YKP’nin de katıldığı, Avrupa Sol Partisi 5. Kongresi gerçekleşti

5572

YKP’nin de gözlemci üyesi olduğu Avrupa Sol Partisi’nin 16-18 Aralık tarihleri arasında Berlin’de 5. Kongresi yapıldı. YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı YKP adına kongreye katıldı…

Avrupa’nın çeşitli yerlerinden 200’ün üzerinde delegenin katıldığı Avrupa Sol Parti 5. Kongresi 16 Aralık Cuma günü akşamüzeri başladı ve 18 Aralık, Pazar günü sona erdi. Ana sloganı “Dayanışmanın Avrupası için ittifaklar kuralım” olan kongrede gelecek üç yılın yol haritasını da içeren eylem, değerlendirme ve politik dokümanlar karara bağlandığı, birçok konuda önemli kongre kararları alındı, tüzük değişikliğinin yapıldı, yeni üye, gözlemci ve partner üyeliklerin onanmasına karar verildi.

Kongrede onaylanan politik dokümanda Kıbrıs üzerine şu tespitlere yer verildi:

“The Cyprus problem is in essence an international problem of invasion and illegal occupation, in violation of the fundamental principles of international law and the Charter of the UN, but also has an internal aspect, of restoring relations between the two communities of Cyprus, the Greek Cypriot and Turkish Cypriot. The negotiations between the leaders of the two communities in Cyprus, which take place under the auspices of the UN, are at a crucial juncture. The comprehensive peaceful solution of the Cyprus problem must be in accordance with the High- Level Agreements of 1977 and 1979, the UN Charter, international law and the EU acquis communautaire. It must comply with the agreed framework for a bicommunal, bizonal, federal state with a single sovereignty, a single international personality and a single citizenship, as it is prescribed in numerous UN Security Council Resolutions. Simultaneously it must provide for the political equality of the two communities within the framework of the federation as this was itself outlined by the resolutions of the UN.

The European Left supports the ongoing negotiations and recalls the decisive, supportive and constructive role of the left forces in defending the right of the Cypriot people, Greek Cypriots and Turkish Cypriots, to live in a reunited and free country. For this reason, the solution should provide for the withdrawal of the Turkish occupation troops and settlers, the termination of the anachronistic system of foreign guarantees and restore the unity and territorial integrity of the Republic of Cyprus. It should also restore and safeguard the human rights and fundamental freedoms of all Cypriots, including that of the right of return of the refugees to their homes and properties.”

15 Aralık’ta dönem içinde son kez toplanan olan Avrupa Sol Partisi Yürütme Kurulu, kongre dokümanı ve kongre karar taslaklarına son şeklini verdi…

Kongre dokümanı ve Kongre karar taslakları için oluşturulan özel komiteler 17 Aralık, Cumartesi geç saatte kadar toplantılar yaparak dökümanların son şeklini verdi.

Kongrenin sürdüğü 3 gün boyunca üye ve gözlemci üye parti delegeleri ile onlarca uluslararası konuk da konuşmalar yaptı. Kongrede YKP, BKP ve AKEL temsilcileri de birer konuşma yaptı… Kongrede Küba Komünist Partisinden Juan Valdés, Avrupa Yeşiller Partisinden Mar Garcia, Sinn Féin’den Declan Kearney, Yunanistan başbakanı ve Avrupa Sol Partisi’nin geçen dönemki başkan yardımcılarından Alexis Tsipras gibi önemli isimler de konuşma yaptı. Alexis Tsipras konuşmasında “Kıbrıs’ta, tüm Kıbrıs halkını en sonunda birlikte, yabancı askerler ve sömürge garantileri olamayan, en önemlisi korku olmayan bir çözüm” arzuladıklarını vurguladı.

Kongrenin son gününde Avrupa Sol Partisinin yeni başkanlık kurulu da seçildi… 3 yıllığına Gregor Gysi (Die Linke) başkan; Pierre Laurent (Fransız Komünist Partisi, PCF), Paolo Ferrero (Rifondazione Comunista), Maite Mola (İspanya Komünist Partisi), Margarita Mileva (Bulgaristan Sol Parti) ise eş başkanlığa seçildi. Ayrıca yeni Avrupa Sol Partisi Yürütme Kurulu da onaylandı…

Ayrıca 16 Aralık Cuma günü sabah ELfem kongresi gerçekleşti…

18 Aralık’ta Kongre bitimi toplanan yeni Avrupa Sol Partisi Yürütme Kurulu 2017 çalışma programını ve Kongre sürecini değerlendirdi. Yeni Yürütme Kurulu bundan sonraki ilk toplantısını 2017 çalışma programını netleştirmek ve Kongrede karar verilen geniş bir Avrupa Forumunun toplanmasının çalışmalarını başlatmak için Şubat ayında yapacak…

 

KANATLI

YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı, Kongrede yaptığı konuşmada, Kıbrıs’taki gelişmeleri aktardı, adanın tamamen silahsızlandırılarak yeniden birleşmesi için mücadele ettiklerinin altını çizdi. Kanatlı, kritik bir süreçten geçildiğini ama Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için yalnızca Kıbrıslıların çabalarının yeterli olmadığını söyledi. Kanatlı, AB-Türkiye ilişkilerinin, Suriye’deki ve Ortadoğu’daki gelişmelerin ve siyasi aktörlerin Kıbrıs sorununun çözüm sürecini etkilediğini belirtti. Kanatlı, AKP ve Erdoğan diktatörlüğüne güvenilemeyeceğini ama sürecin ileri taşınması için de ellerinden geleni yapacaklarını da söyledi. Kanatlı, “ama eğer başarısız olursak” diye soru sorarak görüşme sürecinin çökmesi halinde olası gelişmeleri de konuşmasında aktardı.

Kanatlı, 1974 yılından beri Türkiye’nin Kıbrıs’ın kuzeyini kolonize etmeye devam ettiğini, görüşme süreci çökerse bunun hızlanacağının, Türkiye’den nüfus taşınması sürecinin ivme kazanacağının Türkiye’nin kuklası hükümetin de yeni vatandaşlıklar vererek demografik yapının daha da bozulmasına sebep olunacağının altını çizdi.

Kanatlı, siyasal İslam temelinde oluşturulan örgütlerin dini okul talebi iddiası ile eylemler örgütlediklerini, yeni bir aşırı sağ siyasi partinin oluşturulduğunu ve bunların sol, ilerici örgüt ve sendikaları Türkiye karşıtı hareket eden hainler olarak işaret edip açıklamalar yaptıklarını konuşmasında aktardı. Kanatlı, görüşme sürecinin çökmesi durumda bu tip örgütlenmelerin paramiliter örgütler gibi hareket edip sol, sosyalist ilerici örgüt, siyasi parti ve sendikalara fiziki saldırmasının da beklenebileceğini de belirtti.

Bu nedenle YKP olarak, tüm mümkünlerin kıyısında olunduğunun tespitini yaptıklarını ve eğer görüşme süreci koparsa bunun tüm Kıbrıslılar için bir kabusa dönebileceğinin uyarısında da bulundu.

“Özellikle bu dönemde elimizden gelenin en iyisini yapmak zorundayız, özellikle Avrupa Sol Partisinin aktif dayanışması önemli” diyen Kanatlı konuşmasını şöyle bitirdi: “altını çizeriz ki Avrupa hala ayrım duvarı ile bölünmüş bir başkente sahiptir; gelin hep birlikte bu duvarı tıpkı 27 sene önce Berlin’de olduğu gibi birlikte yıkalım”