toplumsal muhalefettoplumsal hareketler TCAE: "Psikolog Ayla Kahraman ve Kıbrıs Gazetesi'ne açık mektup"
yazarın tüm yazıları:

TCAE: “Psikolog Ayla Kahraman ve Kıbrıs Gazetesi’ne açık mektup”

Yeniçağ podcastını dinleyin

Toplumsal Cinsiyet ve Azınlıklar Enstitüsü bir basın açıklaması yayımlayarak Pazar günü Kıbrıs Gazetesi’nde yayınlanan “Siz Sorun Psikolog Ayla Kahraman Yanıtlasın” adlı sayfada Ayla Kahraman’ın yanlış bilgi ve yönlendirmeler yaptığını söyledi. Açıklamanın tam metni şöyle:

“25 Eylül 2011 Pazar günü yayınlanan “Siz Sorun Psikolog Ayla Kahraman Yanıtlasın” sayfanız son derece tehlikeli bireysel ve toplumsal etkileri olabilecek yanlış bilgi ve yönlendirmeler içermiştir.

Sayın Ayla Kahraman, kızının eşcinsel bir ilişkisi olduğunu söyleyen bir anneye, bunun bir “karmaşa,” “uç nokta,” ve “ergenlik dönemindeki gelişimsel sorunların tetiklediği” çözülmesi gereken “önemli” bir “sorun” olduğunu salık vermiştir.

Böyle bir yaklaşım, söz konusu gencin ve genel olarak LGBTQ (lezbiyen, gay, biseksüel, transseksüel/transgender, kuir) bireylerin ruhsal ve fiziksel bütünlüklerine karşı ciddi bir saldırı teşkil etmekte, ayrımcılık ve insane hakları ihlallerine yol açmaktadır.

Sayın Ayla Kahraman’ın sayfasını bir süredir dikkatle takip etmekteyiz. Geleneksel, erkek egemen ve heteroseksist değer ve davranışları, toplumsal cinsiyete dayalı baskı ve ayrımcılığı teşvik eden önerilerini daha önce de defalarca kamuoyu önünde (Radyo Mayıs’ta yayınlanan “İsmi Lazım Değil” programında) eleştirmiş, kendisiyle de birebir bağlantıya geçerek önerdiği yaklaşımların neden sorunlu ve tehlikeli olduğunu anlatmaya çalışmıştık.

Ancak kendisi bu eleştirileri şiddetle reddetmiş, bu son yazısında da göründüğü gibi toplumsal cinsiyete dayalı baskı ve ayrımcılığın sözcüsü olmaya devam etmiştir.

Eşcinsellik konusunda benimsenmesi gereken tutum Sayın Ayla Kahraman’ın veya başkasının kişisel düşünce veya inanışına bağlı olamaz. Bu bir mutlak insan hakları meselesidir.

Ayla Hanım’ın mensubu olduğu meslek grubu 1970’li yıllarda, Dünya Sağlık Örgütü ise 1993 yılında eşcinselliğin bir hastalık veya sorun olmadığını beyan etmiştir.

Eğitim aldığı ve uzun yıllar hizmet verdiği Türkiye’de daha geçen yıl Türkiye Psikologlar Derneği “Eşcinsellik bir hastalık değil toplumun çoğunluğunu oluşturan heteroseksüellik gibi bir yönelimdir.

Aksi yönde düşünce ancak kişisel inanış olabilir. Kişisel inanış toplum ile paylaşıldığı andan itibaren bazı sorumlulukları doğurmaktadır” açıklamasını yapmıştır. Ayla Hanım’ı bu sorumluluğu fark etmeye ve buna uygun bir tutum sergilemeye davet ediyoruz.

Bireyleri kendi doğalarına ters düşen bir şekilde geleneksel toplumsal cinsiyet kalıplarına girmeye zorlamak Ayla Hanım’ın yapmaya çalıştığının aksine çok ciddi fiziksel, psikolojik ve toplumsal sorunlara sebep olacaktır.

Kıbrıs Gazetesi’ni de sadece “Siz Sorun Psikolog Ayla Kahraman Yanıtlasın” sayfası açısından değil, genel yayın anlayışı çerçevesinde toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık ve şiddete karşı daha duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyoruz.”

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin