.Yeniçağyeniçağ güncelKTHY, Kolej sınavları ve diğerleri; HER YERDE SKANDAL VAR HABERLERİ GELİYOR!
yazarın tüm yazıları:

KTHY, Kolej sınavları ve diğerleri; HER YERDE SKANDAL VAR HABERLERİ GELİYOR!

Yeniçağ podcastını dinleyin

Kolej sınavına yönelik çok ciddi iddialar KTÖS ve KTÖEÖS tarafından gündeme getirildi

Geçen hafta 5 Haziran, Cumartesi günü geçekleşen kolej sınavının ardından ortaya atılan iddialar yeni bir boyut kazandı. Kolej sınavı ardından, soruların ve cevapların Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne gitmeden Eğitim Bakanlığı’na götürüldüğünü kaydeden Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Eğitim Sekreteri Mustafa Özhür, sınav kağıtlarına Eğitim Bakanlığı’nda birileri tarafından müdahale edildiğine dikkat çekti. Kolej sınavında sorulan soruların önceden dışarı çıktığı ile ilgili çeşitli göstergeler olduğuna vurgu yapan Özhür, yaşananlar ile ilgili olarak Eğitim Bakanlığı yetkililerinin kamu vicdanını rahatlatmak için açıklama yapmak zorunda olduğunu söyledi. Gerçekleşen kolej sınavının tek kelime ile “trajedi” olduğuna dikkat çeken Mustafa Özhür, kolej sınavına giren öğrencilerin velileri tarafından yaşanan skandalının üzerine gidilmesi ve dava açılması gerektiğini ifade etti. Sınav komisyonu başındaki kişi olan Talim Terbiye Dairesi Müdürü Mehmet Kortmaz ise ortaya atılan iddialar karşısında konuşmaya yetkisi olmadığını söyledi. İddialar ile ilgili gerekli raporu Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’na ilettiğine dikkat çeken Kortmaz, konu ile ilgili açıklamanın ancak Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından gerçekleştirilebileceğini söyledi.

AKIL ALMAZ GÖRÜNTÜLER

Konuşmasına “KTÖS olarak kolej sınavlarına karşı çıkmamızın nedenleri bugün tek tek ortaya çıkıyor” cümlesi ile başlayan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Eğitim Sekreteri Mustafa Özhür, öğrencilerin geleceklerinin tek bir sınava endeksli olmasının hatalarının yine yaşanmakta olduğunu belirtti. Kolej sınavının ardından yaşananlar sayesinde, sınavın gerek öğrenciler, gerek öğrenci velileri üzerindeki psikolojik olumsuz etkilerinin kendini en derinden bir kere daha gösterdiğine dikkat çeken Özhür, “Sınav günü, sınav merkezlerinde akıl almaz görüntülere şahit olundu. Kolej sınavının gerçekleştiği gün okulların kapıları polis tarafından kilitlendi. Veliler sınav merkezleri dışında kaldı. Sınavın başlamasına kısa bir süre kala sınav merkezlerine gelen bazı öğrenciler tellerin üzerinden atlamak zorunda kaldı. Bu bir trajedi. Sınav çocuklar üzerinde büyük bir travma yaratmıştır” cümleleri ile kolej sınavının beraberinde getirdiği olumsuz tabloyu gözler önüne serdi.

“SINAVA ŞAİBE KARIŞTIĞI DOĞRUDUR “

Konuşmasının devamında kolej sınavı ile ilgili ortaya atılan iddialara da değinen Özhür, sınava şaibe karıştığı ile ilgili ortaya atılan iddiaların doğru olduğunun altını çizdi. Kolej sınavın sona ermesi ile birlikte, cevap kağıtlarının Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne gitmesi gerektiği yerde Eğitim Bakanlığı’na götürüldüğünün tespit edildiğini işaret eden Özhür, sınav cevap kağıtlarının Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne 4-5 saat gecikmeli götürüldüğünü ifade etti. Sınav kağıtlarına Eğitim Bankalığı’nda birileri tarafından müdahale edildiğine dikkat çeken Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Eğitim Sekreteri Mustafa Özhür, yaşananlar ile ilgili olarak Eğitim Bakanlığı yetkililerinin kamu vicdanını rahatlatmak için açıklama yapmak zorunda olduğunu söyledi.

SORULAR ÖNCEDEN DIŞARI ÇIKTI

Sınav sonucu açıklandıktan sonra soru kağıtları ve cevaplarını Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından kontrol edildiğini söyleyen Özhür, “Sınav sonucu açıklandıktan sonra soru kağıtları ve cevaplarını Eğitim Bakanı’nın görmek istemesinin sebebi nedir? Bakanın bu tavrı sınava şaibe karıştığını gözler önüne seriyor” şeklinde konuştu. Kolej sınavı sonrası, sınava giren bir öğrenci tarafından BRT ekranlarında “Bu soruların benzerini ben çözdüm” diye konuşulduğunu hatırlatan Özhür,  “Yaşanan bu olay soruların öncede dışarı çıktığının açık bir göstergesidir. Sınav sonuçlarına bakıldığında Eğitim Bakanlığı’ndaki bazı daire müdürü çocuklarının dereceye girdiği görülüyor. Bu kafalarda soru işareti yaratıyor” cümleleri ile konuşmasına devam etti.=

SORULARDA SIKINTI BÜYÜK

Kolej sınavında sorulan soruların bir çoğunun müfredat dışı olduğunu kaydeden KTÖS Eğitim Sekreteri Mustafa Özhür, soruların müfredat dışı olmasından ötürü dershaneler rant sağladığını ileri sürerek  “Yaşanan bu olay dershaneler ve Eğitim Bakanlığı arasındaki danışıklı dövüşten başka birşey değildir” şeklinde konuştu. Mustafa Özhür kolej sınavında tespit ettikleri hata ve olumsuzlukları şu cümleler ile özetledi: “Sınav soruları incelendiğinde matematik, İngilizce ve Türkçe branşlarındaki hatalı soruların ciddi boyutta olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Sınav soruları bilimsellikten uzak. Soru şekilleri ve seçenekler birbirini tutmuyor. Sorular anlaşılır dilde değil. Soruların birçoğunun müfredat dışı olduğu ile ilgili çarpıcı örnekler mevcut. Örneğin matematikte “ters orantı” sorusu var. Bu konu müfredat dışı !”

“YETKİLİLER NEDEN KAÇIYOR?”

Kolej sınavını hazırlayan sınav komisyonu içerisinde kimlerin yer aldığının sendika ve veliler tarafından  bilinmediğine dikkat çeken Özhür, kolej sınavı ardından kafalarda oluşan olumsuzluklar ile ilgili konuşmak istedikleri Eğitim Bakanlığı daire müdürlerine ulaşamadıklarını söyledi. “Yetkililer telefonlarına cevap vermiyor. Komsiyon içerisinde kimlerin olduğu bilinmeli. Eğitim Bakanlığı yetkilileri neden kaçıyor?” sorusu ile tepkisini dile getiren Mustafa Özhür, konuşmasına şu cümleler ile son verdi: “Veliler yaşanan sınav skandalının üzerine gitmelidir. Veliler sınav ile ilgili dava açmalıdır. Esas yapılması gereken kolej sınavının hepten kaldırılması. Çocukları ağlatmaya hiçbir hükümetin ve kimsenin hakkı yok. Kolej sınavına önceden beri karşı çıktık. Çıkmaya da devam edeceğiz”

AÇIKLAMA YOK

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın kolej sınavı ile ilgili tespit, yorum ve iddialarının ardından konuşmak istediğimiz, kolej sınavı komisyonun başındaki kişi Talim Terbiye Dairesi Müdürü Mehmet Kortmaz, konuşmasına “ Kolej sınavı konusunda ortaya atılan iddialar ile ilgili raporları, bilgileri Sayın Bakanıma ilettim.  Daire Müdürü olarak bakanımın izni olmadan beyanat veremem” diye başladı. Gazeteye açıklama yapamayacağını söyleyen Kortmaz, “Konu ile ilgili gerekli bilgileri sabahleyin bakanıma ilettim. Kendisi uygun görürse, kolej sınavı ile ilgili gerekli açıklamayı Eğitim Bakanımız yapacaktır” cümlesi ile konuşmasını sonlandırdı.

KTOEÖS

Bu arada Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Genel Başkanı Adnan Eraslan, kolej sınavının Kıbrıs Türk halkı üzerinde tahribat yaptığını belirterek, “Bu tahribat yetmezmiş gibi, bir de sınava şaibe karıştığı yönündeki iddiaların had safhaya ulaşması üzücü” dedi.

Eraslan yaptığı yazılı açıklamada, defalarca yaptıkları uyarılarda 11 yaşındaki çocuklara yapılan kolej sınavlarının doğru olmadığını ortaya koyduklarını kaydederek, “KTOEÖS her fırsatta; yaş, yetenek, performans ve statüsü ne olursa olsun tüm öğrencilere eşit yönelme olanağı sunulmasının vazgeçilmez olduğunu belirtmiştir” dedi.

Konu ile ilgili KTOEÖS’ün bildirisi ise şöyle:

“Her birey değerlidir” ilkesinden hareket eden sendikamız, defalarca yaptığı uyarılarda 11 yaşındaki çocuklara yapılan kolej sınavlarının doğru olmadığını ortaya koymuştur. KTOEÖS her fırsatta, yaş, yetenek, performans ve statüsü ne olursa olsun tüm öğrencilere eşit yönelme olanağı sunulmasının vazgeçilmez olduğunu belirtmiştir.

Bununla birlikte bir önceki bakan döneminde velilere ve tüm halka söz verilerek, kolejlere öğrenci alımının bir kez daha bu şekilde yapılmayacağını ve bu yıl başta sendikamız olmak üzere ilgili tüm kesimlerin görüşleri doğrultusunda farklı bir yöntemle öğrencilerin koleje alınacağını açıklamıştı. Ama ne yazık ki, yeni bakan döneminde de gereken adımlar atılmamış ve bu yıl da kolej sınavı rezaleti yaşanmıştır.

Ancak, UBP hükümetinin eğitimde ‘‘kalite ve verimlilik’’ sağlamak iddiasıyla hayata geçirdiği bu çağdışı uygulama bu yıl da binlerce çocuğun ruhsal ve psikoljoik dünyasını yıkıma uğratarak yapıldı… Sınava katılan öğrencilerin bazılarının bayılarak, birçoğunun ise ağlayarak sınavı terkettiği gerçeği bunu açıkca göstermektedir. İşte tüm bunların yaşanacağı önceden bilinmesine rağmen, geçtiğimiz pazar günü gerçekleştirilen kolej sınavında, 300 kişilik kontenjan için yarışan 1544 öğrenci paylaşım duygularının en yoğun olduğu ve oyun oynaması gereken bu dönemde, ne yazık ki bir kobay gibi teste tabi tutularak bireyselleştirilmiştir.

Çünkü bu sınav, diğer bütün çarpıklıkları bir yana çoktan seçmeli bir sınavdır. Yani öğrencinin becerisi, yeteneği ve tutumları görmezden geliniyor… Yeter ki doğruyu bulsun… İster ezberleyerek, isterse özel derse giderek… Kısacası, bulsun da nasıl bulursa bulsun… Oysa günümüz eğitim dünyasında mutlak doğru diye birşey yoktur. Artık, bilgiyi yorumlayabilen, yapılandırabilen ve doğru kullanabilenler başarılı sayılıyor.

Yapılan bu kolej sınavının geleceğimiz üzerinde yarttığı bu tahribat yetmezmiş gibi, bir de sınava şaibe karıştığı yönündeki iddiaların had safhaya ulaşması üzücüdür. KTOEÖS olarak soruyoruz:

1. Müfredat dışı sorular soruldu mu?

2. Sınavda hatalı sorular var mıydı?

3. Sorular önceden eşe dosta dağıtıldı mı?

4. Sınav soruları son gece değiştirildi mi?

5. Cevap anahtarında oynama yapıldı mı?

Bilinmelidir ki, ailelerin yoğun şikayeti ve tepkisine neden olan ve bu iddiaların gazetelerde yer almasına zemin hazırlayanlar eğitimimize temizlenemeyecek kara bir leke düşürmüştür. Bu tablodan sorumlu yetkililere bir kez daha sesleniyoruz…

Unutmayınız ki, eğitim sizin siyasi kaygılarınız ile hareket edebileceğiniz bir alan değildir. Bugün sizin hatalı attığınız adımlar, yarın toplumun geleceğinin hatalı şekillenmesine neden olacaktır.

Önce anlaşma, sonra ihale

Meclis Genel Kurulu’nun 7 Haziran’daki toplantısının gündemine 2 günlük KTHY İhalesi damgasını vurdu.

HAVA-SEN Yetkilileri’nin Meclis Oturumu’ndan çok kısa bir süre önce Milletvekillerine dağıttığı ‘22 Mayıs 2010’ tarihli KTHY – ATLASJET işbirliği Protokolü akılları karıştırdı.

Bakanların ‘imza yerleri’ boş isimlerinin olduğu mütabakat için Başbakan İrsen Küçük’ün açıklaması ise ‘Bizi bağlamaz’ oldu.

“YOL HARİTASI ÜZERİNDE MUTABAKATA VARILDI”

4 Haziran’da çıkılan iki günlük KTHY ihalesi tartışılırken bir anda ortaya çıkan 22 Mayıs KTHY – ATLASJET İşbirliği Mutabakatı’nda;

“KTHY’nin sorunlarının çözüme kavuşturulması için oluşturulan yetkili bakanlar ve Atlasjet Havayolları aşağıda bulunan yol haritası üzerinde mutabakata varmışlardır” deniyor.

MUTABAKAT NE DİYOR?

1. Mutabakata varılan proje KTHY’nin Atlasjet’e satılması projesi değil, KTHY’yi karlı hale getirecek, hizmet kalitesini ve uçuş alternatiflerini artıracak ortak operasyon ve iş birliği projesidir.

2. Bu mutabakat ile taraflar ekte detay sunumu bulunan işbirliği projesini 1 Ksım 2010 tarihinde devreye almayı kabul etmişlerdir.

3. En geç 15 Haziran 2010 tarihine kadar KKTC Hükümeti, TC Hükümeti KTHY ve Atlasjet Havayolları’nın taraf olduğu dörtlü bir protokol imzalanacaktır.

3. 000.000 USD PARA AKTARILACAK…

4. Protokolün imzalanmasını takiben Atlasjet Havayolları KKTC Hükümetine KTHY maaşlarının ödenmesi için imzalanan protokol ön ödemesi olarak 3. 000.000 USD para aktarılacaktır.

5. 1 Haziran – 31 Ekim 2010 tarihleri arasındaki yaz sezonunun uçuşlar aksamadan geçilebilmesi için Atlasjet Havayolları’nın tayin edeceği bir temsilci KTHY yönetimine tam yetkili olarak atanacaktır.

6. İmzalanacak protokol en az beş yıl süre ile geçerli olacaktır. Beş yılın sonunda KKTC Hükümeti’nin protokolü uzatmak istemesi durumunda, KTHY trafik haklarıyla birlikte tek başına devam edebilecektir.

7. 1 Kasım 2010 tarihinde devreye alınacak işbirliği projesinin denetlenmesi için oluşturulacak kurula KKTC Hükümeti tarafından 2 temsilci atanacaktır.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin