YKPYKP FEM’den mektup
yazarın tüm yazıları:

YKP FEM’den mektup

Yeniçağ podcastını dinleyin

Sevgili Yeniçağ okurları,

Bir süreden beridir Yeni Kıbrıs Partisi sempatizan ve üyesi bir grup kadın Kıbrıs’ta etnik kökeni Kıbrıslı olan ve olmayan bütün kadınların toplumun erkek egemen yapısından dolayı yaşadığı mağduriyete karşı feminist bir mücadele verebilmek ve acil olan eşitsizliğin giderilmesi için parti tabanından hareket etmek için bir araya geldi. Adını YKP FEM koyduğumuz yapı yaklaşık dört aydır çekirdek grup düzenli olarak bir araya gelmekte, değerlerini geliştirmekte ve eylem planlarını oluşturmaktadır. Grubumuzun yapı taşlarının hızlı bir şekilde oluşmaya başlamasının en büyük nedeni gruptaki kişilerin gerek dünya görüşlerinin gerekse feminist bakış açılarının birbirine çok yakın olması ve daha eşitlikçi ve adil bir dünya için mevcut ortak zemin üzerinden ilerleyebileceğimize dair inancımızdır. Mayıs ayında nüveleşmeye başlayan yapımız Temmuz 2010’da İstanbul’da gerçekleştirilen Dünya Kadın Yürüyüşü (World March of Women) ile daha da güçlenmiş ve güçlenmeye devam etmektedir.

YKP FEM Kimdir?

Herşeyden önce ne olmadığımızla başlamakta yarar var: YKP FEM, YKP’nin Kadın Kolu değildir! YKP FEM, YKP’nin altında faaliyet göstermez, partiyi zemin alarak feminist politika yapar. YKP FEM, YKP ile bağlantılı hareket eder ancak kendi bünyesinde özerk ve bağımsız bir gruptur. Şöyle ki,  YKP FEM, YKP’nin yürüttüğü anti-militarist politikalar, vicdani red hakkı, mülteci hakları, LGBTQ (Lezbiyen Gey Transgender ve Queer) hakları gibi yürütmekte olduğu politikaları destekler ve partinin çalışmalarına paralel eylemlilik içine girer. Öte yandan, YKP FEM, YKP’den bağımsız olarak, partinin şimdiye kadar hiç dahil olmadığı bir konuyu partinin desteğini alarak veya almayarak ileriye götürebilir.

YKP FEM aktivist bir grup olarak hareket eder ve ataerkil sistemlerin aksine grubun başı, sağ kolu, sol kolu vs. yoktur; kararlar fikir birliğine dayalı bir mekanizmayla alınır. YKP-FEM, dünyadaki feminist hareketlerin deneyimleyerek öğrendiği feminizmin öncelikle kadınlar arasında geliştirilmesi ve partideki tüm kadınların eşitlik, adalet ve özgürlük haklarını savunabilecekleri bir örgütlenme yapısına geldikten sonra erkeklerin bu oluşuma katılması gerektiğini düşünür. Dolayısıyla, YKP FEM aktivistleri sadece kadınlardan oluşur.

Amacımız Nedir?

YKP FEM’in öncelikli amacı tüm toplumda farkındalık yaratıcı aktivist eylemler ve gösteriler yaparak en mağdurdan en az mağdura kadar, kadınların yaşadıkları sorunlarla ilgili gündem yaratmak ve bunların idari ve yasal zeminini düzeltmek için çalışmalar yapmaktır. Uzun vadede ise, daha eşit, adil ve özgür bir dünya için başta YKP olmak üzere tüm toplumu dönüştürücü bir rol oynamaktır. Bu amaçlar doğrultusunda, feminist politikanın masa başı tartışmalarından çok sokakta yapılması gerektiğine inanır.  Bu nedenle ilk kez sokakta görünür olduk ve olmaya devam edeceğiz.

Sokaktaydık…

YKP’nin kuruluşundan bu yana yürütmekte olduğu anti militarist politikalar ile YKP FEM’in görüşleri benzer olduğundan; 14 Ağustos akşamı, yani, Türkiye’nin 1974 yılında ikinci askeri harekatı başlatıp “Ayşe’yi tatile çıkardığı” günün yıl dönümünde yapılan bu etkinlikte ilk kez görünür olduk.  Bir grup anti militarist örgüt ve bağımsız gençler tarafından organize edilen Anti-Militarist Barış Harekatı Konserinde “Ayşe, Tek Yol Feminizm” pankartı ile askerin artık evine dönmesi gerektiği ve feminizmin tek yol olduğu mesajını verdik ve Dikkat Askersiz Bölge! konserinde fotoğraf çektik, çalgılar çaldık, şarkılar söyledik ve işgale karşı özgürlüğü haykırdık!

YKP FEM

İrtibat için: ykpfem@gmailgroups.com

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin