kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 09/01/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 09/01/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs sorunu. Gazeteye göre, süreçte yaşanan çıkmazı aşmada Birleşmiş Milletler tarafların ellerindeki kotlanmış görüşlerini kullanacak. Bu belgelerin masaya konmasını ileri bir adım olarak değerlendiren Birleşmiş Milletler önümüzdeki aylarda her şeyin tamamlanması gerektiği görüşünü taşıyor. Nitekim Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun iki lidere gönderdiği mektuplarda da Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenmesi öncesi bir anlaşmaya varılması gerektiği mesajı verdi. Önümüzdeki günlerde son şekli verilerek sunulacak olan bugünkü ön belgelerde tarafların tezlerinde herhangi bir değişiklik görülmemesine karşı Birleşmiş Milletler tarafların karşılıklı olarak tezlerinin değerlendirmesiyle gerek ortak anlayışlara ulaşılmasına, gerekse Birleşmiş Milletlerin bazı düşünceler ortaya koymasına olanak sağlanacağı görüşünde. Buna paralel olarak gerek Kıbrıs’ta müzakere heyetleriyle görüşmelerde, gerekse Grentreee’de yapılacak temaslarda Paskoe ile Dovner bir adım daha atacak ve farklı görüşler arasında köprüler oluşturacak düşünceleri ortaya koyacaklar. İyi haber alan kaynaklara göre, bu çok dikkatli bir biçimde yapılacak ve tepki çekmemeye çalışılacak. Ortaya konacak düşünceler gayri resmi bir biçimde sunulacak ve bunların herhangi bir bağlayıcılığı olmayacak. Ancak bu düşüncelerin kabulü müzakere sürecini belirleyecek.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Adım adım 2013 Şubat Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili sahne oluşturulmaya başlandı. Bu seçimlere uzun bir süre olmasına ve bu süreçte çok şeyin değişebilme olasılığına rağmen, özellikli iki büyük parti bu havaya iyice girmiş görünüyorlar. DİSİ’nin açıkladığı tüzük ve seçim kongresinin Nikos Anastasiadis’in adaylığı ile doğrudan bağlantılı olduğu görülüyor. Kongre ve kongreye yönelik olarak ileri götürülen formül nedeniyle, kesin olarak olasılık dışı tutulmamakla birlikte, DİSİ’den bir başka adayın ortaya çıkması olası görünmüyor. Kongre’de parti başkan adayı ve sonra da Cumhurbaşkanı adayı olacak olanlar ortaya çıkacak. Elde edilen bilgilere göre, eski bir DİSİ milletvekili de Cumhurbaşkanlığı’na aday olmayı düşünüyor ancak kesin kararını henüz vermiş değil. AKEL ile ilgili olarak ise çeşitli senaryolar duyuluyor ancak Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın adaylığının desteklenmesinin daha fazla zemini var. Hristofyas ise henüz bu konuda kartlarını açmadı. Ancak yeniden adaylık düşüncesiyle flört ediyor görünümü veriyor. AKEL, sonuç olarak Hristofyas’ın kararını beklerken daha başka alternatifler üzerinde de duruyor. Parti Genel Sekreteri’nin adaylığı da masada ancak parti açısından desteklenecek adayın seçilebilirliği önemli bir faktör olarak göz önüne alınıyor. Merkez siyasi alanda ise, Cumhurbaşkanlığı seçimleri gündemde olmakla birlikte somut bir durum henüz oluşmadı. Partiler dışında olanlar da henüz kendi pozisyonlarını netleştirmedi. Eski dışişleri bakanı Yorgos Lillikas konuyla ilgili olarak kendi pozisyonunu ilkbaharda netleştireceğini açıkladı. Bu süreçte Başpiskopos’un destek vereceği aday konusunda da henüz tavrını netleştirmediği ifade ediliyor.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun’un süreci gelecek Haziran ayına kadar doruk noktasına ulaştıracak bir yol haritası belirlemiş olması. Gazeteye göre, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafların diplomatik taktik oyunları arasında bir denge kurarak, gelecek Haziran ayında doruk noktasına ulaşılacak bir yol haritasını belirledi. Genel Sekreter bu yol haritasında herhangi bir takvime atıfta bunmaksızın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralacağı döneme kadar yapılması gerekenlere dikkat çekti. Böylece yeni üçlü görüşmeye yönelik olarak, Kıbrıstürk tarafını mülkiyet konusunu, somut sayılar ve diğer bulgularla birlikte vatandaşlık konusunu ve daha sonra da harita ile toprak konusunu tartışma zorunda bıraktı. Bunun devamında iki taraf anlaşma zemini içine girerse, referandum hedefiyle uluslararası konferansa gidilecek. Bu arada Genel Sekreter’in mektubunda iki liderin eşleri de New-York’a davet edildi. Gelişmeler bu yöndeyken dün muhalefet partileri süreci yanlış yönettiğini ve kendilerine yeterli bilgi vermediği yönünde Cumhurbaşkanı Hristofyas’ı eleştirdiler.