habergüncel haberBan Kıbrıslı liderlerin görüşmelerin sıklığının artırmasını bekliyor
yazarın tüm yazıları:

Ban Kıbrıslı liderlerin görüşmelerin sıklığının artırmasını bekliyor

Yeniçağ podcastını dinleyin

(KHA) Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Kıbrıslı liderlerin ve temsilcilerinin Birleşmiş Milletler gözetiminde görüşmelerinin sıklıklarını artıracaklarının umulduğunu belirtti.

Genel Sekreterin konuyla ilgili özel danışmanları, kişisel ve özel temsilcilerinin bir araya geldikleri altı özel siyasi görev için önerilen 2012 ihtiyaç kaynaklarıyla ilgili raporda Ban, “Yoğun faaliyet dönemlerine rağmen müzakereler ümit edilenden uzun sürdü. Bununla birlikte bazı konularda ilerleme kaydedildi ve iki yılı aşkın bir süreden beri devam eden müzakereler üzerinde önemli çalışmalar yapılmıştır” dedi.

Raporda şöyle devam edildi:

“İki liderin Genel Sekretere 7 Temmuz 2011’de Cenevre’de, liderler arasında devam eden müzakerelerin devam edeceği ancak Genel Sekreterin Kıbrıs Özel Danışmanı’nın kalaylıklarına hala ihtiyaç duyulduğu ifade edilmiş, liderler ve temsilcilerinin Birleşmiş Milletler gözetiminde müzakerelerinin sıklıkları artıracakları taahhüdü verilmiştir.”

“Buna ek olarak Güvenlik Konseyi’nin Özel Danışmanın Ofisinin ve sürecinin desteklenmeye devam edeceği umulmuştur. Ofis’e artan bir şekilde, müzakere sürecini sürekli kolaylaştırması, bölgesel ve uluslararası tarafların süreci desteklemesi için Özel Danışmana angaje olması istenmiştir.”

“İki liderle 7 Temmuz 2011’de yapılan son görüşmede, liderler müzakerelerin hızını artırmaya ve Kıbrıs sorununa en kısa sürede kalıcı ve iki tarafın da kabul edebileceği bir anlaşmaya varılabilmesi için süreci hızlandırmaya karar verdiler. Aslında iki taraf arasındaki görüşmeleri kolaylaştırmak için Özel Danışmanın Ofisinin faaliyetlerinin artması da beklendi.”

Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, bölgesel ve uluslararası taraflarla, özlü konular üzerinde süreci desteklemeye artan bir şekilde angaje olacak. Bölge başkentlerine, özellikle garantör güçlerin başkentlerine seyahat etmesi gerekmektedir.”

“Özel Danışman, “ne zaman–fiilen-görevlendirilme” esasında görevlendirildi ki Kıbrıs’ta sürekli kalmıyordu, Özel Danışmanın 2011’de olduğu gibi Kıbrıs’ta bir süre zaman geçirmesi gerekiyordu.”

“Genel Sekreter Ocak 2011’de Cenevre’de görüştüğü liderlere, gerektiğinde diğer Birleşmiş Milletler birimleri ve programları uzmanlaştırma taahhütte bulundu. Liderler bu destekten memnun oldu.”

“Genel Sekreterle Kasım 2010’da yapılan toplantıdan sonra müzakerelerin hızı arttı, Cenevre’de 26 Ocak ve 7 Temmuz 2011’de görüşmeler yapıldı. Her iki taraf da bir an önce kapsamlı bir çözüm taahhüdünde bulundular ve 26 Ocak 2011’de Cenevre’de müzakereleri yoğunlaştırmaya karar verdiler.”

Genel Sekreter, gelecek aylarda artan ivediliğe ihtiyaç olduğunu, gerekli hızı sağlayabilmek ve süreci başarıya ulaştırmak için bütün özlü konularda ilerlemenin hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Ban, teknik komitelerin çalışmalarına devam ettiklerini, suç ve ceza, kültürel miras, sağlık ve çevreyle ilgili teknik komitelerin Birleşmiş Milletlerin, Kıbrıslıların günlük yaşamlarının gelişmesiyle bir çözüm için hava yaratılmasına yönelik güven yaratıcı önlemlerin uygulanması ve artmasının sağladığı kolaylıkla düzenli toplanmaya devam ettiğini bildirdi.

Genel Sekreter, 21 Ocak 2011’de iki liderin, Temmuz 2008’de bu yana etkin olmayan kriz yönetimi, insani konular, ekonomik ve ticari konularda üç teknik komite toplanmasına, yeni geçiş noktalarının açılmasıyla ilgili ek bir ortak komite kurulmasına karar verdiklerini anlattı.

Ban Ki-moon, Birleşmiş Milletlerin ülkedeki varlığının bütünleşmiş yaklaşımına uyumlu olarak UNFICYP’in, barış çabalarının etkili biçimde kolaylaştırılmasına ilişkin Özel Danışmanın Ofisine uyumlu lojistik ve yönetimsel destek vermeye devam edeceğini kaydetti.

Rapora göre Genel Sekreter Kıbrıs için 2012 bütçesinin miktarı net 3,861,900 dolar (brüt 4,341,500 dolar) olacak. Bu miktar, var olan 19 pozisyonun (2,536,100 dolar), genel geçici yardım (44,400 dolar), faaliyet maliyetleri (1,281,400 dolar), danışmanlık kapsamı (200,000 dolar), resmi seyahat (407,500 dolar), altyapı ve tesisler (219,900 dolar) kara ulaşımı (93,000 dolar), hava ulaşımı (10,200 dolar), haberleşme (112,400 dolar, enformasyon teknolojisi (18,400 dolar) ve diğer hizmet ve ekipmanın (219,800 dolar) devamı için maaşlar ve ortak personel maliyetleri için sağlanacak.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin