anti-militarist habervicdani redVicdani retçilerin yargılanmasının sürmesine uluslararası tepki!
yazarın tüm yazıları:

Vicdani retçilerin yargılanmasının sürmesine uluslararası tepki!

Yeniçağ podcastını dinleyin

kvri_logoVicdani Retçilerin yargılanmasının devam etmesi karşısında uluslararası örgütlerden tepkiler gelmeye başlandı.

Uluslararası Af Örgütü “Vicdani retçi iki suçlamayla daha karşı karşıya” başlığı ile bir metni imzaya açtı.

İmzaya açılan metin şöyle:

Vicdani retçi Murat Kanatlı 10 günlük hapis cezasını tamamladıktan sonra 6 Mart’ta serbest bırakıldı. Kanatlı, 25 Şubat tarihinde Lefkoşa’daki bir askeri mahkeme tarafından zorunlu askeri eğitime katılmayı reddettiği için “seferberlik çağrısına itaatsizlik” nedeniyle mahkum edilmişti. Aynı yasa uyarınca iki suçlama ile daha karşı karşıya.

Murat Kanatlı zorunlu askerlik hizmetini tamamladıktan sonra 2009’da vicdani reddini ilan etti. 2009, 2010 ve 2011 yıllarında yıllık zorunlu askeri eğitime katılmayı reddetti. Bu nedenle hakkında üç dava var. 25 Şubat’ta, 2009’daki zorunlu askeri eğitime katılmayı reddettiği için suçlu bulundu. Seferberlik Yasası (No. 17/1980), Kuzey Kıbrıs’ta yıllık askerlik eğitimi zorunlu. Kanatlı, 2010 ve 2011’deki askeri eğitimlere katılmayı reddettiği için iki suçlamayla daha karşı karşıya.

Kanatlı, hakkında sürmekte olan davanın anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle 2011’de Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Ekim 2013’te, Mahkeme, başvurusunu vicdani ret hakkı ile ilgili yerel hiçbir yasa olmaması nedeniyle reddetti ve Askeri Hizmet Yasası’nın (No.59/2000) zorunlu askerlik hizmeti gerektirdiği ve Seferberlik Yasası’nın anayasal olduğu yönünde karar verdi.

Uluslararası Af Örgütü’ne konuşan Kanatlı serbest bırakılması için harekete geçen herkese teşekkür etti ve “bu eylem Kuzey Kıbrıs’taki yetkililere izlendiklerini ve benzer suçlamalara maruz kalanların yalnız olmadıklarını göstermek açısından önemli” diye konuştu.

Murat Kanatlı’nın vicdani reddini açıklaması nedeniyle tutuklanmasının bir insan hakkı ihlali olduğunu hatırlatıyor ve yetkililerden,

Murat Kanatlı hakkındaki Seferberlik Yasası (Yasa No. 17/1980) dâhilindeki diğer iki suçlamanın düşürülmesini,

Zorunlu askerliğe yönelik vicdani reddi tanıyan yasaların hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

İmza metnin online adresi şöyle:

http://acileylem.amnesty.org.tr/eylem-detay.php?q=187

 

18 Mart tarihinde vicdani retçi Haluk Selam Tufanlı’nın ve Murat Kanatlı’nın davalarında Askeri Mahkeme kısa bir duruşma yapmış ve İstinaf’ın kararının beklenmesine, bu çerçevede de tüm davaların 1 Temmuz, Salı gününe ertelenmesine karar vermişti…

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin