YKPYKP İstanbul’da temaslarda bulundu
yazarın tüm yazıları:

YKP İstanbul’da temaslarda bulundu

Yeniçağ podcastını dinleyin

YKP Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı 18-19 Ağustos tarihlerinde İstanbul’da çeşitli temaslarda bulundu.

Kanatlı, Sosyalist Demokrasi İçin Yeniyol tarafından düzenlenen “Arka Bahçeden Varoluş Mücadelesine, Kıbrıs Nereye” başlıklı 18 Ağustos 2011 Perşembe günü saat 19.00’da Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesindeki söyleşiye Stefo Benlisoy ile birlikte konuşmacı olarak katılmak amacıyla gittiği İstanbul’da ayrıca çeşitli temas ve etkinliklere de katıldı.

Kanatlı 18 Ağustos tarihindeki Mihri Belli’nin de cenaze törenine katılırken, 19 Ağustos’ta ise ‘Devrimci Karargah’ üyesi olmak suçlaması ile 11 ay gözaltında tutulan ve geçtiğimiz hafta serbest bırakılanların basın toplantısında da yer aldı. Kanatlı ayrıca 17 siyasi parti ve demokrasi güçlerinin bir araya gelerek kurduğu Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunun başlattığı yeni çatı partisi/kongresinin 19 Ağustos’taki İstanbuldaki toplantısına da katıldı. Kanatlı 20 Ağustos’ta adaya döndü.

Bu arada BDP 4 Eylül’de 2. Olağan Kongresi gerçekleştirecek. Kongrede yeni yönetimini belirleyecek olan BDP, Demokratik Özerklik, yeni anayasa, Meclis’e dönüp dönmeme, çatışmalı süreç, çatı partisi gibi önemli konularda da kararlar alması beklenmekte. YKP, BDP kongresine katılacak…

 

Yeniyol

Sosyalist Demokrasi İçin Yeniyol tarafından düzenlenen “Arka Bahçeden Varoluş Mücadelesine, Kıbrıs Nereye” başlıklı Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesindeki söyleşide Kanatlı, Kıbrıs tarihi ve son siyasal gelişmeler üzerine iki başlıkta yaptı. Kanatlı, gerçek Kıbrıs tarihinin resmi tarihten çok farklı olduğunu belirterek, Kıbrıs’ta yaşanan gelişmelere özellikle 1955’ten itibaren ele alarak özet olarak katılımcılara anlattı. Kanatlı, 1974’teki TC işgalinin sürdüğü ve Türkiye’deki soln artık bu konuda daha fazla tavır alması gerektiğine vurgu yaptı. Son siyasal gelişmelerde ise TC’nin dayattığı paketler, nüfus sorunu ve süren mücadelelere değinen Kanatlı, etkinliğin sonunda dinleyicilerin sorunlarını da yanıtladı.

 

Sırayı bozmak için birlikte hareket etme zamanı

‘Devrimci Karargah’ örgütüne üye olduğu iddiası ile 11 aylık tutukluluğun ardından tahliye olan SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, SDP Genel Başkan yardımcıları Günay Kubilay ve Ecevit Piroğlu, SDP MYK üyesi Ulaş Bayraktaroğlu, TÖP sözcüsü Oğuzhan Kayserilioğlu kendilerini yalnız bırakmayan dostlarına teşekkür ettiler. Sıra Kimde İnisiyatifi’ni oluşturan örgütlerin temsilcileri, önümüzdeki günlerde artacak saldırılara karşı daha fazla birlikte mücadele edilmesi gerektiğine işaret etti.

Taksim Hill Otel’de düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına geçen hafta serbest bırakılan SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, SDP Onursal Başkanı Akın Birdal, TÖP Sözcüsü Oğuzhan Kayserilioğlu, İstanbul Milletvekilleri Sabahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Yeni Kıbrıs Partisi Genel Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Sema Solaklı, EHP Genel Başkan Yardımcısı Günçağrı Aydın, sanatçı Suavi’nin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Basın toplantısında konuşan Murat Kanatlı aylar sonra ilk kez mahkemeye çıkıldığında süreci takip ettikleri, İstanbul’a gelip destek verdiklerini ama son davaya katılamadıklarını, serbest kalan sevinci o an yaşayamadıklarını söyledi ama süreci yakında takip ettiklerini ve telefondan da olsa bilgi alış verişi ile dayanışmalarını ortaya koyduklarını söyledi. Kanatlı, geçen haftaki davada İstanbul olamadıklarını çünkü 6 örgütle beraber hala daha tatilde olan Ayşe ile ilgili bir etkinlik organize etmeye çalıştıklarını söyleyip “tuhaf bir şekilde 1974 yılındaki işgallere barış hareketi demeye devam ediyorlar” diyerek, süren işgalleri protesto etmek için yapılan etkinlikle ilgili kısa bilgi verdi. Kanatlı dayanışmanın artırılması gerektiğine de vurgu son dönemde AKP’nin “ileri demokrasi”sinden kendilerinin polis şiddeti olarak etkilendiklerini, 19 Temmuz’da Türkiye’de Hopa’da yaşanan görüntülere benzer görüntülerin yaşandığını bunlara karşı daha fazla ortak iş yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Kanatlı Türkiye ve Kürdistan’da yaşananlardan kaygı duyduklarını, silahlı çatışmalardan çok çeken bir coğrafya olarak yükselen gerginlikleri üzüntü ile izlediklerini, sorunların silahasız, şiddetsiz çözülmesinin önemli olduğunun altını çizdi…

 

Bu sırayı bozmak gerek’

Toplantıda ilk olarak konuşan SDP Onursal Başkanı Akın Birdal, 11 ay önce sosyalist siyasetçilere yönelik yapılan operasyona karşı geliştirdikleri Sıra Kimde İnisiyatifi’nin, hukuksuzluğun giderilmesine dönük bir adım attığını ve büyük oranda da başarılı olduğunu söyledi. Devrimci Karargah adı altında yürütülen operasyonda sosyalistlerin “Kürt özgürlük hareketi” ile birlikteliğinin hedeflendiğine işaret eden Birdal, ama sürecin devam ettiğini KCK davasında hala adil yargılama hakkının engellendiğini ve şimdi ise savaşın AKP hükümeti tarafından tekrar devreye konulduğunu söyledi. Son günlerde BDP ve DTK’ya yönelik tutuklama listesinin oluşturulduğu iddialarına da değinen Birdal, “Yarın da sıranın kim de olduğu bellidir. Bu gidişata itiraz edenler yine sırada olacaklardır. Ama bu sırayı bozmak gerek” dedi.

 

‘EN BÜYÜK EMEK KADINLARIN’

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Sıra Kimde İnisiyatifi’nin tutuklu sosyalistlerin serbest bırakılması için önemli bir mücadele verdiğini, en büyük emeğin ise kadınlar tarafından harcandığına dikkat çekti.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Sıra Kimde İnisiyatifi’nin son dönemde ortaklaşa yapılan ve sonuç alınan önemli adımlardan birisi olduğunu kaydetti. Bölge’de yaşanan gelişmelere dikkat çeken Kürçü, savaşın önüne geçilebilmesi için İnisiyatif’in büyük bir mücadele hattı örmesi gerektiğine işaret etti, dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini vurguladı.

 

‘BARIŞ CEPHESİNDE YER ALMANIN BEDELİNİ ÖDEMEYE HAZIRIZ’

Turan ve diğer sosyalistlere “Hoşgeldiniz” diyen İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, davanın tamamen hukuksuz olduğunu belirtti. Sıra Kimde İnisiyatifi’nin kampanya boyunca “Sırayı bozacağız” denildiğini hatırlatan Tuncel şöyle devam etti: “Sırayı bozacağız dedik. Biz buna hep aday olduk. Çünkü biz bu ülkeye gerçek adalet, hukuk, demokrasi gelsin diye önemli bir sorumluluk üstlendik. Bundan sonrakilerinin sıraya girmemesi için yapacağımız çok şey var. Ben kendi adıma bu sırayı bozmak isterim. Ceylanlar, Uğurlar ölmesin, savaş olmasın diye. Bizi tutuklayınca Kürt halkı diline kültürüne kavuşacaksa, bizi tutuklayınca Kürtlerin bu hakları anayasal güvenceye kavuşacaksa hiç durmayın gelin bizi tutuklayın. Biz barış cephesinde yer almanın getireceği tüm bedeli ödemeye hazırız.”

İstanbul milletvekili Levent Tüzel de geçtiğimiz gün toplanan MGK’da asker ve sivil üyelerin yaptıkları karışık oturma düzeninin Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’na açılan savaşın tavrını gösterdiğini söyledi. Gelişmeler karşısında Çatı Partisi çalışmalarını da güçlü bir şekilde geliştirmek gerektiğini ifade eden Tüzel, “Çatı Partisini çok hızlı bir şekilde tüm ülke sathında toplayacağız ve çalışmalarımızı hızlandıracağız” dedi.

 

‘GENİŞLEYEREK VE GÜÇLENEREK YÜRÜMELİYİZ’

SDP ve TÖP yöneticilerinin serbest kalmasının Sıra Kimde İnisiyatifi’nin birlikte ve kararlı mücadelesinin eseri olduğunu kaydeden ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Bu yola çıkma kararını birlikte aldık. Ülkemizde yaşanan gelişmeler gösteriyor ki genişleyerek ve güçlenerek yürümek zorunda olduğumuz bir sürece giriyoruz. Çünkü ölüm, operasyon haberleri geliyor” dedi.
Barış ve emek hareketinin örgütlenmesine dikkat çeken Yüksekdağ, sosyalistlere önemli görevler düştüğünü vurguladı.

11 aylık tutukluluk halinin ardından serbest bırakılan SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan ise Sıra Kimde İnisiyatifinin tutukluluk halleri boyunca kendilerinin özgürlüğünü sağlamak amacıyla büyük çaba gösterdiğini ve büyük oranda başarılı olduğunu kaydetti. Torba bir iddianame ile yargılandıklarını ifade eden Turan, yargılamalarında Çatı Partisinin hedef alındığını söyledi. Turan “Çatı Partisi henüz vücut bulmadan yargılanmış oldu. Artık savunmasını baştan yapmış bir çatı partisi girişimimiz var” diye konuştu.

Toplantıda Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blok’unun destekledi İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, TÖP Sözcüsü Oğuzhan Kayserilioğlu, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Sema Solaklı, EHP Genel Başkan Yardımcısı Günçağrı Aydın, Sanatçı Suavi de birer konuşma yaptı.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin