kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 29/08/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 29/08/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi birinci ekonomik paketin geçirilmesi sonrası sendikaların tavır belirleme sürecine girmeleri. Gazeteye göre, geçen Cuma günü Temsilciler Meclisi’nin birinci ekonomik önlemler paketini onaylaması sonrası en azından şimdilik iş yaşamında karmaşa yaşanması olasılığı uzak görünüyor. Sendika temsilcileri dün yaptıkları açıklamalarda ses tonlarını düşürdüler. PEO, SEK ve PASİDİ temsilcileri bugün bir araya gelerek tavır belirleyecekler. SEK’e bağlı kamuda örgütlü OHO sendikası Genel Sekreteri Nikos Taba dün yaptığı bir açıklamada “pire için yorgan yakmayacağız” dedi. Bununla birlikte kamu çalışanlarının emeklilik katkısının %2,5 yerine %3 olarak belirlenmesi konusunda eleştirilerinin sivri ucunu Meclis çoğunluğuna yöneltti. Meclis’in yaptığı %0,5’lik ek artış yaklaşık 4 milyon avroluk bir gelir getirecekken sendikaların önceden belirledikleri gibi greve gitmeleri durumunda bunun ekonomiye mali yükü günlük bazda 13 milyon avro olacak. Meclis çoğunluğunun bu tavrının sendikaların Maliye Bakanı ile bundan sonra ikinci paket ile ilgili görüşmelerine nasıl yansıma yapacağı gelişmelere ilişkin temel soru işaretini teşkil ediyor. Bu yeni pakette kamuda işe başlayacakların işe başlama ücretlerinde %10’luk bir düşüş, emeklilik öncesi 18 aylık sürede terfilerin dondurulması, 2012 yılı için hayat pahalılığı ödeneğinin ödenmemesi ve sosyal yardımlarda 200 milyon avroluk bir kesinti olması öngörülüyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Mari’deki patlama nedeniyle yaşanan ölümler karşısında başsağlığı dileyen ve doğal gaz arama konusunda müzakere karşılığı Cumhurbaşkanlığı’na Kıbrıs ekonomisini 80 milyon avro güçlendirme önerisi yapan “Triple Five Group” şirketine yanıt dahi verilmedi. Elde edilen bilgilere göre, bir Amerikan-Kanada-İsrail ortak şirketi olan “Triple Five Group” şirketi özel bir uçakla bir temsilcisini Kıbrıs’a gönderdi ve ilgili öneri 4 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanı’na iletildi. Şirket 80 milyon avroluk destek karşılığı Kıbrıs’a ait parsellerden kendi seçeceği ikisinde doğal gaz arama talebinde bulundu. Bulunacak doğal gazın aidiyetinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nde olmasını da kabul etti. Var olan yasalar temelinde Kıbrıs hükümeti direkt olarak araştırma yetkisi vermek için müzakere hakkına sahip ve geçmişte Rus ve Fransız şirketlere bu yönde önerilerde bulunulmuş ancak ret cevabı alınmıştı. Bu şirket ise Kıbrıs’a finansman, katılım ve Kıbrıs’ın münhasır ekonomik alanında parseller arasında deniz altından bağlantı kurma önerisini gündeme getirdi. Bu şirketin tüm dünyada binden fazla petrol ve doğal gaz alanı yönettiği de alınan bilgiler arasında. Şirketin önerisinin üstünden 25 gün geçmiş olmasına karşılık Cumhurbaşkanlığı’ndan henüz hiçbir yanıt verilmemesi dikkatleri çekiyor.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs sorunu. Gazeteye göre Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Cumhurbaşkanı Hristofyas ile Kıbrıslıtürk lider Derviş Eroğlu’yu Ekim ayındaki üçlü görüşme çerçevesinde gazetecilerden ve diğer müdahalelerden uzak bir alanda bir araya getirmeyi planlıyor. Elde edilen bilgilere göre, yeni üçlü görüşme geçmiştekilere oranda daha bir üst düzeyde olacak ve Kamp-David türü bir müzakere süreci içinde geçecek. Gerek duyulması halinde süresi bir haftaya kadar uzatılacak. Ban Ki Mun iki toplum liderini özlü bir al-ver sürecine sokmak için daha önce de bazı uluslararası sorunların çözümünde kullanılan Greentree’ye götürecek. Birlemiş Milletler Genel Sekreteri’nin amacı son bir uğraşı ortaya koymak ve uluslararası bir konferans toplamak için gerekli zeminin var olup olmadığını saptamak. Genel Sekreter bu kez Birleşmiş Milletler uzmanlarının köprü oluşturucu önerilerini de görüşmelerde gündeme getirecek. Ban Ki Mun’un bu süreçte tarafların tezlerini ve al-ver süreci için koşullarını dinledikten sonra müzakerelerin başarısız kalması durumunda raporunu hazırlamasında kendisine yardımcı olacak verileri toplaması da bir olasılık.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Lordos ve 12’lerin davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye’yi mahkûm ettiği kararından bir yıl sonra tazminatlarla ilgili olarak tarafların yenilenmiş görüşlerini dinleyecek. Elde edilen bilgilere göre, Mahkeme, yenilenmiş görüşlerin 1 Eylül’de iletilmesine ilişkin kararının 10 Ekime ertelenmesi yönündeki Türkiye’nin önerisini kabul etti. Lordos ve avukatları da bu konuda daha önceden 22 Eylüle kadar süre talebinde bulunmuştu. Mahkeme bu konuda yeni bir ertelemenin söz konusu olmadığını da taraflara iletti. Lordos mülkleriyle ilgili olarak 1990 yılında Mahkeme’ye başvurmuş ancak mallarının büyüklüğü ve değerlerinin yüksekliği nedeniyle bu dava şimdiye kadar buzdolabında tutulmuştu. Ancak Lordos ve diğer 32 Kıbrıslırum’un davası mal tazmin komisyonuna götürülmeyeceği için ele alınmaya başlanmıştı. Mahkeme, 2010 Kasımında Lordos’un insan haklarının Türkiye tarafından çiğnendiği kararını vermişti. Bu arada Lordos’un mallarını kullanamaması nedeniyle uğradığı zararının 200 milyon avroyu geçtiği hesaplanıyor. Başvuruda bulunanların talebi 2010 yılında henüz karar verilmesinin öncesinde 150 milyon avroydu. Türk tarafı ise önce bu malların Mağusa’nın kapalı bölgesinde olanlarının Efkaf’a ait olduğunu ileri sürmüştü. Tarafların yenilenmiş tezlerini ortaya koymasından sonraki altı aylık sürede tazminatın miktarı hakkında Mahkeme’nin kesin kararını alması bekleniyor.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi ikinci ekonomik önlemler paketi. Gazeteye göre, PASİDİ, SEK ve PEO birinci önlemler paketinin Meclis tarafından onaylanması sonrası kendi pozisyonlarını belirliyorlar. Sendikalar kamu çalışanlarının emeklilik fonu için Meclis’in %2,5 yerine %3 oranında kesinti yapılması kararı almasından rahatsızlar. Bu durum karşısında, bugün uzak bir olasılık olsa da genel grev dâhil olmak üzere bir eylem kararı almaları bekleniyor. Elde edilen bilgiler göre, sendikalar Meclis’in bu kararına bir karşılık olarak hayat pahalılığı ödeneğiyle ilgili pazarlık yapacaklar. Maliye Bakanı Kikis Kazamias’ın siyasi partilere yönelik olarak üstlendiği iki altı aylık bir dönemde hayat pahalılığı ödeneğinin ödenmemesi yükümlülüğünün kaldırılmasını isteyecekler. Bu uygulamanın 9 milyon avroluk bir meblağ olacağı hesaplanıyor. Sendikalar bu önerilerinin kabul edilmesi durumunda %0,5 ile yitirdiklerini ve prestijlerini yeniden elde edeceklerini düşünüyorlar.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla devam eden görüşmelerden herhangi bir sonuç beklenmiyor. Müzakere sürecinde Türkiye sorumluluğu Kıbrısrum tarafına yükleme mantığıyla hareket ediyor. Bu süreçte Türkiye’ye baskı yapılması yönünde Kıbrısrum tarafının ortaya koyduğu girişimler de sonuç vermedi.

Turizm en azından şu ana kadar olumlu bir çerçevede gelişiyor. Geçen yıla oranla bu yıl adaya gelen turist sayısında artış var ve tüm ilgili çevreler bundan memnun. Temmuz ayında adaya gelen turist sayısında %17’lik bir artış görüldü.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi ekonomiye ilişkin ikinci önlemler paketi. Gazeteye göre, ikinci önlemler paketinin hazırlanması için yeni tur sosyal diyalog başlıyor. Hükümet bu paketi 15 Eylül’e kadar hazırlama yükümlülüğünü üstlendi. Yeni pakette ana tartışma konusu hayat pahalılığı ödeneği olacak. DİSİ, DİKO ve EVROKO’nun geçen Cuma günü Meclis Genel Kurulu’ndaki tavırları sendikal hareket açısından soru işaretleri yarattı. Sendikalar bugün toplanarak tüm sürecin bir değerlendirmesini yapacaklar. Sendikaların bugün alacakları kararlarla sosyal diyaloğu geçersiz kılmaya çalışan partilere mesaj vermeleri bekleniyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Mari‘deki patlamanın araştırılması amacıyla kurulan komite bugün gerek gördüğü kişilerin ifadesini almaya başlayacak. Polis Poliviyu belgeler temelinde ifadesine başvurulacak kişileri belirledi. İlk ifadesi alınacak olanlar arasında eski dışişleri bakanı Markos Kiprianu ile bakanlık genel müdürü Emiliyu da bulunuyor.

Savunma Bakanı İliadis dün bir etkinlikte konuşurken Kıbrıs’ın zor koşullardan geçtiğini ancak işgalden kurtulmak için sorumlu bir biçimde mücadeleye devam edeceklerini ve işgalciye boyun eğmeyeceklerini söyledi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin