kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 26/06/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 26/06/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Troyka’nın elinde” başlığı altında Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvuruda bulunması. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın açıkladığı gibi, Avrupa Destek Mekanizması’na başvuruda bulunmaktan kaçınmak için yapılan çalışmalar sonuç vermedi ve uluslararası derecelendirme kuruluşu FİTCH’in dün yeni not düşürümü sonrası bu başvuru gerçekleşti. Son olarak Çin’den kredi almak için yapılan girişim de sonuç vermedi. Çin’e giden Ticaret Bakanı eli boş döndü ve bu konuda Cumhurbaşkanı bilgilendirildi. Bu gelişme sonrası başlayan süreç farklı aşamalardan geçecek. Bugün bir telekonferans gerçekleştirilecek ve Kıbrıs’ın başvurusu ele alınacak. Burada Kıbrıs’a verilecek kredinin koşulları da tartışılacak. Bunun devamında Komisyon’u, Avrupa Merkez Bankası’nı ve Uluslararası Para Fonu’nu temsil edecek teknokratlar belirlenecek. Bu üçlünün oluşturacağı heyet adaya gelecek ve Kıbrıs ekonomisini derinlemesine ele alacak. İlgili bakanlarla, Merkez Bankası’yla ve muhtemelen özel sektör ve bankalarla temaslarda bulunacak. Bu temaslar sonrası varılacak sonuçlar temelinde memorandum biçiminde bir anlaşma hazırlanacak. Bu anlaşmada, Kıbrıs’a kredi verilmesinin koşulları ve bu koşulların uygulanmasına ilişkin bir takvim yer alacak. Elde edilen bilgilere göre, gündeme geitirilecek öneriler kamu çalışanlarının maaşları dâhil, kamu harcamalarında bazı kesintileri öngörecek. Gelirlerle ilgili olarak ise, büyümeyi olumsuz olarak etkilememesi için yeni vergiler konusunda Troyka’nın oldukça yumuşak bir tavır içinde olması bekleniyor. Anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte, Kıbrıs, Troyka’nın sıkı takibi altına girecek. Dar zaman aralıklarında düzenli bilgilendirme yapılacak. Bunun yanı sıra, hükümet her ay bütçe gelirlerini ve giderlerini Troyka’ya bildirecek.

 

FİLELEFTEROS gazetesinin de bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvuruda bulunma kararı almış olması.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       DİKO’nun 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik rotasını belirlemesinde zaman artık sınırsız değil. DİKO’nun süreci gelişmeye bırakma ve siyasi sahneyi belirlemede son anda kendi jokerini ortaya çıkarma arzusu iki büyük parti tarafından kabul edilir değil. DİKO için geri sayım başladı ve parti liderliği merkez siyasi alanda işbirliği yönünde ilk uğraşıların başarısız kalması sonrası kendisine düzenleyici rolü verecek girişimlerin arayışı içerisinde bulunuyor. Bu süreçte önümüzdeki 10–15 gün büyük öneme sahip. DİKO’nun üst düzey yetkililerden alınan bilgilere göre, parti açısından gündeme gelen isim yine kendi onayı alınmaksızın eski Maliye Bakanı Makis Keravnos. Buna koşul olarak ileri sürülen de düşülen dipnot yani şimdi ya da daha sonra bu adayın AKEL tarafından desteklenmesi. Bu süreçte eski bakanlardan Hristos Patsalidis de kendisini partinin hizmetine sundu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik tartışmalarda kendisi birçok kez aday olmayacağını açıklamakla birlikte, DİKO liderinin adı da masada. Merkez siyasi alanda ortaya çıkan yeni durumda DİKO yetkilerine göre parti liderlerinin adları da tartışılabilir hale geldi. Makis Keravnos konusunda DİKO umutlarını EVROKO’ya bağlamış durumda. DİKO bu süreçte EDEK’in gelecek Perşembe günü yapacağı polit büro toplantısını da bekliyor. EDEK gelecek Perşembe günü 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde izleyeceği yolu belirleyecek. EDEK için zaman bitmiş durumda ve parti ilçe örgüt kongreleri somut bir öneriyi ele alıp tartışma arzusunda. EDEK’te hem parti başkanı Yannakis Omiru’nun, hem de Yorgos Lillikas’ın isimleri tartışılıyor. AKEL ise DİKO liderliğinden yapılan sızdırmalara belli bir mesafeden yaklaşılıyor ve parti liderliği Stavros Malas’ın adaylığının parti tabanında merkez komitesindeki orandan daha yüksek bir oranda onay alacağı beklentisi içerisinde.

–       Kıbrıs sorununda bundan sonraki adım Aleksander Dovner’in Güvenlik Konseyini bilgilendirmesi olacak ve bundan sonraki süreçte birçok şey Genel Sekreter’in özel danışmanının ortaya koyacağı tavra bağlı olarak belirlenecek. Dovner’in 10 Temmuz’da toplanacak olan Güvenlik Konseyi’ne sürecin devamından yana görüş belirtmesi bekleniyor. Ancak önerilecek bu devam üçüncü düzeyde olacak. Yani Dovner müzakerelerin teknik komiteler düzeyinde devamını gündeme getirecek ve Lefkoşa bu görüşe olumlu yaklaşmıyor. Lefkoşa doğrudan görüşmelerle teknik komitelerin paralel bir süreç izlemesinden yana. Aleksander Dovner Temmuz ayı içerisinde Yorgos Yakovu ile Osman Ertuğ arasında bir görüşme gerçekleştirilmesini de istedi. Bu görüşme gerçekleştirilebilir, ancak bunun genel durumda herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor. Türk tarafı müzakerelerin yapılması için çok katılımlı konferansın tarihinin önceden belirlenmesini talep ediyor. Bu süreçte Aleksander Dovner’in herhangi bir sorumluluk yüklenmeye karşı olduğu ve süreci 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar sürdürme eğilimi içerisinde olduğu belirtiliyor.

 

ALİTYA gazetesinin de bugünkü ana haberi “Kıbrıs Mekanizma’nın dişlileri arasında” başlığı altında Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvuruda bulunması.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       DİSİ Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Nikos Anastasiadis’in Berlin’de yapacağı temasların belirleyici bir öneme sahip olduğu ifade ediliyor. Anastasiadis Berlin’de Almanya Dışişleri ve Maliye bakanları ile ayrı ayrı görüşecek. Bu görüşmelerde Kıbrıs sorunu, Kıbrıs ekonomisi ve Avrupa Birliği konuları ele alınacak. DİSİ’den yapılan açıklamaya göre, Anastasiadis bu temasları sırasında Kıbrıs ekonomisinin desteklenmesi için yollar bulunmasını isteyecek.

–       Ticaret Bakanı Neoklis Silikyotis ile Laiki Bankası Başkanı Mihalis Sarris başkanlığındaki Laiki Bankası heyeti Çin’den hem Laiki Bankası’nın mali açıdan güçlendirilmesi için, hem de devletlerarası anlaşmalarla kredi kullanımı için olumlu bir perspektifle döndüler. Çin’in parasının çok olduğu ve doğu Akdeniz’de oynanan ve oynanacak olan enerji oyununda yer almak, bölgedeki jeostratejik süreçlerde rol oynamak ve Avrupa Birliği bankacılık ve mali sistemine girmek için Kıbrıs’a olumlu baktığı belirtiliyor. Çin Kıbrıs’a mali katkıda bulunmak isterken Kıbrıs’ın münhasır ekonomik alanında doğal gaz kaynaklarının kullanımında ciddi olunduğuna ilişkin elle tutulur güvenceler istiyorr. Bunun yanı sıra büyük yatırımlara da ilgi duyuyorlar ancak ihaleye çıkmak gibi gerekli süreçleri anlamıyorlar ya da anlamak istemiyorlar. Kıbrıs hükümetinin Çin’den 8 milyar avroluk bir kredi isteyeceği ifade edilirken, bunun 6 milyarı devlete kredi, 1,8-2 milyarı ise Laiki Bankası’nın yeniden sermayelendirilmesi için kullanılacak.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “tarihi karar” başlığı altında 1955-1959 döneminde öldürülen solcuların itibarlarının iade edilmesi kararının alınması. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas dün akşam AKEL Mağusa örgütünün düzenlediği bir etkinlikte konuşurken, 1955–1959 döneminde öldürülen solcuların itibarlarının iadesi için bakanlar kurulunda karar alınacağını açıkladı. Bu kişilerin hain olarak damgalandıklarını ve bu tavrın bölücü bir tavır olduğunu belirten Cumhurbaşkanı bu insanların itibarlarının iadesinin bu insanlara ve ailelerine yönelik bir yükümlülük olduğuna dikkat çekti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı’nı üstlenmesi öncesi dün Lüksemburg’ta yapılan AB Dışişleri Bakanları Konseyi’nin son toplantısında Suriye ve Mısır’daki durum tartışıldı. Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli Suriye’ye yapılacak olası bir askeri müdahalenin yıkıcı sonuçları olacağını belirtti.

–       AB Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın resmi sitesi cy2012.eu faaliyete geçti. Dün sunumu ve açılışı yapılan site Kıbrıs ve yabancı medya kuruluşlarına ve kamuoyuna hızlı, güvenilir ve şeffaf bir bilgi kaynağını teşkil edecek. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu’nun dün yaptığı açıklamaya göre bu site Dönem Başkanlığı ile ilgili konularda ana bilgi kaynağı olacak. Bugün Dönem Başkanlığı’nı yürüten Danimarka’nın sitesini örnek alan Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın resmi web sitesi İngilizce, Yunanca, Türkçe, Fransızca ve Almanca olmak üzere beş dilde yayın yapacak.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin