Çernobil kazası yıldönümünde 22 Nisan’da nükleere karşı Lefkoşa’a eylem var

12012

Nükleere Hayır Platformu’na bağlı örgüt, parti ve sendikalar, Çernobil faciasının 33. yılında Akkuyu’ya kurulması planlanan nükleer santrale karşı çıkmak amacıyla ara bölgede insan zinciri oluşturacak.

Etkinliğin Pazartesi akşamı Ledra Palace’ta 19.00’da başlayacağı açıklandı.

Aralarında Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), AKEL, Ekologlar Hareketi-Yurttaşlar İşbirliği, Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), KTÖS, KTOEÖS, KTAMS, Dev-iş, BES, Basın-sen, Güç-Sen, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB), “Proodeftiki” İlkokul Öğretmenleri Hareketi , “Proodeftiki” Teknik Okullar Hareketi, Sol Hareket, PEO, EDON, Ekologlar Gençlik, POGO Kadın Hareketi, Kadın Ekologlar Hareketi, Kıbrıs Çevre Hareketi, Birleşik Kıbrıs Platformu, Unite Cyprus Now, Akama Dostları, Ekoloji Hareketi, Kıbrıs Barış Konseyi , Bi-comunal İnitiative for Peace-United Cyprus, Yeşil Barış Hareketi, Kıbrıs Sanatçı ve Yazarlar Birliği, Biyologlar Derneği, Bağımsızlık Yolu, Baraka Kültür Merkezi, Larnaka Çevre Hareketi, Kıbrıs Kuşları Koruma Derneği “BirdLife Cyprus”, Arif Hasan Tahsin Vakfı, Kuir Kıbrıs, Tüm Kıbrıs Kimyagerler Birliği, Çevre Mühendisleri Odası, Boran Kültür Sanat İnisiyatifi, ETEK – Kıbrıs Teknik Odası, Yeni Enternasyonalist Sol, Pir Sultan’ın da bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu, ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde basın toplantısı düzenleyerek, Türkiye’nin güney kıyısında inşa edilecek nükleer santralin, bölge için doğuracağı tehlikelere dikkat çekti.

Hazırlanan ortak açıklamayı Feriha Tel ve  Kyriacos Tsimillis okudu.

Ortak açıklamada adaya çok az mesafe uzaklıktaki Akkuyu’da meydana gelebilecek bir sızıntı veya kazanın çevre ve insanlar üzerinde geri dönülemeyecek üzücü sonuçlar ve yıkımlar doğurabileceğine dikkat çekildi.

Platform temsilcileri bir soruya karşılık, Avrupa Parlamentosu’nda Kıbrıs’ı temsil edecek üyelerin seçiminin ardından daha geniş düzeyde yeni girişimler başlatmayı hedeflediklerini, Türkiye’deki Akkuyu karşıtı sivil toplum örgütleriyle dayanışma içerisinde geniş birliktelik ve eylemlerde birlikte olmak istediklerini bildirdiler.

Ortak açıklamanın tamamı şöyle:

Kıbrısta yaşayan tüm halklara nükleere karşı ortak mesajımızı göndermek için Ara Bölge’de insan zinciri oluşturuyoruz.

Girne sahillerinden kısa bir mesafe uzaklıkta nükleer bir santralın inşasının çevre açısından yol açacağı ciddi olumsuz sonuçlara ilişkin tehlikelere son yıllarda defalarca işaret ettik.

Nükleer enerjinin ne kadar tehlikeli olabileceği görülmüştür. Çernobil ve Fukuşima kurbanları bunu bize her gün hatırlatmaktadır. Bir kaza ya da sızıntı Doğu Akdeniz bölgesinde çevrede yol açacağı büyük yıkımın dışında, binlerce insanın hayatını da tehlikeye sokacaktır.

Bu nedenle ve aynı zamanda Çernobil faciasının 33. Yıldönümünde Akkuyu Nükleer Santralı’nın inşasına karşı olduğumuzu bir kez daha güçlü bir şekilde haykırıyoruz.

Herkesi, Çernobil faciasının 33. yıldönümünde 22 Nisan saat 19:00da Ledra Sokağının her iki tarafında Çernobil mağdurlarını anmak için mumlarıyla toplanıp insan bir zincir oluşturmaya davet ediyoruz.

 

Facebook etkinliği

https://www.facebook.com/events/420849952060939/