anti-militaristanti-militarist haberMısırlı Vicdani Retçinin davası 4 Ekim’de
yazarın tüm yazıları:

Mısırlı Vicdani Retçinin davası 4 Ekim’de

Yeniçağ podcastını dinleyin

Mısır’da kişisel blogundaki ve Facebook sayfasındaki hükümet ve ordu eleştirileri gerekçe gösterilerek mahkum edilmiş olan Maikel Nabil Sanad, 23 Ağustos’tan beri açlık grevinde.

Vicdani retçi de olan Sanad’ın temyiz davası 4 Ekim’de Kahire’de görülecek…

Davayı Vicdani Ret için Avrupa Bürosu (EBCO) adına Kıbrıs’ta Vicdani Ret üyesi Murat Kanatlı da izleyecek. Gözlemci olarak Kahire’deki davayı izlemek için Kanatlı 3 Ekim’de adadan ayrılacak ve 6 Ekim’de adaya geri dönecek…

 

Uluslararası Af Örgütü

Sanad’ın son durumu ile ilgili Uluslararası Af Örgütü (AI) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui, 26 Eylül’de yaptığı bir açıklamada, Nabil Sanad’ın “acilen ve koşulsuz bir şekilde” bırakılmasını istedi.

27 yaşında olan Maikel Nabil Sanad, 28 Mart’ta tutuklanmış, ardından da 10 Nisan’daki askeri mahkemede üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Önce İnsan Hakları (Human Rights First – HRF)) kuruluşu 20 Mart’ta, mahkemede Nabil Sanad’ın avukatlarının bulunmasına ise izin verilmediğini duyurmuştu.

Huffington Post’ta yer alan bir habere göre “vicdani retçi” olan Nabil Sanad, kendisini tutuklayan askerlerin cinsel tacizlerine ve fiziksel tahribatına da maruz kaldı.

AI, Sanad’ın kalp hastası olduğunu ve cezaevi yönetiminin ilaçlarını vermediğini belirtiyor. Nabil Sanad’ın kardeşi, “Mısır’da askeri yönetim el koyduğundan beri durumun pek de değişmediğini hatta daha kötüye gittiğini” belirtti. Kardeşine destek olduğu için kendisinin de hapse gönderilme tehdit edildiğini belirten Mark Nabil Sanad, Mısır’da protestoların başladığından beri 12 bin kişi hakkında askeri dava açıldığını da açıklamalarına ekledi.

 

Gözaltı

Uluslararası Savaş Karşıtları(WRI) yaptığı açıklamada Maikel Nabil Sanad’ın 12 Kasım 2010 tarihinde saat 22.00’de askeri istihbarat (haberalma) birimince gözaltına alındığını ve gözaltına alındığında ayakkabı giymesine ve üstünü değiştirmesine izin verilmediği rapor etmişti.

WRI raporunda askeri istihbarat, ailesinin evini aynı gün ziyaret ederek, babasına oğlunun karakola gelerek, askeri birliğine Nisan 2011 de gideceğine dair bir kağıt imzalaması gerektiğini, babası ise, oğlunun artık bu adreste yaşamadığını söylediği bilgileri yer almaktaydı.

Bir kaç gün sonra ise Kahire’deki evine giderek kendisini tutukladılar.

Maikel Nabil Sanad 2010 başında eğitimini bitirmiş ve 22 ekim 2010 da askeri birliğine teslim olması gerektiği kendisine bildirilmişti. Sanad, bu emre uymamaya karar vererek şu açıklamayı yazmıştı:

“Çok fazla düşündüm ve şu karara vardım, Mısır’da askerlik yapmayacak ve bu yüzden başıma ne gelirse gelsin bu kararımdan dönmeyeceğim. Bu sonuçların çok ağır olabileceğinin, çünkü ilk pasifist inançlarından dolayı askerliği reddeden Mısır’lı genç olduğumun farkındayım.

Bu sözlerim askerlikten kaçtığım anlamında anlaşılmasın. Ben reddediyorum, kaçmıyorum. İkametgahımda oturmaktayım, askere alma şubesi bu adrese çağrıları göndermekte. Aynı şekilde askerlik şubesine ve Savunma Bakanlığı’na yazdığım mektuplarda da bu adresi belirttim. Mısır polisi beni kolayca bulabilsin diye arandığımı öğrendiğim anda karakola gideceğim. Ben başıma geleceklere tamamen hazırlıklıyım.”

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin