anti-militaristanti-militarist haberBelgesel gösterimi: Yürümek

Belgesel gösterimi: Yürümek

Yeniçağ podcastını dinleyin

yurumekYürümek belgeseli 24 Aralık, Salı günü saat 19’da KTÖS lokalinde gösterilecek…

Gösterim sonrası belgeselin yönetmeni Deniz Şengenç ve vicdani retçi Halil Savda ile bir de sohbet toplantısı gerçekleşecek… Sohbet toplantısında ayni gün sabah Askeri Mahkemede vicdani ret davası olan Haluk Selam Tufanlı da vicdani ret davalarındaki son durumu üzerine kısa bilgi verecek…

Yürümek belgeseli vicdani retçi Halil Savda’nın 30 yıldır süren savaşa karşı 1 Eylül 2012’de Roboski’den başlattığı ve 20 Ekim’de Ankara’da sonlandırılan, yol boyunca 500’den fazla kişinin desteklediği ve katıldığı 1500 kilometrelik yürüyüşü anlatıyor…

Etkinliğe ilgi duyan tüm barış gönüllüleri, anti-militaristler, vicdani retçi ve destekçileri davetlidir…

 

 

yurumekHalil Savda ile Barışa “Yürümek”

Yönetmenliğini Deniz Şengenç’ın yapımcılığını Melek Ulagay’ın yaptığı “Yürümek” belgeseli, vicdani retçi Halil Savda’nın geçen yıl 1 Eylül’de Roboski’den Ankara’ya yaptığı barış yürüyüşünü konu alıyor.

Ekin KARACA

İstanbul – BİA Haber Merkezi

 

28 Aralık 2011’de Roboski’de 34 sivilin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) uçaklarının bombardımanı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Halil Savda’nın 1 Eylül 2012’de Roboski’den Ankara’ya başlattığı Barış ve Adalet Yürüyüşü’nün hikayesinin anlatıldığıYürümek adlı belgeselin gala gösterimi Beyoğlu Sineması’nda yapıldı.

Yönetmenliğini Deniz Şengenç‘in, yapımcılığını Melek Ulagay‘ın yaptığı, “Yürümek”, 2012’de Çiğdem Mater ve Nesra Gürbüz tarafından kurulan Ret Film‘in de ilk filmi özelliğini taşıyor.

Film, Savda’nın 1 Eylül’de Roboski’den tek başına başlatıp 20 Ekim’de Ankara’da arkadaşlarıyla sonlandırdığı yürüyüşün Adana’dan sonrasını izleyiciyle buluşturuyor.

Yolun zorlukları ve sıkıntılarından ziyade insan ilişkilerini, misafir olunan evleri, çay sohbetlerini, benzinci molalarını ve bu süreçte yaşananları doğal bir mizahla aktaran film, aslında muhafazakar-milliyetçi çevrelerden sosyalist çevrelere, toplumun her kesiminde barışa olan özlemi biraz da mizahi diyaloglarla beyaz perdeye aktarıyor.

 

Ulagay: Barışa inanmak zorundayız

bianet’e konuşan yapımcı Melek Ulagay da bu durumu “Filmde gördüğünüz gibi hiç ayrım yapmadan, hangi görüşten olursa olsun, tüm insanlar savaşa karşı duruyor. Çünkü savaş insani olmayan bir şey. Bu nedenle de barış için umutlu olmaya devam ediyorum” sözleriyle değerlendiriyor ve ekliyor:

“Yürüyüşün başlamasından bu yana neredeyse bir yıl geçti ve barış sürecinden umutlu olmak zorundayız  diye düşünüyorum.”

Ulagay, filme başlama hikayelerini de şöyle özetliyor:

“Savda’nın bu yürüyüşe başladığını medya organlarından öğrendim ve bu beni çok heyecanlandırdı. Bu kadar acı bir olay karşısında birinin kendini ortaya atıp böyle bir yürüyüş başlatması gerçekten çok heyecan vericiydi.

“Yürüyüşçülerden biri mutlaka yürüyüşü çekiyordur diye düşündüm. Fakat sonra kimsenin çekmediğini öğrenince hemen filmin yönetmenliğini yapan Deniz Şengenç’e yürüyüşe katılıp bunu çekip çekemeyeceğini sordum ve o da ertesi gün yola çıkıp ekibe Adana’da katıldı.

“Ben ortaya çıkan eseri son derece başarılı buluyorum. Ekipte yer alan herkes çok genç. Ortaya çıkan eser bana göre fazla süslü püslü olamayan ama her yönüyle son derece başarılı bir film oldu. Onun için oldukça memnunum.”

 

Şengenç: İnsanlar mizahı hayatlarında yaşıyor

Yönetmen Deniz Şengenç ise bir gün Ulagay’la otururken ertesi gün kendini Adana’da bulduğunu ve Adana’dan Ankara’ya kadar Halil Savda ve diğer barış yürüyüşçüleriyle birlikte olduğunu ifade ediyor.

Önceden iki kısa belgesel çeken ve ilk uzun metraj eserini izleyiciyle buluşturan Şengenç şöyle devam ediyor:

“Savaş ve barış çok ciddi meseleler. Ancak yol boyunca insanların mizahı hayatlarında yaşadığını gördük. Bizim isteyip istememizden bağımsız olarak filmin içinde hep mizah ögeleri yer aldı.

“Çünkü her anımızda mizah vardı. İzleyicinin film boyunca doğal mizahı çok iyi yakaladığını düşünüyorum.”

 

———————————————————–

* Filmin künyesi:

Filme katılanlar: Halil Savda, Serap Halvaşi, İbrahim Yaylalı, Esin Evindar Tayfur, İsmail Altay, Abdulhakim Bağış, Emine Özkaya, Munzur Coşkun, İlkay Akkaya, Yaşar Kurt

Yönetmen: Deniz Şengenç

Yapımcı: Melek Ulagay Taylan

Yürütücü Yapımcılar: Çiğdem Mater, Nesra Gürbüz

Editör: Didem Pekün

Ses Tasarım: Barkın Engin, Metin Bozkurt

Post Prodüksiyon: Barış Doğrusöz

Grafik Tasarım: Sera Dink, Erge Yeksan

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
296AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin