toplumsal muhalefetsendikal hareketSendikal Platform'dan, 'Direniş Çadırı'nda ortak basın toplantısı
yazarın tüm yazıları:

Sendikal Platform’dan, ‘Direniş Çadırı’nda ortak basın toplantısı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Hava-Sen Başkanı Buran Atakan, bir süreden beridir yasal haklarını almak amacıyla KTHY çalışanlarının her Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakanlığın önünde toplanma kararını 1 Haziran, Çarşamba günü için askıya aldıklarını söyledi.

Atakan, Sendikal Platform, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin ortak kararıyla, “Başbakan’ın baskı altında olma gerekçesini ortadan kaldırarak KTHY çalışanları için sağlıklı karar üretmesine olanak sağlamak” amacıyla Başbakanlık yerine Direniş Çadırı’nda toplandıklarını” kaydetti.

Atakan, Direniş Çadırı’nın 94, KTHY çalışanları olarak sokağa atılışlarının 225’inci gününde olduklarını ifade ederek, yasal gereklilik olan ancak yatırılmayan Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı ve kıdem tazminatı hakları için sokaklarda olduklarını söyledi…

 

BIÇAKLI

Sendikal Platform adına konuşan Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı da, 7.5 aydır yasal sorumluluktan kaynaklanan hakları vermediği ve “küçücük bir şirketi bile” yönetemediği gerekçesiyle  hükümeti istifaya çağırdı.

Bıçaklı, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı primlerini yatırmayan hükümetin, geçen hafta İhtiyat Sandığı yatırımlarının yapıldığını açıklayarak yalan söylediğini de  ileri sürdü.

KTHY’yi kapatan hükümetin, 31 Mart 2011 tarihinde yeni şirketle bayrağın göklerde olacağını açıkladığını anlatan Bıçaklı, mayıs ayının bittiğini, yeni şirketin uçmadığını, uçacağı yönünde herhangi bir işaret de bulunmadığını söyledi.

Bıçaklı, Başbakan İrsen Küçük’ün yasal haklarını almak için eylem yapan KTHY çalışanlarını “terörist” olarak nitelediğini ifade ederek, bunun kabul edilmez olduğunu da vurguladı ve sorun çözemeyen hükümetin istifa etmesi gerektiği görüşünü yineledi.

 

LEFKE’DE GREV

Bıçaklı, pek çok belediyede de sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının yapılmadığını, Lefke Belediyesi’nin de bunlardan biri olduğunu belirterek, Lefke Belediye Başkanı Mehmet Zafer’in bununla da sınırlı kalmayarak yasa ve toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan hakları tek taraflı uygulamayacağını açıkladığını kaydetti. Bıçaklı, Belediye Emekçileri Sendikası (BES)’in bugün Lefke’de bu amaçla greve gitmesine Sendikal Platform adına destek belirtti.

Bıçaklı, ülke genelinde yasalardaki hakların bile uygulanmadığını, kaosun devam ettiğini ifade ederek, hukukun yaşam buluğu ve emeğin hakkını aldığı bir ülke için mücadeleye devam edileceğini kaydetti.

 

Basın toplantısı tam metni

Basın toplantısında Buran Atakan tarafından okunan açıklamanın tamamı şöyle:

Bugün KTHY direniş çadırında sendikal platform, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerimiz ile tek yumruk olarak toplanmış bulunuyoruz.

Görmüş olduğunuz çadırın 94. sokağa atılışımızın 225. günündeyiz. Hükümet tarafından tam 7.5 aydır sokağa atıldık, İşsizlik parası dahi ödenmeyerek, dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen uygulamaya tabi tutulduk. Suçumuz, bu ülkenin onuru, gururu KTHY’nı yaşatmak için tüm çıkış yollarını bulmuş olmamız ve yapmış olduğumuz mücadeledir.

11 Mayıs tarihindeki bakanlar kurulu toplantısından önce , 9 mayıs tarihinde 4 ilçenin kavşaklarında dağıtmış olduğumuz bildiride, “tam 200 gündür sokakta olduğumuzu” “, bizim yerimizde siz olsaydınız ne yapardınız”, “ artık evde ve çadırda beklemeyeceğimizi” açıklamış ve  11 mayıs’taki Bakanlar kurulu toplantısında Başbakanlık önünde  bekleyeceğimizi belirtmiştik. Ancak ne üzücüdür ki, bakanlar kurulu toplantısından hükümetler için konuşulması bile utanç olan işsizlik paralarının ödenmesi için fon oluşturulması kararı çıkmıştır. O gün Sn. Saner’le yapmış olduğumuz görüşmede bunun kabul edilemez olduğunu belirterek taleplerimizi tekrarlamıştık. Sn. Saner’de taleplerimizin18 Mayıs’taki Bakanlar kurulu toplantısında görüşüleceğini belirtmişti. Ancak 18 mayıs’ta bakanlar kurulu toplantısından çıkan karar evlerine bomba atıkları bu çalışanlardan 3-5 tanesinin pet şişe atmasından dolayı, Başbakanın  baskı altına girdiği ve karar üretemediği olmuştur.

Pazartesi günü sendikal platformun, siyasi partilerimiz ve sivil toplum örgütlerimizle KTÖS’te yapmış olduğu toplantıda  almış olduğu karar doğrultusunda 1 Haziran 2011 tarihinde yapılacak bakanlar kurulu toplantısında “Başbakanın  baskı altında olma gerekçesini ortadan kaldırmak için ” KTHY çalışanları için sağlıklı karar üretmesine olanak  sağlamak amacıyla  direniş çadırımızda  toplanmış bulunuyoruz.

Sözün bittiği hayatın durduğu noktada olduğumuzu defalarca belirttik. Ümit ederiz ki bugün yapılacak olan bakanlar kurulu toplantısında tüm toplumun beklediği çalışanların sorunlarının çözümüne yönelik karar üretilmesidir. Biz KTHY çalışanları olarak haklı mücadelemizi ve direnişimizi artırarak sürdüreceğimizi her platformda söylüyoruz. Geldiğimiz noktada, gerek sendikal platform, gerek siyasi partilerimiz, gerekse sivil toplum örgütlerimiz, bugün yapılacak bakanlar kurulu toplantısında, çalışanların mağduriyetlerine yönelik çözüm üretilmediği taktirde, yapacağımız her türlü  eyleme büyük destek vereceklerini ve direnişimizde sonuna kadar yanımızda olacaklarını belirtmişlerdir. Ulusal Birlik Partisi Hükümetinin KTHY Çalışanlarının yaşadıklarına seyirci kalmaya devam etmesi ve yaşam hakkı tanımaması halinde bundan sonra yapılacak eylemlerden ve atılacak adımlardan sorumlu olmayacağımızı belirtir, bu sorumluluğun Ulusal Birlik Partisi  Hükümetine ait olacağını tüm kamuoyuna duyururuz.

 

Bakanlar Kurulu’ndan KTHY kararı

Eski KTHY çalışanlarının şirket tarafından yatırılamayan Sosyal Sigorta primlerinin geri kalan kısmının yatırılması ve işsizlik ödeneği alabilmeleri için ek bütçe yasa tasarısı basın toplantısı ile ayni gün yapılan Bakanlar Kurulu’nda onaylandı. 6.5 milyon TL’lik ek bütçenin Meclis’te onaylanmasının ardından eski KTHY çalışanları ödenecek… Eski KTHY çalışanlarının istihdam ve tazminatları ile ilgili ise karar çıkmadı…

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin