyas da Meksika’nın yeni Lefkoşa büyükelçisinin güven mektubunu kabul töreninde konuşurken, devam etmekte olan müzakerelerin Kıbrıslıların mülkiyetinde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde üzerinde anlaşmaya varılan bir çerçevede yapıldığına dikkat çekti ve “hakemlik, arabuluculuk ya da yapay takvimler konması söz konusu değildir” dedi. Genel Sekreter ile yeni görüşmeye az bir süre kaldığına da işaret ederek, son görüşmelerinde alınan kararların daha fazla gecikme yaşanmadan uygulanmasını talep etti.

–       İsrail Dışişleri Bakanı’nın resmi davetlisi olarak İsrail’i ziyaret etmekte olan DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis dün İsrail Meclis Başkanı ile görüştü. Anastasiadis İsrail Meclis Başkanı’nı Kıbrıs sorunundaki gelişmeler hakkında bilgilendirdi ve Türk tarafının uzlaşmazlığını suçladı. Türkiye’nin adaya yasadışı bir şekilde nüfus taşıdığını özellikle vurguladı.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi DİKO Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos’un Kıbrıs Radyo ve Televizyon Kurumu’na yönelik tavrı. Gazeteye göre, Papadopulos örneği daha önce hiç görülmeyen bir biçimde Kıbrıs Radyo ve Televizyon Kurumu’na saldırıda bulundu. Devlet radyo ve televizyon kurumu gazetecilerinin objektifliği konusunda şüphe ifade ederek onları hükümetten ve dahası AKEL’den saydı. Gazeteci Eleni Vretu bu iddiaya karşı çıktı ve tüm partilerin temsilcilerine eşit bir şekilde davranıldığını ifade etti. Buna rağmen tutumunda ısrar eden Papadopulos bir ara “Bu kurumun bütçesi Meclis’e geldiğinde görüşeceğiz” ifadesinde bulundu. Bu arada RİK Genel Müdürü Temis Temistokleos da DİKO milletvekilinin suçlamalarını reddetti Gazetecilerin korkutmayı hedefleyen tutumların kabul edilemeyeceğini savundu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı Hristofyas bugün Kopenhag’a gidecek ve Danimarka’nın Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralması törenlerine katılacak. Resmi açıklamaya göre bu törenlere üçlü başkanlık Polonya-Danimarka ve Kıbrıs devlet başkanları katılacak. Tören çerçevesinde Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Danimarka Başbakanı ile de görüşmesi bekleniyor.

–       Kıbrıs Haber Ajansının yeni yıl etkinliğinde konuşan Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu müzakerelerde ilerleme olmamasının nedenlerine ilişkin görüşlerinin gerek kamuoyu önünde, gerekse doğrudan Birleşmiş Milletler nezdinde ilk kez ortaya konmadığını söyledi. Stefanu ilerleme sağlanamamasının nedeninin Türk tarafının geri adımlar atması ve müzakere masasına üzerinde anlaşmaya varılan çerçevenin dışında öneriler koyması olduğunu dile getirdi. Ayrıca Hükümet Sözcüsü Kıbrısrum tarafının süreçte Kıbrıs sorunun çözüm ilkelerini dışına çıkmasının söz konusu olmadığı görüşünü de ifade etti.

–       Dün Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas ile görüşen Kıbrıslıtürk sendikalar adına konuşan Ahmet Kaptan sendikaların Kıbrıstürk toplumunun çözüm için sönmeyen umudunu teşkil ettiklerini söyledi. Kaptan bu arada Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerle ilgili olarak Cumhurbaşkanı’nın kendilerine yönelik yaptığı bilgilendirme için de teşekkür etti. Bu yöndeki taleplerine Kıbrıslıtürk lider Derviş Eroğlu’dan cevap dahi alamadıklarını da duyurdu.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin