kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 24/05/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 24/05/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi “Laiki için yeni dikenler” başlığı altında bu bankaya atanan yeni beş yönetim kurulu üyesiyle ilgili tartışmalar. Gazeteye göre, Meclis’te siyasi partiler arasında yoğun bir tartışma sonrası hükümetin Laiki Bankası yönetim kuruluna atanması için önerdiği beş isme onay çıktı. Ancak bu karara atılan imzaların mürekkebi daha kurumadan DİSİ atanan üyelerden birinin istifasını istedi. DİSİ somut olarak Hacıyannakis’in istifasını istedi. Bu kişinin Meclis’e sunulan biyografisinde “Andros” ve önerdiği “onun adamı” ifadesi yer alıyordu. Bu ifadeler de AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’yu akla getirdi. Maliye Bakanı bu notun sızması üzerine yaptığı açıklamada söz konusu Andros’un bir başka kişi olduğunu belirtti ve bu kişilerin belirlenmesi sürecine AKEL’in herhangi bir müdahalesinin söz konusu olamadığını ifade etti. Bu arada dün atanacak beş kişinin ismi Meclis’te tartışılırken Merkez Bankası eski yöneticilerinden Filippu’nun adı merkezdeydi. Bu kişinin adı ilk listede olmamakla birlikte DİKO tarafından gündeme getirildi ve AKEL buna kesin bir biçimde karşı çıktı. Ancak sonunda Filippu Laiki Bankası yönetim kuruluna atandı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Birleşmiş Milletler yetkilileri Kıbrıs sorununda müzakere sürecini ve bu süreçte sağlanan görüş birliklerini korumaya çalışıyorlar. Bu çerçevede Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun önce Kıbrıs özel danışmanı Aleksander Dovner ile bir araya geldi daha sonra da Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu kabul etti. Bu kabule Genel Sekreter’in Yardımcısı Lin Paskoe ile Alekander Dovner de katıldı. Aleksander Dovner’in daha sonra yaptığı açıklamasının temel unsuru Birleşmiş Milletler’in arzusunun müzakerelerin teknik komiteler düzeyinde de olsa devamı olduğuydu. Dovner bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Mağusa önerisine de atıfta bulunarak güven artırıcı önlemleri gündeme getirdi. Dovner bu arada Lefkoşa’daki çalışma arkadaşlarının teknik komite üyeleri düzeyinde görüşmelerin başlamasına yönelik iki taraf arasına görüş birliği sağlamak için çalışmalar yaptıklarını duyurdu. “Tarafların duygularının ne olduğunu ve ne yapmak istediklerini görmek istiyoruz. Nasıl ilerleyeceğimiz konusunda aralarında anlaşmaya varmaları gerekiyor” dedi. Birleşmiş Milletler’e göre, son üç buçuk yıl içinde birçok görüş birliği sağlandığını ve bunların Kıbrıs’ta kamuoyunun algıladığından fazla olduğunu da ifade eden Dovner bunların kaybolmasını istemediklerini vurguladı. Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın tekrardan aday olmayacağını, adaylardan bir ikisini bildiklerini ancak seçimleri kimin kazanacağı konusunda bir fikirleri olmadığını ve seçimi kazanması olası aday üzerinden planlama yapamayacaklarını belirtti.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Yunanistan’ın eski savunma bakanı Akis Çohacopulos ile ilgili araştırmaların Kıbrıs’a da uzanması. Gazeteye göre, Akis Çohacopulos’un yasadışı bir şekilde aldığı belirtilen ve araştırılan komisyonlar konusuna merkezi Kıbrıs’ta olan Spiros Hacınikolas avukatlık bürosu da dâhil edildi. Bu büronun gelen paraları akladığı şüphesi ile araştırma yapılmasına başlandı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–  Merkez siyasi alandaki partiler Cuma günü gerçekleştirecekleri ortak toplantıda önce işbirliği yönünde çalışmaya devam edip etmeyeceklerine ve eğer edeceklerse bunun biçimi hakında karar verecekler ve bu işbirliğine devam edeceklerse 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ortak bir aday ismi üzerinde tartışacaklar. DİKO’ya göre, merkezdeki partilerin işbirliği perspektifi EDEK’e bağlı. Bu alanın seçimden zaferle çıkması için işbirliğinin AKEL’i de içine alacak bir biçimde genişlemesi gerekiyor. Aksi takdirde bu işbirliğinin dağılacağı görüşü var. DİKO Başkanı Maryos Karoyan merkezdeki işbirliğinin AKEL’i de içine alacak bir biçimde genişletilmesinden yana olduğu ve bu yönde çabalarda bulunduğu biliniyor. Karoyan aynı esnada DİSİ ile işbirliği olasılığını da devre dışı bırakmıyor. DİKO Başkanı merkezdeki partilerin işbirliği çalışmalarına katılmakla birlikte tek turda sonçulanacak bir seçim stratejisini de terk etmedi. Bu düşünceyle de merkezin kapılarını AKEL’e de açması konusunda ısrarlı. Ancak DİKO’daki bazı kadrolar gibi EDEK de AKEL ile herhangi bir biçimde işbirliğine karşı çıkıyor. EDEK merkezdeki partiler arasındaki sürecin başarıyla tamamlanması durumunda bu işbirliğinin genişletilmesi için AKEL’le de temasa geçilmesi görüşünde. Bu arada AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu DİKO ve EDEK yetkilileriyle gerçekleştirdiği son toplantılarda net bir tavır ortaya koydu merkezdeki partilerin program ve aday üzerinde anlaştıktan sonra destek almak için AKEL’e gelmemelerini istedi. Merkezdeki partilerin Cuma günü gerçekleştirecekleri toplantıda Maryos Karoyan’ın AKEL ile de işbirliği konusunda baskı yapacağı kesin. Karoyan bunu yaparken iki argümanı kullanacak: Bir, merkezdeki partilerin aday olarak üzerinde anlaşmaya varabilecekleri Makis Keravnos gibi kişilerin ancak daha geniş birliği sağlanması durumunda aday olmayı kabul edeceğini belirtecek. İkinci argümanı ise DİKO ile EDEK’in ciddi bir biçimde tartışmadığı Yorgos Lillikas’ın adaylığının sorun yaratacağı olacak.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Laiki Bankası’na ilişkin gelişmeler. Gazeteye göre, dünkü maraton görüşmeler sonrası hükümet, Meclis ve Merkez Bankası Laiki Bankası’na yeni yönetim kurulu atanmasına ilişkin görüş birliğini sağladılar. Bu karar bankanın somut bir kişiye verdiği krediyle ilgili şok gelişme sonrası alındı. Güvenilir kaynaklara göre, Laiki Bankası yönetim kurulu üyesi bir kişi bankadan direkt ya da dolaylı bir biçimde 123 milyon avro kredi kullandı. Bu kredinin 80 milyon avrosu herhangi bir garantiye bağlanmış değil. Bu bankayla ilgili olarak son günlerde Maliye Bakanı ile Merkez Bankası Başkanı’nın bilgisine gelen bazı veriler bu bankanın izlediği süreçler ve Merkez Bankası eski başkanının rolüyle ilgili birçok soru işaretini de doğurmuş durumda. Merkez Bankası eski başkanının bu süreçlere müdahale etmesi gerekirken etmediği görüldü. Bu arada Laiki Bankası’nın devlet desteği için yaptığı başvurunun zamanı da ilginç. Banka yetkilileri gerekli sermaye arttırımı için Mart ayına kadar kaynak bulamamışlardı. Ancak devlet desteğini talep etmek için Orfanidis’in Merkez Bankası başkanlığından ayrılmasını beklediler. Merkez Bankası eski başkanı Orfanidis’in tavrının siyasi olarak son dönemlere kadar kendisine destek veren çevrelerde dahi tepkiyle karşılandığı belirtiliyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, Avrupa düzeyinde ve ulusal düzeylerde büyümeyi ve istihdamı güçlendirici politikaların izlenmesi gerektiği görüşünü savunan Avrupa Sosyalist Partisi’nin toplantısına katıldı. Bu toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Hristofyas Avrupa Birliği dönem başkanlığı süresinde Kıbrıs’ın ana mesajının daha iyi bir Avrupa vizyonun pratiğe dönüştürülmesi olacağını söyledi.

–       Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Kıbrıs sorununda alternatif politikaların uygulanması gerektiğini söyleyen Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Kıbrıs sorununda Türkiye’nin politikası açısından açıklayıcı olduğunu söyledi. Stefanos Stefanu bu arada Kıbrıs sorununun içine girdiği çıkmazın sorumlusunun da olumsuz ve oyalayıcı politikalarıyla Türk tarafı olduğuna da dikkat çekti. “Türk tarafı tüm tavrıyla çıkmazın sorumlusudur” dedi. Stefanu’ya göre, Türk tarafı uyguladığı politikayla defakto durumun kalıcılaşmasını ve yasadışı devletin statüsünün yükseltilmesini öngören B planını ileri götürmek amacıyla uygun bir zemin yaratmaya çalışıyor.

–       Kıbrıs Hava Yolları’nda örgütlü sendikalar kurumun kurtuluş planından hayal kırıklığına uğradı ancak kurumun kurtarılması için uğraşılarda işbirliğine devam edecekler. Kurumda örgütlü sendikalar dün Çalışma Bakanı ile bir araya geldiler ve bu planda iyileştirme için uğraş vereceklerini duyurdular. Hazırlanan plan 17 milyon avroluk maaş kesintisini ve 247 kişinin işten çıkarılmasını öngörüyor.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi “partilerin pazarlığı sonuç verdi ve Laiki Bankası yönetim kuruluna atamalar gerçekleşti” başlığı altında.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Merkez siyasi alanda işbirliğine ilişkin ipler gergin. Merkezdeki partiler izlenecek stratejiyi belirlemeye çalışıyorlar. DİKO Başkanı’nın yarınki toplantıya daha geniş bir işbirliği önerisiyle gelmesi bekleniyor.

–       Türkiye-Avrupa Birliği Ortak Parlamenterler Asamblesi 14 Haziran tarihinde Kıbrıs sorunundaki görüşmelerle ilgili olarak Aleksander Dovner’i aracılığıyla Avrupa Parlamentosu üyelerini bilgilendirecekler. Bu karar Türklerin talebi sonrası alındı ve Asamble Başkanı tarafından da desteklendi. Bu karar alınırken Asamble’nin çeşitli üyelerinin ve Kıbrıslı milletvekillerinin bilgilendirilmediği ifade ediliyor.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin