kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 29/10/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 29/10/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka ile müzakere süreci. Gazeteye göre, Troyka heyeti daha adaya gelmeden Kıbrıs bir taraftan zamana, bir taraftan da Troyka’nın taleplerine karşı mücadele ediyor. Bu arada Eurogrup’un 12 Kasım’da gerçekleştireceği zirveye Kıbrıs’ın memorandumunun yetiştirilmesinin çok zor olduğu görülüyor. Bu güne kadarki veriler dikkate ela alındığında, Troyka’nın sert bir çizgi izlediği ve hem kamu ekonomisinde, hem de bankacılık alanında kendi kırmızıçizgilerini ortaya koyduğu görülüyor. Elde edilen bilgilere göre, Troyka’nın Hayat Pahalığı Ödeneği, emeklilik sistemi, emekli olma yaşı konularında çekinceleri var. Ayrıca Troyka kooperatiflerin denetim mekanizmasında Hollanda modelinin uygulanması konusunda da ikna olmuş değil. Bankacılık sektöründe yeniden sermayelendirme konusunda gereken meblağ konusunda da taraflar arasında görüş ayrılığı var. Bunların ötesinde, hükümetin giderlerden daha fazla kesintiye gitme yerine daha fazla vergi koyma yaklaşımını da Troyka reddediyor. Troyka yaşanan durgunluk nedeniyle vergilerden gelecek gelirlerin öngörülenden daha düşük olacağını düşünüyor. Bu arada muhalefet partileri hükümetin ödeme zorluğuna düşeceği yönünde uyarılarda bulunmaya başladılar. Hükümet Sözcüsü ise böylesi bir olasılığın olmadığını duyurdu. Bu süreçle ilgili olarak siyasi ortam çok gerilmiş durumda ve muhalefet 12 Kasım tarihine yetişilemeyeceği yönünde hükümete ağır eleştirilerde bulunuyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

DİSİ Başkan Vekili Averof Neofitu’nun 28 Ekim törenlerinde yaptığı konuşmaya Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas yanıt verdi. Averof Neofitu konuşmasında ulusal birlik hükümetinin gerekliliğine vurgulamış ve Kıbrıs’ın yeni bir politikaya, yeni bir sese ihtiyaç duyduğunu ifade etmişti. Kıbrıs’ın Avrupa’da güvenilir ve etkin bir yere sahip olmasını istediklerini belirten Neofitu Kıbrıs’ın gerçekçilikle ve kendi gücüne güvenerek yeniden müttefikler bulacağı görüşünü savunmuştu. Bunun şimdi başarılamaması durumunda daha sonra bunu düzeltecek fırsatın bulunamayacağı uyarısında bulunmuştu. Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas bu görüşlere yanıt verirken çağdaş toplumların karşı karşıya oldukları sorunların karmaşık sorunlar olduğunu ve ateşli konuşmalarla çözülemeyeceği söyledi. Malas birliğin öncelikle hedeflerde birlikle ve Troyka ile gerçekleştirecek zor müzakerelerde hükümete destek vererek sağlanacağına da dikkat çekti. Ulusal çıkarların mı kişisel ve partisel beklentilerin mi da her şeyin üstünde tutulduğunun bu süreçteki tavırlarda belli olacağını söyledi.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “ödemelerin durdurulması söz konusu değil” başlığı altında ekonomideki gelişmeler. Gazeteye göre, İspanya’nın 12 Kasım Eurorup toplantısıyla ilişkisinin kesilmesi sonrası Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu 12 Kasım’ın ödemelerin durdurulması konusunda sınır olmadığını söyledi. Sözcü Kasım ayı sonunda devletin gerekli ödemeleri yapamamasının söz konusu olmadığını ifade ederken Troyka ile müzakerelerde bir sonuca ulaşılması için Troyka’nın da esneklik göstermesinin gerekli olduğuna dikkat çekti. Sözcü “Sadece Uluslararası Para Fonu ile değil, Troyka ile temastayız ve tartışma Kıbrıs’ın önerleri temelinde yapılıyor. Bizden izahatlar istiyorlar ve gereken izahatları veriyoruz. Yaptığımız çalışmalar temelinde Troyka’nın koyduğu kuralları, Kıbrıs ekonomisinin kendi özelliklerini ve gereksinimlerini, yıllardır birikmiş olan çarpıklıkları da dikkate alarak tezlerimizi gerekçelendiriyoruz” dedi. Stefanos Stefanu Troyka’nın adaya ne zaman geleceğinin ise henüz belli olmadığını, geliş tarihinin tele konferans aracılığı ile gerekleştirilen görüşmelerde sağlanacak ilerlemelere bağlı olarak belirleneceğini de söyledi. “Hedef Troyka’nın en kısa sürede adaya gelmesidir. Eğer onlar da iyi niyet ve esneklik gösterirlerse, bu randevu çok kısa bir sürede gerçekleşebilir ve müzakere bir sonuca varabilir” dedi. Çalışma Bakanı Sotirulla Haralambus da yaptığı bir açıklama ile Stefanos Stefanu’un açıklamasına destek verdi. Aynı doğrultuda konuşan AKEL Basın Sözcüsü ise 12 Kasım’a kadar memorandumun hazır olmasının olasılık dışı olmadığını vurguladı. Buna karşı DİSİ Başkan Vekili Averof Neofitu 12 Kasım treninin kaçırıldığını belirtti. DİKO Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos ise Kıbrıs ekonomisinin desteklenmesi amacıyla Avrupa Birliği temsilcileri ile bir anlaşmaya varmada yaşanan gecikme nedeniyle duyduğu yoğun endişeyi dile getirdi. Zamanın ve paranın tükendiğini, kesin bir anlaşmanın henüz ortaya çıkmadığını da belirten Papadopulos “Eğer Kasım ayını da yitirirsek, Kıbrıs olarak yalnız mı gideceğimiz yoksa Yunanistan ya da İspanya ile paket halinde mi gideceğimiz ve bizim memorandumumuzun onaylanacağı konusunda kimse bize güvence veremez” dedi. Papadopulos Kıbrıs’ın yalnız başına gitmesi durumunda tüm dikkatin Kıbrıs üzerinde odaklanacağına ve Avrupa Birliği’nde Kıbrıs’a düşmanca yaklaşan ülkeler bulunduğuna da dikkat çekti. Papadopulos, Hükümet Sözcüsü’nün ödeme sorunu olmayacağı açıklamasına yanıt verirken de şimdiden pratik olarak ödeme zorluğu yaşandığını söyledi. “Başka Avrupa Birliği ülkelerinde devletin kamulaştırma paraları mahkeme yoluyla ve mal varlıklarına el konularak mı ödeniyor, bunu bilmiyorum” dedi.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “Meclis sinir krizinin eşiğinde” başlığı altında Troyka ile müzakereler. Gazeteye göre, siyasi partiler popülizm yapılamaması için Meclis çalışmalarının Aralık ayı ortasından Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar durdurma kararı aldılar. Ancak Troyka’nın adaya gelişi, 2013 yılı bütçesi ve vergi önlemleri nedeniyle bu konuda bir belirsizlik var. Hükümet bu konularda ve 2013 yılı bütçesiyle ilgili olarak Meclis’i karanlıkta bırakmış durumda. Bu nedenden dolayı da Meclis gerekli çalışma programını yaşama geçiremiyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Bankaların borç silme işlemeleriyle ilgili olarak partiler araştırma yapılmasını talep ediyorlar. Muhalefet partileri AKEL tarafından kontrol edilen şirketlerin de araştırılmasından yana. DİSİ Başkan Vekili Averof Neofitu “kritik bir andan geçmekteyiz ve kendi aramızda kavga etmemeliyiz. Ancak bu, kim olursa olsun, kimsenin sorumluluğunun silinmesi anlamına gelmiyor. Bankacılar, partiler, herkes tehlike altındaki ülkeyi kurtarmak için bileşmeli” dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Nikos Anastasiadis ülkenin çıkarları temelinde politika yapacaklarını söyledi. Kolektif ve karşılıklı saygı temelinde, ideolojisinden bağımsız olarak her yurtsever Kıbrıslıyı değerlendirerek politika yapacağına vurgu yaptı.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi hükümet ile AKEL’in siyasi ve sosyal güçlere destek çağrısında bulunmaları. Gazeteye göre, AKEL ile hükümet bu süreçte önemli olan olgunun memorandumun içeriği ve Kıbrıs’ın uygulama durumunda kalacağı önlemler olduğunu vurgulayarak, Troyka ile müzakerelerde siyasi ve sosyal güçlere destek vermeleri çağrısında bulundular. AKEL “Kaçınılmaz bir biçimde acı verecek önlemleri içerecek olan memorandumun mümkün olduğunca dengeli olması ve ülkenin finans-kredi sistemi nedeniyle içine girdiği zorluklardan ve karşı karşıya kaldığı krizden hızla çıkmasına olanak sağlaması gerektiği” görüşünü savundu. Aynı anda hükümet ise Troyka’nın iyi niyet ve esneklik göstermesi durumunda görüşmelerin çok kısa sürede gerçekleşebileceğine ve olumlu bir sonuca ulaşılabileceğine dikkat çekti.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas kredi borçları silinen şirketlerin tümünün isimlerinin bankalar tarafından kamuoyuna verilmesinin şart olduğunu belirtti. Bu süreçte seçilmiş bazı şirketlerin adlarının kamuoyuna verilmesinin diyaloğa yardımcı olmayacağına da dikkat çeken Malas bu konuda tam açıklıktan yana tavır aldı

40 yıl aradan sonra Kıbrıs Tiyatro Kurumu kendi binasına sahip oldu. Kıbrıs Tiyatro Kurumu’nun binasının dün yapılan açılışında Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas bu binanın Kıbrıs’ta tiyatronun daha da gelişmesine yardımcı olacağını belirterek, Kıbrıs tiyatro ve kültür tarihinde yeni bir dönemin başladığını vurguladı.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
215AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin