.Yeniçağyeniçağ güncel1 MAYIS, LEFKOŞA’DA MİTİNGLE KUTLANDI
yazarın tüm yazıları:

1 MAYIS, LEFKOŞA’DA MİTİNGLE KUTLANDI

Yeniçağ podcastını dinleyin

1 Mayıs İşçi Bayramı, Sendikal Platform’un düzenlediği geniş katılımlı mitingle Lefkoşa Sarayönü Meydanı’nda kutlandı.

Sendikal Platform’u oluşturan sendikaların, bazı siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, Kıbrıs’ın güneyinden sendikaların, iki toplumlu örgütlerin, öğrenci örgütlerinin temsilcilerinin ve değişik grupların üyelerinin de katıldığı miting, coşkulu ve renkli görüntülere sahne oldu.

1 Mayıs mitingi öncesinde polis meclis ile TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ne giden yolu ve Girne Kapısı’ndan Cumhurbaşkanlığı’na giden güzergahı trafiğe kapatarak önlem aldı.

Kuğulu Park’ta toplanan eylemciler, Şehitler Anıtı etrafından tur atarak, Girne Caddesi güzergahından sloganlarla Sarayönü’ne yürüdü. KTHY’nin eski çalışanlarının da katıldığı mitingde, Sendikal Platform imzalı “KTHY’nin mağdur emekçilerinin yanındayız” yazılı pankart açıldı. Mitinge katılanlar genellikle “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartlar taşıdı. Mitinge, sanatçılar Sadık Zabit ve Arda Gündüz de şarkılarıyla katıldı.

 

SEYİS

1 Mayıs Marşı eşliğinde meydana giren ve yerlerini alan gruplara hitaben ilk konuşmayı Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Genel Başkanı Mehmet Seyis yaptı. Dünyada emek-sermaye kavgasının devam ettiğini, neo-liberal politikaların da sürdüğünü belirten Seyis, dünyadaki ekonomik krizin kapitalizmin doymak bilmez kar tutkusundan kaynaklandığını söyledi.

Seyis, kapitalist krizlerin faturasını emekçilerin ödememesi gerektiğini vurgulayarak, bu süreçte Kuzey Kıbrıs’ta da çalışanların haklarının saldırı altında olduğunu, Türkiye’deki AK Parti Hükümeti’nin ekonomik ve siyasal dayatmalar yaptığını; UBP’ninse edilgen şekilde işbirlikçilik yaparak dayatma paketi uyguladığını savundu.

Patronların, sendikalı emekçilerin haklarının budanmasını talep ettiğini kaydeden Seyis, sosyal güvenlik haklarını daraltan yasalar yapıldığını belirtti.

Mehmet Seyis, özelleştirme politikalarını, KTHY’nin kapatılmasını eleştirerek, KTHY çalışanlarını selamladı ve dayanışma belirtti.

Hükümetin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamasını eleştiren Dev-İş Genel Başkanı Seyis, “Kalsın; istemiyoruz; işçi haklarını geriletenlerin kutlamasını istemiyoruz” dedi.

Mehmet Seyis, UBP’nin uyguladığı programın, Kıbrıslı Türkleri yok etmeye ve Türkiye’yle entegrasyona hizmet ettiğini savunarak, sendikaların dayatmalara, talimatla yönetilmeye karşı veKıbrıs’ta barış için mücadeleye devam edeceğini söyledi.

Seyis, birleşik federal bir Kıbrıs’ı savunduklarını ifade ederek, barış mücadelesinin işçi sınıfının iş ve emek kavgasının parçası olduğunu vurguladı.

 

BIÇAKLI

Daha sonra konuşan Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, “emekçinin bayramını hangi yüzle kutluyorsunuz?” diye sorarak, hükümetin mesajlarını eleştirdi.

UBP’nin halka yalan söyleyerek iktidara geldiğini ve söylediklerinin tersini yaptığını savunan Bıçaklı, KTHY’de yaşananları, ileri sürdüğü telefon ve elektrikteki özelleştirme girişimlerini eleştirdi; “Size kim bu yetkiyi verdi? Toplumun malını kime satacaksınız?” diye sordu.

Bıçaklı, “hükümetin halkı temsil etmediğini, transferlerle oynadığını ancak küme düşeceğini” söyleyerek, sosyal sigortalıların emeklilik yaşının yükseltilmesi gerekçesi olarak fonun batmasının gösterildiğini oysa devletin sigortalara 400 trilyon lira borcunu ödemediğini kaydetti.

Bu bedelin halka ödettirildiğini ifade eden Arslan Bıçaklı, “Karşımızda duymayan, görmeyen, sağır ve kör bir hükümet var” iddiasında bulunarak, düzenledikleri mitinglerde halkın söylediklerini anlamayanların yakında anlayacağını söyledi.

Bıçaklı, “Anlayana sivri sinek saz, anlamayana davul zurna az” diye konuştu.

Kıbrıs’ta federal bir çözümü desteklediklerini de ifade eden Arslan Bıçaklı, iki toplumun kardeşçe, savaşsız yaşayabileceği bir çözüm istediklerini; Kıbrıs’ın küçük bir ada olduğunu ama iki toplumu bol bol sığacak kadar da büyük olduğunu anlattı.

 

KİRİTSİS

PEO’nun Genel Sekreteri Pambis Kiritsis ise, bu yılki 1 Mayıs’ta dünyanın dört bir yanındaki çalışanların kapitalist sistemin krizinin olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıya bulunduğunu belirterek, krizin yükünün çalışanların değil, bu krizi yaratanların sırtına yüklenmesi için mücadele verildiğini söyledi.

Kiritsis, sabah Lefkoşa’nın güneyinde miting düzenlediklerini, akşam da Kuzey’deki mitinge geldiklerini ifade ederek, “Vatanımızın yeniden birleşmesi için, adamızda barış için ortak arzumuz, ortak mücadelemiz bizi birleştiriyor. Bu bizim yurtseverliğimizin gereğidir. Yurdumuz bölünmüş bir durumda kalmaya devam ettikçe, ülkemizde yabancı askerlerin varlığı sürdükçe, çalışanların hiçbir kazanımının kalıcı ve istikrarlı olmayacağını biliyoruz” diye konuştu.

Sendikal Platform’un eylemlerini selamladıklarını kaydeden Pambis Kiritsis, Kıbrıs’ta federal çözümü desteklediklerini belirtti.

 

MOYSEON

SEK’in Genel Sekreteri Nicos Moyseos ise, konuşmasında, Türk-Sen’le birlikte birçok alanda mücadele verdiklerini belirterek, tüm engellere ve zorluklara rağmen, çalışanların sendikalaşması ve örgütlü bir yapı içinde sosyal yapının ve yaşam seviyesinin korunması için önemli konularda mücadele ettiklerini anlattı.

Rum kesiminde çok sayıda Kıbrıslı Türk çalıştığına işaret eden Moyseos, Türk-Sen’le bu konuda da sıkı işbirliğiyle, Kıbrıslı Türk işçilerin karşılaştığı sorunların çözümü için ortak önerilerde bulunduklarını; sendikal politika ve felsefeleri gereği, çalışanları milliyetlerine göre ayırmadıklarını vurguladı.

“Kendi ülkemiz egemenliği içinde izinli çalışan herkes, çalışma şartlarına uygun çalıştırılmalıdır” diyen Nicos Moyseos, Kıbrıslı Türk ve Rum sendikacıların adada kalıcı ve yaşayabilir çözüm beklentilerini canlı tutmayı sürdürdüğünü söyledi.

Moyseos, geleceğe umut vaat eden birleşik bir vatan istediklerini ifade etti.

 

Kıbrıslı öğrenciler 1 Mayıs’ta her yerde eylemlerde, alanlardaydı

Kıbrıslı Gençlik Platformu (KGP), İstanbul’da düzenlenen 1 Mayıs mitingine katıldı. Taksim Meydanı’nda yerini alan KGP, yayınladığı basın açıklamasıyla mitinge destek belirtti ve birleşik, federal Kıbrıs arzusunu dile getirdi. Açıklamanın tam metni şöyle:

“1977 faşizan saldırı ve 1979 yasaklamalarından sonra geçtiğimiz yıl yeniden ilk kez Taksim Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs gösterileri bu yıl yine emekçiler için tarihi bir niteliğe sahip olan Taksim Meydanı’nda gerçekleştiriliyor. 1960’lardan itibaren sürekli olarak İstanbul’da öğrenim gören Kıbrıslı ilerici yüksek öğrenim gençliğinin göstermiş olduğu öğrenci-emekçi ve Türkiyeli-Kıbrıslı dayanışmasının devam etmesi ve bu dayanışmanın giderek artmasını temin için Kıbrıslı Gençlik Platformu 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’ndaki yerini alıyor.

Kıbrıslı Gençlik Platformu İstanbul üyeleri ve dostlarımızla 1 Mayıs sabahı saat 09:00’da Şişhane-Tepebaşı’nda toplanarak, KESK ve Emek-Özgürlük- Demokrasi Bloğu’nun yer alacağı kortejle birlikte Taksim Meydanı’na yürüyerek meydandaki yerimizi alacağız. KGP İstanbul bu yıl “Türkiyeli Emekçiler Kıbrıs’ta Barışa Omuz Verin” ve “Türkiye-Kıbrıs Halkları kardeştir” pankartları ile Taksim Meydanı’na çıkarak, Kıbrıs’ta Birleşik federal Kıbrıs arzusunu ve Türkiye – Kıbrıs halklarının dayanışmasını emekçilerle paylaşacaktır. Kıbrıslı Gençlik Platformu olarak ilerici yüksek öğrenim gençliğinin tarihten gelen bu misyonuna sahip çıktığımızı kamuoyuna duyurur, 1 Mayıs’ta Taksim’de bulunacak  olan tüm yoldaşlarımızı pankartımızın arkasında yürümeye davet ediyoruz.

 

KGP Londra’daki etkinliklere PROODEFTIKI grubu ile birlikte katıldı

KGP Londra’daki etkinliklere PROODEFTIKI grubu ile birlikte katıldı. Saat 10:30’da Proodeftiki grubuna ait Camden Road ta ki büronun önünde toplanan iki örgüt, yürüyüşün sonunda ortak bir basın açıklaması yaptı. Kıbrıslı Gençlik Platformu ve Proodeftiki’nin ortak yaptığı açıklama şöyle:

1 Mayıs Uluslararası İşçi Günü nedeniyle DE.K.F.A Proodeftiki (İlerici) ve Kıbrıslı Gençlik Platformu (KGP) olarak sizlere geçen yılki gibi bu yıl da dostça ve mücadele dolu selamlarımızı sunuyoruz. Her 1 Mayıs, başta Chicago ve diğer ABD eyaletlerinde Ticaret ve İşçi Sendikaları Federasyonlarının önderliğinde 1886 yılında günlük çalışma saatlerinin 8 saat olması için başlatılan genel grevi anmaktayız. Uğruna birçok işçinin can verdiği bu mücadele bugün AB güdümlü neo-liberal politikalar ile çalışma saatlerinin haftada 65 saat gibi haksız bir düzeye getirilmesi söylemiyle hiçe sayılıyor. Bu da 1 Mayıs İşçi Hareketi ruhunun hatırlanmasının ve yaşatılmasının önemini tekrardan gözler önüne seriyor.

Kıbrıslılar ve Kıbrıslıların tarihinde de 1 Mayıs’ın 1958’den beri özel bir anlamı vardır. Bu tarih geçmişte binlerce Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk’ün daha adil çalışma koşullarına erişebilmesi amacıyla hareketlendigi zamandır. Kıbrıslıtürkler ve Kıbrıslırumler için 1 Mayıs günü ortak anti-emperyalist ve anti-sömürgeci sosyal mücadelenin sembolü olmuştur. Bu tarih aynı zamanda  Kıbrıslıtürk solcuların saldırılara maruz kalmasına sebep olmuştur.

 

Özgürlük ve Yeniden Mücadele İçin

Kıbrıs’ın yakın tarihine iki toplum arasında yaşanan çatışmalar, Faşist Yunan Cuntası’nın Darbesi, 1974’te yaşanan trajik olaylar ve Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahelesi bunun yanı sıra emperyalist güçlerle mücadele damgasını vurmuştur. Geleceğimiz adil bir toplum, birleşik ve barış içindeki bir Kıbrıs’ta şekillenmelidir.

Bizler kuşatmaya, baskıya, milliyetçiliğe ve şövenizme karşı mücadele ediyoruz. Askerden arındırılmış, anavatansız birleşik bir Kıbrıs için mücadele ediyoruz. Birleşmis Milletler kararları çerçevesinde iki toplumlu iki bölgeli tek uluslarasi kimlik, egemenlik ve vatandaşlığı olan politik eşitlik temelinde bir çözüm istiyoruz. Yaşadığımız bu dönem adamızın geleceği için yüksek öneme sahiptir. Bu yüzden ortak mücadelemizi devam ettirerek, güçlendirmeliyiz.

Kıbrıslıtürkler ve Kıbrıslırumlar olarak ortak sınıf mücadelesi tarihimiz, ilericilere büyük kazanımlar getirmiştir. Bu tarih hep birlikte tüm engelleri aşabileceğimizi, bölünmenin duvarlarini yerle bir ederek özgür ve birleşik Kıbrıs’ı mümkün kılabileceğimizi teyit etmektedir.

Kıbrıs sorununun çözüm yolunda zorluklar ve güçlükler yadsınamaz. Kıbrıs gibi küçük bir ülkenin, böylesi bir sorunun üzerinden gelebilmesi için desteğe ihtiyaci vardır. Bunun için bizler uluslararası topluma özgürlük ve bağımsızlığı mümkün kılması için çağrı yapmaktayız. Proodeftiki ve Kıbrıslı Gençlik Platformu olarak, emperyalizme karşı, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kuşatmasına karşı, milliyetçiliğe karşı Kıbrıs adasının özgürlüğü için mücadelemize devam edeceğiz

 

Ankara’daki Kıbrıslı üniversite öğrencileri, 1 Mayıs’ta meydanlardaydı

Ankara’da üniversite okuyan Kıbrıslı öğrencilerin politik örgütlenmesi olan Aktivist Düşünce Topluluğu, 1 Mayıs’ta ‘’Bağımsız Kıbrıs’’ ve ‘’Bütün Halklar Kardeştir’’ pankartları ile Ankara Sıhhiye Meydanı’na çıktı.

Sabah 11’de Ankara Garı’nda toplanmaya başlayan sendikalar, partiler, sivil toplum örgütleri, dernekler, topluluklar ve her kesimden insan, daha sonra Sıhhiye Meydanı’na yürüyerek 1 Mayıs Mitingi’ni barışçıl bir şekilde gerçekleştirdi.

Aktivist Düşünce Kulübü’nün attığı ‘’Bağımsız Kıbrıs Bütün Halklar Kardeştir’’ ve ‘’Ankara Elini Kıbrıs’tan Çek’’ sloganlarına, bazı diğer örgütler de eşlik ettiler

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin