YKP Sekretaryası vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu mahkûm olması ile açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

Nutuk atmaya gelindiğinde insan hak ve özgürlükleri konusunda Kıbrıs’ın kuzeyinin cennet olduğunu iddia edenler bir kişinin daha düşünce suçlusu ilan edilmesinin koşulları oluşturdular. Halkın ödediği vergilerle sürekli Strasburg’a taşınan meclis heyeti Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisindeki iki gözlemci üyelik koltukları ile övünç duymakta ama AKPM’nin insan hak ve özgürleri ile ilgili verdiği tavsiyeleri de uygulamamaktalar yani Strasburg’a bir tür turistik ziyaret yaptıkları izlenimi doğuyor! Eğer öyle olmasa Avrupa Konseyi’nin mahkemesi olan AİHM’in 7 sene önce aldığı vicdani ret ile karar sonrası, AİHS’in 9. maddesi yani düşünce ve vicdan özgürlüğü ihlali olmaması için önlem alırlardı. Strasburg’da gittikleri toplantı salonları son 7 yıldır bu konu eminiz ki defalarca dile geldi ama bizim heyetlerin pek de umurunda olmamış.

Bu konuda uluslararası kamuoyunu dinlemedikleri gibi 5 yıl önceki Anayasa Mahkemesi kararını da pek önemsemediler, son 5 yıldır hükümet olanlar Anayasa Mahkemesinin mahkumiyet halinde hak ihlali olabilir uyarısını dikkate almadılar. Son hükümet Şubat ayında hükümet programına aldığını iddia etmesine rağmen yasa değişikliği 10 ayda meclise gelemedi. Askeri Mahkemede mahkumiyet kararı çıktıktan sonra ise gecesi Ulaştırma Bakanı katıldığı televizyon programında Bakanlar Kurulu’nun karar aldığını konunun en kısa sürede meclise yasa değişikliği olarak götürüleceğini söyledi. Ortalık kırılıp döküldükten, mahkumiyet kararı çıktıktan sonra Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararın değeri ne kadardır?

YKP, her şeye rağmen BM İnsan Hakları Komitesi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM, Avrupa Parlamentosu ve daha onlarca uluslararası kurumun tavsiye ettiği çerçevede vicdani reddi tanımlayan bir yasal düzenlemenin geçmesi için yapılacak girişimleri desteklemeyi sürdürüyor, daha fazla insan hak ve özgürlükleri ihlali ortaya çıkmaması için de bunu en kısa hayata geçirilmesi çağrısı yapar.

YKP, vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu ile dayanışmasını ortaya koyar, açıklamalarını sahiplendiğinin altını çizer, vicdanların hapsedilemeyeceğini vurgular… YKP, son dönemde yaşanan, vicdani retçinin mahkum olması, bir çocuğun bomba ile hayatını kaybetmesi ve benzeri bir çok olay bir kez daha Kıbrıs’ın tümden askersizleştirilmiş, silahtan arındırılmış bir çözüme ihtiyacını hatırlattığının altını çizer.