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin iki lidere gönderdiği mektup özünde dört aşamayı öngörüyor. İlk evre Greentree 2 görüşmesine kadar geçecek süre. Bu sürede tarafların mülkiyet ve vatandaşlık başlıklarını özlü olarak tartışmaları isteniyor. Özünde bu iki başlığa ilişkin olarak Türk tarafının rakamsal verileri ortaya koyması gerekiyor. Yani Kıbrıslırumlara ait mülklerin ne kadarının Kıbrıslıtürklerin ne kadarının yerleşiklerin elinde tutulduğunu açıklaması gerekiyor. İkinci evre ise 22–24 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan zirve. Burada Kıbrıs sorununun tüm ana başlıklarında taraflara uzlaşma çağrısı yapılıyor. Üçlü zirve sonrası da taraflar harita üzerinde toprak konusunu ele almaya davet edilecek. Son aşamada da uluslararası konferans toplanacak.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “Ban Ki Mun’un mektubu onları uykuda yakaladı” başlığı altında Birleşmiş Miletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıslı iki lidere müzakere süreciyle ilgili olarak gönderdiği mektup. Gazeteye göre, Genel Sekreter mektubuyla hem Dimitris Hristofyas’a, hem de siyasi güçlere sürpriz yaptı. Greentree’deki görüşmeye az bir süre kala Genel Sekreter mektubuyla bu görüşmenin oyunun sonuna işaret edeceğini ortaya koydu. Çok katılımlı konferanstan ve haritalarla, verilerle ve rakamlarla yapılacak müzakerelerden bahsetmeye başladı. Ayrıca sürecin bitiş tarihinin Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstleneceği 2012 Temmuz ayı olduğuna da dikkat çekti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kıbrıstürk toplumu lideri Derviş Eroğlu’yu Limasol’daki evinde yemeğe davet eden DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis güvenlik ve toprak konularındaki endişelerini dile getirdi. Anastasiadis yemek sonrası yaptığı açıklamasında çok olumlu bir ortamda samimi ve yararlı bir tartışmayı gerçekleştirme olanağı bulduğunu belirtti. Anastasiadis’e göre, adaya Türkiye’den nüfus akışı ve Kıbrıslırumların mülkleri gibi önemli konular da yemek sırasında tartışıldı.

–       Yunanistan’daki ekonomik kriz nedeniyle Kıbrıs’ta iş arayan Yunanlıların sayısı sürekli olarak artıyor. Yunanistan’da işsizlik %20 civarında ve bu da bir milyon insanın işsiz olduğu anlamına geliyor. 2011 Nisanında Kıbrıs’ta çalışan Yunanlıların sayısı 11 bin 183’tü. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden Kıbrıs’ta en çok Romenler çalışıyor. Geçen yılın Nisan ayında Kıbrıs’ta çalışan Romenlerin sayısı 16 bin 232 idi. Romenleri de 11 bin 803 kişi ile Bulgarlar izliyor. Bu arada özellikle son dönemde kamuda çalışmak amacıyla önemli sayıda Yunanlının iş başvurusunda bulunduğu belirtiliyor.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Kıbrıstürk tarafını teşvik ediyor” başlığı altında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin iki lidere gönderdiği mektup. Gazeteye göre, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun iki lidere gönderdiği mektubunda mülkiyet, vatandaşlık ve toprak konularının tartışılmasında geri adım atan Türk tarafına yöneldi. Diplomatik çevrelere göre, Genel Sekreter tarafların Greenrtee’de vardıkları anlaşma temelinde Türk tarafından somut veriler ortaya koymasını talep etti. Aynı kaynaklara göre, Genel Sekreter Kıbrıs sorununda uluslararası bir konferansın toplanması için sorunun iç yanları üzerinde anlaşmaya varılması görüşünü de teyit etti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Çalışma Bakanı Sotirula Haralambus dün yaptığı bir açıklamada yeni istihdam olanakları yaratılması konusunda bakanlığının ek çalışmalar yaptığını söyledi. Bakan Kıbrıs’ta artan işsizliğin küresel ekonomik krizin Kıbrıs’a yansıması olduğunu da ifade ederek, hükümetin konuya ilişkin olarak aldığı kararlarda kalkınmaya anahtar rolünü verdiğini de ifade etti. Bu çerçevede turizm ve inşaat sektörlerinin desteklendiğine dikkat çeken Çalışma Bakanı bu alanlarda kalkınma için yarım milyar avronun kullanıldığını ifade etti.

–       Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in halk yanlısı politikalardan bahsedemeyecek bir durumda olduğunu, çünkü varlıklıların ve büyük toprak sahiplerinin vergilendirilmesine ilişkin öneriye DİSİ’nin karşı oyunun mürekkebinin henüz kurumadığını söyledi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin