.Yeniçağyeniçağ güncel81 1/2. VİLAYET KUZEY KIBRIS
yazarın tüm yazıları:

81 1/2. VİLAYET KUZEY KIBRIS

Yeniçağ podcastını dinleyin

AİHM kararlarında Kıbrıs’ın kuzeyinin Türkiye’nin alt yönetimi olduğu yazılır ama bizimkiler hala burası ile ilgili bağımsız devlet iddiasında bulunmaya devam ederler… Ama fiili çalışma şekline bakınca Kıbrıs’ın kuzeyinin Türkiye’nin seksen bir buçukuncu ili olduğu hemen anlaşılmakta…

Kıbrıs’ın kuzeyini nasıl mı yönetiliyor?

Altında koca koca ünvanlarla “Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil ÇİÇEK – Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Derviş EROĞLU” imzaları olan “2010 Mali Yılı Türkiye Cumhuriyeti Kaynaklarından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Sağlanan Finansmanın Kullanımına İlişkin Protokol” metnini inceleyenler burasının nasıl yönetildiğini rahatlıkla anlayabilir…

Metinde finansman kullanımı ile ilgili bölümü aşağıda tam metin olarak okuyabilirsiniz ama bazı kısımların altını biz de çizelim:

“hazırlanan teknik ve idari şartnameler ile toplam proje finansmanı için Yardım Heyeti Başkanlığı’nın uygun görüşünü müteakip”

“Projeler gerçekleştikçe K.K.T.C. makamlarınca düzenlenecek harcama belgesi (hak ediş) Yardım Heyeti Uzman Müşavirlerince incelendikten sonra uygun görülenler onaylanarak, uygun görülmeyenler iade edilerek K.K.T.C. Maliye Bakanlığı’na gönderilecektir. Uygun görülerek K.K.T.C. Maliye Bakanlığı’na gönderilen harcama belgeleri (…) incelenerek Ödeme Listesi oluşturulacaktır. Yardım Heyeti Başkanlığı’nın onayını alan söz konusu Ödeme Listesindeki tutarlar (…) ödenecektir.”

“Diğer yardım tertiplerinden (…) K.K.T.C. makamları ile istişare edilerek Yardım Heyeti Başkanlığı’nın teklifi ve Kıbrıs İşlerinden Sorumlu T.C. Devlet Bakanının onayı ile gerçekleştirilecektir. Lefkoşa kaynaklı projeler arasında yılı içinde doğabilecek ödenek aktarmalarına ilişkin işlemler ise, Yardım Heyeti Başkanlığı’nca sonuçlandırılacaktır.”

Dünyaya tanıtma niyetinde/iddiasında olduklarını “KKTC” denen yapı yalnızca istişare edilecek bir kurum, Lefkoşa kaynaklı projelerde istişare edilecek kurum bile değil… ‘Teknik ve idari şartnamelerine’, harcama belgelerine bile güvenilmeyen bir kurumdur da “KKTC” denen yapı… O zaman bakanlar ne yapar? Kelimenin tam anlamı ile bakarlar…

Peki bu kadar mı?

Arada aman bir şey olmasın diye “KKTC” Kalkınma Bankası Yönetim Kurulunda TC Lefkoşa Büyükelçiliğine Yardım Heyeti Koordinatörü Ertan Tosun ile TBMM Bilgi İşlem Müdürü Dr. Zeki Çiftçi da bulunmakta…

Zaten Merkez Bankası Başkanı Ahmet Tugay da TC’den atmakta, ama Tugay’ın bir önceki görevi TC Merkez Bankası Teftiş Kurulu Başkanlığı olunca yukardaki yazılanlarla bayağı uyumlu (!) bir atamayı TC’nin yaptığı düşünülebilir…

TC Devlet Planlama Teşkilatı internet sitesinde “2002 yılından beri DPT’de Müsteşar Yardımcılığı görevini sürdüren Halil İbrahim Akça, aynı zamanda Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Cumhuriyeti adına KKTC Teknik Heyet Başkanlığı (…) görevlerini sürdürmekte” bilgisi yer almakta…

Yani TC Kalkınma Bankasında Halil İbrahim Akça, KKTC Kalkınma Bankasında Ertan Tosun, çift taraflı koordinasyon!

Halil İbrahim Akça burada Cemil Çiçek’in gölgesi, koordinatörlerin koordinatörü… Yani aslında Vali pozisyonunda olan o, elçi ise olsa olsa vali yardımcısı pozisyonda olabilir herhalde…

Akça ilginç bir isim, adı sürekli olarak vekil olacaklar listesinde dolaşıyor… Ama yalnızca potansiyel vekil listesi değil Ergenekon 1. iddianame, sayfa 631 ve 636 da adı geçiyor; adı geçen bölüm şöyle

“Bu dokümanı nereden ve ne amaçla temin ettiği sorulduğunda; Bu dokümanı hatırlıyorum bu doküman SESAR a posta yolu ile 4 Ay kadar önce geldi kimin gönderdiğini bilmiyorum isimsiz olarak geldi. 1 adet iki sayfadan ibaret ‘‘Mustafa Oğuz Kurmay Albay İletişim D.Bşk.’’ Başlıklı ‘‘Arz ederim’’ ile son bulan dokümanda; Anayurt Gazetesi ve Yılmaz Çamdal hakkında bilgi notu olduğu tespit edilmiştir, bu dokümanı nereden ve ne amaçla temin ettiği sorulduğunda; 1 adet bir sayfadan ibaret ‘‘Sıddık Arslan’’ başlıklı ‘‘Müsteşar yardımcılarından’’ ibaresi ile son bulan dokümanda; Çeşitli şahıs isimleri ve meslek kuruluşlarının isimlerinin özenle not alındığı görülen yazı olduğu tespit edilmiştir? Bu dokümanı nereden ve ne amaçla temin ettiği sorulduğunda; 2003-2004 yıllarında Sıddık ARSLAN in s Turizm Bakanlığında bir göreve talip olduğunu, kendisi ile bu konuda görüştüklerini, bu görüşmede aldığı notlar olduğunu, 1 adet bir sayfadan ibaret “Halil İbrahim Akça” başlıklı ‘‘05324714432’’ ibaresi ile son bulan dokümanda; İhaleler ve yatırım ödeneklerini dağıtığı iddia edilen şahıs isim ve telefonu olduğu bilgiler olduğu tespit edilmiştir”

Devlet Bütçe Uzmanları Derneğindeki üye bilgileri içinde Ertan Tosun ile ilgili “Ekim-2008 tarihinde TC Lefkoşa Büyükelçiliğine Yardım Heyeti Koordinatörü olarak atandı. Bu görevi sırasında KKTC Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu üyeliği ve Teknik Heyetler Arası Ekonomik Koordinasyon Danışma Kurulu üyeliği yaptı. Ayrıca Kamu Çalışanları ve Kamu Teşebbüsleri Reformu Komitesi ile Kamu Mali Yönetimi ve Kamu Borç Yönetimi Komitesinde görev aldı” bilgisi yer alıyor…

Tüm bunlar toplu düşünüldüğünde TC vilayeti olduğumuz daha iyi anlaşılıyor…

Protokolden

“Ankara kaynaklı olarak gösterilen projelerden T.C. kurumlarınca gerçekleştirilecek olanların ihalesi ve ödemeleri Türkiye’de yapılacak olup, ihalelerde ve ödemelerde T.C. mevzuatı geçerli olacaktır. Projeleri gerçekleştirecek kurumlarca gerek görülürse bu projelerin ihaleleri K.K.T.C.’de yapılabilecektir. Ankara kaynaklı olarak gösterilen projelerin ihalelerine T.C. mevzuatının izin verdiği durumlarda K.K.T.C.’li müteahhitlerin de katılmasına imkân tanınacaktır.

Lefkoşa kaynaklı olarak gösterilen projeler, K.K.T.C. tarafından kendi mevzuatına göre yürütülecektir. Bu projelerin uygulamasında, hazırlanan teknik ve idari şartnameler ile toplam proje finansmanı için Yardım Heyeti Başkanlığı’nın uygun görüşünü müteakip Yardım Heyeti Başkanlığı’ndan bloke talebinde bulunulacaktır. Yardım Heyeti Başkanlığı’nca uygun görülen ödenek blokeleri, ilgili dairelere K.K.T.C. Maliye Bakanlığı’nca verilecektir.

Projeler gerçekleştikçe K.K.T.C. makamlarınca düzenlenecek harcama belgesi (hak ediş) Yardım Heyeti Uzman Müşavirlerince incelendikten sonra uygun görülenler onaylanarak, uygun görülmeyenler iade edilerek K.K.T.C. Maliye Bakanlığı’na gönderilecektir. Yapılacak ödemelerin karşılanabilmesi için T.C. Ziraat Bankasındaki T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği Yatırım Hesabından aynı Bankada açılacak olan K.K.T.C. Maliye Bakanlığı Hazine ve Muhasebe Dairesi Yatırım Harcamaları Hesabına yeteri kadar ödenek belli periyotlar dahilinde aktarılacaktır. Uygun görülerek K.K.T.C. Maliye Bakanlığı’na gönderilen harcama belgeleri K.K.T.C. Hazine ve Muhasebe Dairesi tarafından en geç 15 gün içerisinde incelenerek Ödeme Listesi oluşturulacaktır. Yardım Heyeti Başkanlığı’nın onayını alan söz konusu Ödeme Listesindeki tutarlar K.K.T.C. Maliye Bakanlığı Hazine ve Muhasebe Dairesi Yatırım Harcamaları Hesabından ödenecektir. İş avansı verilmesini gerektiren durumlarda da süreç aynı şekilde işletilecektir.

Diğer yardım tertiplerinden T.C. Teknik Heyeti kararıyla belirlenen kaynakların mevcut veya yeni açılacak yatırım projelerine tahsisi, Ankara kaynaklı projeler arasında yapılacak ödenek aktarmaları, Ankara kaynaklı projeler ile Lefkoşa kaynaklı projeler arasında yapılacak ödenek aktarmaları ve Ankara kaynaklı veya Lefkoşa kaynaklı projelerden yeni açılacak projelere yapılacak ödenek aktarmaları; K.K.T.C. makamları ile istişare edilerek Yardım Heyeti Başkanlığı’nın teklifi ve Kıbrıs İşlerinden Sorumlu T.C. Devlet Bakanının onayı ile gerçekleştirilecektir. Lefkoşa kaynaklı projeler arasında yılı içinde doğabilecek ödenek aktarmalarına ilişkin işlemler ise, Yardım Heyeti Başkanlığı’nca sonuçlandırılacaktır.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
272AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin