.Yeniçağyeniçağ güncelYKP: Vurgun yükseklerde devam etmekte!

YKP: Vurgun yükseklerde devam etmekte!

Yeniçağ podcastını dinleyin

Yeni Kıbrıs Partisi Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı ve YKP Girne İlçe Sekreteri Emir Taşçıoğlu ortak imzalı bildiri ile YKP, Girne’ye yapılması düşünülen çok katlı binalarla ilgili konuyu değerlendirdi. Açıklamada sermaye ile işbirlikçilerine, yatay yönde yaptıkları tahribat ile sağladıkları vurgunun yetmediğini, şimdi vurguna yükseklerde devam etmek istediklerinin altını çizerek vurgulanarak “gelmiş geçmiş tüm yönetimler ve sermaye çevreleri! Girne’ye bu güne kadar yaptığınız tahribat yeter, daha fazla bozmayın” dendi. Açıklamada yıllar önce ve defalarca YKP’nin Kıbrıs’ın bir ada ülkesi olduğu ve tarımsal arazileri kıt olan ülkemizde yatay yapılaşmanın önlenmesi çağrıları yaptığı hatırlatılarak buna kulak asmayan gelmiş geçmiş tüm yönetimlerin, bugünlerde yatay yapılaşmanın gerekliliğinden bahsetmesi sadece gülünç olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada izni verildiği söylenen 8 katlı iki binanın izinlerinin iptali, henüz izinlendirilmeyen 21 katlı olanı dahil,10 civarında çok katlı projelerin derhal gündemden çekilmesini talep edildi, bu alanda YKP her düzeyde de mücadelesini sürdüreceği vurgulandı.

 

Konu ile ilgili açıklamanın şöyle:

Çarpık yapılaşmayı teşvik ederek, Köyleri köy olmaktan, Şehirleri şehir olmaktan, memleketi memleket olmaktan çıkaranların şimdi hep birlikte feryat ettiklerini görmekteyiz.

Girne’ye yapılması tasarlanan, 21 katlı 75 metre yükseklikte gökdelen inşaatı ile ilgili tartışmalar gündemin ilk sırasına oturmuş oldu.

Belli ki sermaye ve işbirlikçileri, yatay yönde yaptıkları tahribat ile sağladıkları vurgun yetmemiş, şimdi vurguna yükseklerde devam etmek istemektedirler.

Yıllar önce ve defalarca, bir ada ülkesi olan ve tarımsal arazileri kıt olan ülkemizde yatay yapılaşmanın önlenmesi çağrıları yaptığımız halde buna kulak asmayan gelmiş geçmiş tüm yönetimlerin, bugünlerde yatay yapılaşmanın gerekliliğinden bahsetmesi sadece gülünç olmaktadır. Aynı yetkili kişilerin bugün akıllarına gelen dikey yapılaşmadan da sadece “gökdelen” tipi yapıları işaret etmeleri iş bilmez, konu ile ilgisizliklerinin bir başka yanlarını yansıtmaktadır.

Girne özelinde yıllar önce su hududu olarak da bilinen, sonradan beyaz bölge olarak adlandırılan bölgede imar durumunun üç katla sınırlandırarak dikey yapılaşmaya imkân vermemiş oldu. Dikey yapılaşmayı tarif ederken bunun hiçbir zaman gökdelen tipi yapılaşmalar olarak değil, belli bir plan çerçevesinde, şehrin tarihi ve doğal dengesini bozmayacak bir yapılaşma anlatılmak istenmektedir. Bu dikey yapılaşmanın, ki bu yükseklikler yol durumuna göre en fazla 5 kat civarında olacaktı, şehir içindeki yeri de iyice incelenerek düzenlenebilirdi.

Ama bunun yerine bölgenin imar yönetmeliklerinde yapılan değişikliklerle en fazla üç kat sınırlaması uygulaması, yatay yapılaşmayı zorunlu kıldı ve bunun sonucu ekonomik kayıplara, alt yapı hizmetlerinin yetersizliğine ve pahalı duruma gelmesine neden oldu.

Üç-dört ay evvel ise, Girne Emirnamesinin yeniden değiştirilerek çok katlı yapılaşmaya izin verilmesi çok daha büyük sorunları beraberinde getirdi. Eski uygulamaya göre üç kat olarak temel hesapları yapılarak inşa edilen yapılara yeni kat ilavelerini gündeme getirdi. Bu da önümüzdeki devrede sağlıksız, depreme karşı dayanıksız yapıların varlığını yaratacaktır.

Yıllarca yapılan bu tutarsız uygulamalar sadece Girne’nin tahribatına neden olmuştur zaten. Son olarak 8 kat olarak izinlendirilen iki bina söz konusudur. Bunlardan, tarihi Girne limanı yanında inşaatı devam eden yapı çevreye büyük bir çevre kirliliği yaratmıştır.

Yeni Kıbrıs Partisi, çağdaş kent planlamaları ile ilgili doğruları defalarca gündeme getirmiştir. Arazisi kıt ülkemizde, kasabalarda belli bir planlama ile dikey yapılaşmanın, onun dışında ihtiyaç duyulması halinde, alt yapısı hazır uydu kentler yaratarak, imar durumunun çözülmesi mümkündü. Ancak Davlostan Çamlıbel’e kadar uzanan 150 km. Uzunluğunda bir kıyı şeridinin aralıksız binalarla doldurulması bir doğa, bir çevre cinayetidir. Bunu yaratanların şimdi çıkıp dikey-yatay yapılaşma ile ilgili bilgiçlik taslamaları gülünçtür.

Yeni Kıbrıs Partisi, gelinen bu noktada, “ Girne kenti için bu güne kadar yaptığınız tahribat yeter, daha fazla bozmayın” diyor.

Yeni Kıbrıs Partisi, izni verildiği söylenen 8 katlı iki binanın izinlerinin iptalini, henüz izinlendirilmeyen 21 katlı olanı dahil,10 civarında çok katlı projelerin derhal gündemden çekilmesini talep eder, bu alanda da mücadele sürdüreceğini vurgular.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin