habergüncel haberHristofias’ın Araştırma Komitesi’nde yaptığı açılış konuşması
yazarın tüm yazıları:

Hristofias’ın Araştırma Komitesi’nde yaptığı açılış konuşması

Yeniçağ podcastını dinleyin

(KHA) Cumhurbaşkanı Demetris Christofias Pazartesi sabahı saat 10.00’da Bakanlar Kurulu tarafından 11 Temmuz’da Evangelos Florakis Deniz Üssü’nde meydana gelen mühimmat patlamasıyla ilgili soruşturmayı yürütmek için atanan bir kişilik komiteye ifade verdi.

Christofias, açılış konuşmasında, yetkililerin yanlış teşhisi ve tehlikenin küçümsenmesinden söz etti. Cumhurbaşkanı sistemin başarısız kaldığını ifade etti.

Christofias, trajik olayın iki yönü olduğunu, ilk yönün kargo konusunda siyasi karar alınması, ikinci yönün ise konu hakkında yetkisi ve bilgisi olanların kargo ile ilgili icraatları olduğunu belirtti.

Christofias, 7 Şubat 2011 yapılan ve kargonun imha edilmesi olasılığının ele alındığı toplantı ile 7 Temmuz’da, patlamadan bir hafta önce, büyük tehlike tespit edildiği zaman yapılan toplantı ve BM Yaptırımlar Komitesi’nin Kıbrıs’ı ziyaret ederek kargoyu denetleme talebi hakkında bilgilendirilmediğini söyledi.

Christofias, patlamada hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi ve olaydan duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi.

Christofias, konuşmasında İran’dan gelmekte olan gemi ile ilgili gelişmeleri aktardı. Cumhurbaşkanı “Uluslar arası hukuk ve Güvenlik Konseyi kararı gereği geminin Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından denetlenmesi gerekiyordu” dedi. Christofias, “konu başından beri çok yönlü ve hassastı” dedi.

Cumhurbaşkanı Hristofyas, bir bölümü işgal altında olan, uluslar arası hukukun çiğnenmesinin kurbanı olan Kıbrıs’ın Güvenlik Konseyi kararlarını hayata geçirmemesinin söz konusu olamayacağını vurguladı.

Christofias, hükümetin kargoyu “mavi bayrak” altında, yani BM bayrağı altında devralma çabalarına da değindi. Bu görüşün maalesef kabul edilmediğini belirtti.

Christofias, BM kararları ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hassasiyetlerine önem vererek ve Suriye’nin protestolara rağmen, söz konusu konteynerlerin Kıbrıs’ta depolanmasına karar verdiğini ve “bunun doğru bir siyasi karar” olduğunu söyledi.

Christofias, Ağustos 2009’da Suriye Cumhurbaşkanı Beşar El Esad ile yaptığı görüşmeye değinerek, kendisinin Esad’a Kıbrıs’ın bu konuda BM kararlarına karşı gelemeyeceğini aktardığını söyledi.

Christofias, konteynerlerin korunması konusunun Milli Muhafız Ordusu’nun sorumluğu olduğunu belirtti.

Christofias, 11 Temmuz olayının sistemin başarısızlığının sonucu olduğunu vurguladı.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin