Yeni Kıbrıs Partisi sordu: Asgari ücret ne olacak?

3103

YKP Yürütme Kurulu 1 Ocak itibari ile yeni asgari ücretin geçmişte belirlendiğini hatırlatıp, “asgari ücret ne oldu” diye sordu. Açıklama şöyle:

Kıbrıs’ın kuzeyinde birçok çalışanın asgari ücretin altında çalıştırılmasına göz yumulmaya devam ediliyor. Asgari ücret, haftalık 40 saat çalışmanın karşılığı ödenmesi gereken ücrettir. Buna rağmen haftasonu dâhi çalıştırılma yaygınlaştırıldı, bu şekli ile minimum çalışma süresi 50 saat ve üzerine çıkarıldı, buna rağmen ödemeler haftalık 40 saat baz alınarak verilmeye devam ediliyor yani özelde çalışan emekçiler, asgari ücretin altında aldıkları ücretleri ile hayatlarını devam ettirmek zorunda bırakılmaktadır!

DPÖ’nin kriterleri ile asgari ücretin yüzde 40 kusuru gıda için harcanması gereken rakamdır! DPÖ’nün kriterlerine dayanan rakamlarla yapılan analizler net şekilde göstermektedir ki Temmuz 2016’dan geçerli olacak şekilde 1.834 TL olarak tespit edilen aylık asgari ücret zaten açlık sınırının altında bir ücretti!

Aralık ortasında olunmasına rağmen TL’nin değer kaybını sürekli yaşandığı bugünlerde Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıya dahi çağrılmadığı düşünüldüğünde asgari ücret ile yaşamaya mahkûm on binlerce özel sektör emekçisi için 2017 yılı da zor geçecek…

Zaten hükümet her zamanki gibi emekçinin değil sermayenin çıkarı için bütçe yaparak tarafını belli etmiştir. Mecliste tartışılan bütçe yalnızca sermayenin işine gelecek düzenlemeleri içinde barındırmaktadır.

Bir kez daha altını çizeriz ki orta vadede talebimiz tıpkı emek örgütlerinin de talebi gibi asgari ücretin belirlenme kriterlerinin yeniden, acilen düzenlenmesi ve DPÖ’nün de 1992’den beri açıklamadığı geçim endeksi rakamının hemen kamuoyu ile paylaşılmasıdır.

Güncel talebimiz ise en kısa sürede, asgari ücretin insanca, adil bir rakam olarak belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıya çağrılmalıdır.

Bunun yanında asgari ücret ödemesinin 40 saatlik haftalık çalışma saati dikkate alınarak, çalışma saatleri artırılarak asgari ücret altında çalışmanın önüne geçilmesi için denetlemelerin ilgili bakanlık tarafından yapılması çağrısını yineliyoruz.

Yeni Kıbrıs Partisi, 2017 yılı içinde de, kölelik koşullarında çalıştırılmaya karşı mücadele eden emek örgütleriyle dayanışmasını sürdürecek, bunun büyütülmesi için kararlılıkla bu mücadelenin parçası olmaya devam edecektir.

Biliyoruz ki toplu sözleşmeli, iş güvenceli, sosyal güvenlikli, sendikalı, insanca, eşit ve adil ücretli, haftalık 40 saat iş HERKESİN HAKKIDIR! MÜCADELE İLE KAZANACAĞIZ!