yaklaşımlarÖzkan YıkıcıYerel seçimler aynasından – Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Yerel seçimler aynasından – Özkan Yıkıcı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Önceki yazımdaki sözümü tutarak, bu makalemle Yerel seçim üzerine bazı aynadan seçkiler yapacam. Öyle yapacam ki konuşulmayıp da gelinen noktanın önemi ekseninden başlayacam. Gerçekten, yeniden yapılanan Yerel seçimler, kendi içinde dahi oldukça kabarık sorular ve kuşkularla örülmektedir. Bir yandan azalacak Belediyeler gerçeği ile çoğunun belediye olmaktan çıkacakları varken, başka pencereden de iflas edip hükmünü kapatan yerlerin de sanki normalmışcasına bolca adaylarla seçime giriliyor. Tabi, şimdiden kaçının ömrünü bitireceği sorusu da kafalarda kılıç gibi salanmaktadır. Sonra, Neoliebral özle imajlı kişisel probagandalar alır başını giderken! Partilerde dahi particiliğin çöküş hikayelerini de duymaya başladık. Tuhaf seçimle, garip buluşmaların itifak adıyla sunulduğu ve ülke gerçeklerini hemen hemen hiç konuşulmadığı bir imajlı makyajlı Yerel seçimine girdik…

Böylesi koşulların taşlandığı alanda, elbet kitlesel karşılığı da yolu tamamlamaktadır. Öncelikle, kişisel bakış, belediyesiz soyutlama düşüncesi ve oluşan siyasal kısırlaşma dönemine aynen karşılık veren kitlesel duruş la resim aynada tamamlanıyor. Yerden yere değişik ortaklaşmalarla, kitlesel ayrışma ikilemleri de partisel çıkarla, bireysel faydacılığı da yan yana koyuyor. Mağusa ile Lefkoşayı yan yana veya Lefke ile Girneği yakınlaştırırsanız, partilerin kimliksel renklerini dahi karıştırırsınız! Hele de konu itifak veya destekleme boyutu da eklenirse. İş dedikoduculara veya konuşmak isteyip tehlike mayınından geçmeme düşüncelerin de alanını genişlettirilme sonucuna ulaşırsınız. Adı Belediye konulan, yerel seçim denilen olguların kendi yasal durumunu ve görevini dahi rakın normal yurtaşı, aday olanların bir kısmı dahi bilmiyor. Ama, aday olup alınacak para hesabı ve parti etiketi her şeyi örtmeye yetiyor. Lefkoşa itifakı ile Mağusa uyuşmayan ayrışma ikilemleri epey derin. Hükümet ve Hükümet olma eylimlerle yapılan içsel hesapları da ayak kaydırma oyunlarında yakalama şansımız da şimdiden oldu. Yerel seçim sonucu olacaklardan çok, parti içi dengeler, hükümet olayı oldukça sırıtmakla meşkuldur. Ama, adı yerel seçimler olmaktadır.

  1. Kıbrıs gerçeklerinin konuşulmadığı, belediye görevlerinin pek dilendirilmediği, fakat, bolca imaj yapılıp makyajlar konulup, altından çeşitli oyunlarla süslenen probaganda dönemi başladı. Eskiden, adayların profili ve partilerin tutumları da izin verildiği koşullarda gündem olurdu. Ayrışma, parti ve aday üzerinden cılız olsa da bölgecilik taşısa da siyasal içeriği mutlaka vardır. Oysa şimdi tıpkı “Mağusada Maraşın durumu, Lefkoşada UBP içi hesaplaşma ile Surlar içi, Yeni Erenköyde etnik ve köylücülük canlandırma çabaları” hepsi belediye oynunun figürleridir. Hemşeri dernekelrinin öne çıktığı, çaktırmadan dini yerleşkeli dağıtımlarla kitlesel karşılık aranması, partisel içi denge beklentielriyle hesaplaşma duyguları, hepsi seçimin garnatürleri oldu.

Müsadelerin daralması ve yetkilerin iyice Türkiyeleşme teslimiyetleri sonucu, konuşulacak olgu azlığını, çeşitli ayrışmalar, parti içi hesaplar veya kendine hasç çıkarlarla seçimler belirlenme yoluna girdi. Bildik birçok kuramın nasıl hiçeleştirildiğine de tanık olduk. İtifakların uzun vadeli, genel boyutlu oluşu, daha da konu özünde somutlanması, tek tek alanlı seçim ve yerel özelliklerle oluşan itifak işleyişlerinin de farkı tamamen silindi. Öyle silindi ki kimin yapıp kimin dışta kalması veya konuşma adına konuşma hastalık sözlerle olay iyice sığlaştırıldı. Seçim yerel itifakı ile genel cepeleşme ayrışma oluşumları dahi karıştırılarak dilenen dilendiği yere oturtuldu. Yerel seçimlerdeki yrel gerçeklik ile siyasal buluşma olguları hep sildirtildi. İlke adı söylense de ilkesel içerik resmen hiçseleştirildi. Eleştiriler de ayni biçimde şeklendi. Hele de kendisi yoksa, olanları öfkeyle eleştirmek veya ilke denilip anlamsızlaştırma sunmalar, bolca yaşandı. İlke denilip örneğin “laiklik” denilirken dahi dinseleşme yönelişine karşı çıkmadan, Laik olmayan yerleşmelere karşın ayni sözcükle “Laiklik” savunulma paradoksu yaşanmaktadır.Bir yerde ortak, başka yerde karşıt veya ayni şekilde ilke olarak hem dayanılaşılan veya tam aksi karşıtlaştırılan ikilemlerle yerel seçim dönemine girdik.

  1. Kıbrısta 24 Haziranda Belediye ve Muhtarlık seçimleri yapılacak. Daha önce de Yurtaşların önemli kısmı Türkiye seçimlerinde iki türlü oy kulanacaklar.Türkiye seçim sonuçlarında rejimin değiştirilme gerçeği de sırıtmaktadır. Garip buluşmalarla ve birbirini tutmayan “itifaklarla” K. Kıbrısta seçim dönemi yaşanmaktayken; içerikte fakirlik kısırlığı da hakim olmaktadır. Nedense, K. Kıbrıs yapısal özüyle olay ele alınmıhyor. Sınıfsal olarak solun belediye başarılarından ders dahi vurgulanmıyor.Herkes söyler ki TC Elçiliği ve AB kaynakları ile Belediyeler yatırım yapmaktadır. Nifuslarının önemli kısmı yurtaş olmadığı için oy kulanamayan ahalilerle doludurlar. Herkesin buluştuğu aşama, kentlerde oy kulanan nifustan oy kulanmıyan kesimin çok daha fazla olduğudur. Yine, nifusu bilinmeyen ve oldukça kabarık yaşam gerçeği bize Belediyecilikteki olumsuzluğu işaret ediyor.Ortak kamusal her değeri bu yönetimler gerçekleştiremediler. Solun halka daha yakın olma nedeniyle Belediyecilikte başarılarının olduğu dahi akıla getirilemiyor.K. Kıbrısın işkal nedeni de sorgulanmıyor. Sanırım, Türkiye için bu olgu önemlidir.Desteklenilen aday profilinden tutun, yoğun borçalanma durumu, Yerel Seçimlerde hep kuşkuları artırmaktadır.Kaynak ve nifusal yapı sonucu TC Elçiliğinin kuşatılmış balon etki-sinde kaydırılıyor.

Kısaca, Yerel seçimlerle daha kısır, daha az sosyal muhalefetleri, hem genel hem de yerel nifusların bilinmediği ilginç yerel seçimler yaşanmaktadır.iyice silikleşen ve örgütsel dağılma yaşanılan koşullar, sonuçta kısiyasetdeğişken giyimli inançlarla bezeneceklerdir. Uzaklaşılan politika ile yerleşen sansürlü kısır döngüde, yerel seçimler de nasiplerini çoktan aldılar. Uyumlu toplumsalaşma ile nifusun dahi bilinmediği ve Türkiyeleşme konumu, sonuçta içsel dinamikleri de körletmektedir. Planlama dahi yapılamazken, kaynaklar hep verilmelerle sınırlıyken, borçların ayuka çıkıp iflasların çoktan kapıdan içeri girdiği K. Kıbrısın Yerel seçimleri de hem silik, hem de kişiseleşerek uçuşmaktadır.Mutlaka, onca olumsuzlukta, her çaba kendi içinde doğrular ve yanlışlar da içerecektir. Bu ister destekleme ister itifak denilen buluşmalarda bolca yaşanacaktır. Alternatifsizlikle, işbirlikci teslimiyet kısgacında başka bir şey de beklenemezdi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin