toplumsal muhalefetsendikal hareketBES İLE LEFKE BELEDİYESİ ARASINDA UZLAŞMA SAĞLANDI
yazarın tüm yazıları:

BES İLE LEFKE BELEDİYESİ ARASINDA UZLAŞMA SAĞLANDI

Yeniçağ podcastını dinleyin

Belediye Emekçileri Sendikası (BES) ile Lefke Belediyesi arasında kopma noktasına gelen ve greve neden olan toplu sözleşme görüşmelerinde 8 Hazarina tarihinde akşamüzeri uzlaşmaya varıldı.

BES Genel Sekreteri Ayça Soygür Çıralı ile Lefke Belediye Başkanı Mehmet Zafer’in bugün gerçekleştirdikleri görüşmelerde sağlanan uzlaşı “Lefke Belediyesi ve BES Arasında Sürdürülen Toplu İş Sözleşmesinde 2010-2011 Toplu İş Sözleşmesine Ek Olarak Yer Alacak (2011-2012) Uzlaşılan Maddeler” başlığıyla kamuoyuna açıklandı.

Buna göre tarafların üzerinde uzlaştığı dört maddelik anlaşma şöyle:

“1. Tüm çalışanlara toplu iş sözleşmesindeki tüm sosyal haklar tam olarak ödenecek.

2. Tüm çalışanların sosyal güvenlik yatırımlarının (Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı) güncel olarak yapılması ve biriken prim borçlarının da ödenebilmesi amacıyla muayyen vadeli bir program yapılacak. Bu program dâhilinde Lefke Belediyesi ve hükümet arasında borç alacak mahsuplaşması gerçekleştirildiği tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde elde edilecek kaynağın sosyal güvenlik borçlarının ödenmesinde ve bu uygulamadan itibaren de güncel olarak ödemelerin yapılması hususlarında görüş birliği sağlandı.

3. Görev riski tanımına uyan çalışana uzlaşılan liste üzerinden görev riski ödeneği verilecek.

4. Maaşı 2000 TL’nin altında olan tüm işçilerin 2 barem içi artış almasına. Diğer işçilerin maaş artışlarının Kasım 2011 tarihinden sonra yeniden değerlendirilmesi konusunda uzlaşma sağlandı.”

BES Genel Sekreteri Ayça Soygür Çıralı, sürdürülen görüşmelerin ara uzlaşmayla da olsa sonuçlandırılmasının, kararlı mücadele ve mücadeleye koşulsuz destek veren Lefke Belediyesi çalışanları üyeleriyle başarıldığını söyledi.

Çıralı, başarının sağlanmasında Sendikal Platform’un kararlı duruşu ve BES’in mücadelesine verdiği desteğin ayrıca önemli olduğuna işaret ederek, bunun sendikal mücadelede dayanışmanın önemini gösterdiğini belirtti.

Sendikal Platform’a verilen destek için teşekkür eden Çıralı, sonucun birlikte dayanışma göstererek mücadele etmenin önemini gösterdiğini söyledi.

 

BES Lefke Belediyesi çalışanlarına yönelik eğitim çalışması gerçekleştirdi

BES, Lefke Belediyesi çalışanlarına yönelik eğitim çalışması gerçekleştirdi.

BES’ten yapılan açıklamada, eğitim çalışmalarının emek mücadelesinde önemli olduğu kaydedilerek, sendikanın üyelere yönelik eğitim çalışmalarını bu anlayışla ele aldığı belirtildi.

Lefke’de 8 Haziran, Perşembe günü sabah yapılan eğitimi çalışmasına Basın Emekçileri Sendikası (Basın – Sen) temsilcisi, gazeteci Mehmet Davulcu ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel katıldı.

Açıklamada, ülke genelinde emeğin, emekçilerin özel, kamu ayrımı yapmadan neo – liberal politikaların saldırısı altında olduğu, bu saldırının uzun bir süreden beri devam ettiği savunularak, emeğin kurtuluşu, kazanılmış hakların korunması ve geliştirilmesinde sendikal eğitimin önemli olduğu kaydedildi.

BES Genel Sekreteri Ayça Soygür Çıralı etkinlikte yaptığı konuşmada, Lefke Belediyesi’nde sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmesinde yaşana sıkıntı ve tıkanıkların aşılması amacıyla yapılan uyarı grevlerine Lefke Belediye Başkanı Mehmet Zafer başta olmak üzerde belediye yönetiminin olumsuz yaklaştığını söyledi.

Çıralı, bu anlayışın halen devam ettiğini, bunun için Lefke’de sorun ve sıkıntılar aşılana kadar greve, hatta süresiz greve çok yakın olunduğunu belirterek, bu nedenle, eğitim çalışmalarını BES’in de içinde yer aldığı Sendikal Platform’a açtıklarını belirtti.

 

“EMEĞE YÖNELİK SALDIRI DEVAM EDİYOR”

Çıralı; emeğe, Kıbrıs Türk halkının iradesine, emeğin kazanılmış haklarına yönelik saldırıların ülke genelinde parçalı bir şekilde, ancak yaygın hale geldiğini, Lefke Belediyesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)’de yaşananların buna en güzel örnek olduğunu belirtti.

“Özelleştirme” adıyla Kıbrıs Türk halkına ait değerleri kar amacıyla Türkiye sermayesine, dolayısıyla uluslararası sermayeye “peşkeş çekmeye” yönelik saldırının Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ile başladığını, bunu kamu yönetimi, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu, Telekomünikasyon Dairesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve diğer kurumların izlediğini savunan Çıralı, Lefke Belediyesi’nde yapılanın da bunu bir parçası olduğunu söyledi.

Çıralı, Lefke Belediyesi’ni diğer belediyelerin izleyeceğini, bunun için emekçilerin, sendikaların ve Sendikal Platform’un direniş halkasının güçlü olduğu yerde direnme kararı aldığını belirterek, yaşanın tıkanıklık ve sorunun aşılmasına yönelik Lefke Belediyesi’nde her an greve gidilebileceğini belirtti.

 

DAVULCU

Gazeteci Mehmet Davulcu, eğitim çalışmasındaki konuşmasında, yaşanan sürecin emek ve emekçilerin kazanımlarını geri götürme, Kıbrıs Türk halkının iradesini yok etmeye yönelik olduğunu belirterek, mücadelenin farklı farklı yerlerde ama mutlaka birlikte verilmesi gerektiğini söyledi.

Davulcu, sendikal eğitim çalışmalarının bu nedenle önemli olduğunu, bugün Lefke Belediyesi’nde yaşananların, ülkede genel olarak yaşananların devamı olduğunu, burada emekçilerin kaybetmesinin kazanımları daha da geriye götüreceğini belirtti.

Emeğe, dar gelirliye, kamu görevlisine, belediye çalışanlarına yönelik saldırının bir bütün olarak insanlara yönelik saldırı olduğunu anlatan Davulcu, bu saldırının bugünkü görünümünün işçi – memur şeklinde emekçilerin bölünmesi olduğunu söyledi.

Mehmet Davulcu, işçi – memur ayrımının işverenlerin en önemli silahı olduğunu ifade ederek, bir bütün olarak emeğiyle geçinen insanların bu ayrıma pirim vermemesi gerektiğini kaydetti.

 

GÖKÇEBEL

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ise konuşmasında, neo – liberal politikaların saldırısı altına alınan Kıbrıslı Türklerin sadece ekonomik olarak değil kimlik olarak da yok edilmek istendiğinin altını çizdi.

Gökçebel, emeğe yönelik saldırının; emekçileri işçi – memur; özel sektör – kamu gibi suni ayrımlara bölerek kazanılmış hakları geri götürmek üzere kurgulandığını savunarak, bu oyuna gelinmemesi gerektiğini belirtti.

Gökçebel; sendikalar, sivil toplum örgütleri ve uygulanan “yıkım paketlerine” karşı olan muhalefetin bir bütün olarak saldırıya karşı direnmek için Sendikal Platform adıyla bir araya geldiğini anlatarak, Lefke Belediyesi çalışanlarıyla bu anlamda bir araya gelindiğini söyledi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin