kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 29/06/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 29/06/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs devlet tahvillerinin durumu. Gazeteye göre, Kıbrıs’ın devlet tahvillerini Troyka’nın 3–4 yıl piyasa dışı tutması bekleniyor. Avrupa Birliği merkezindeki kaynaklar Troyka’nın bu yönelim içinde olduğunu belirtiyorlar ve bu duruma mali kredi alanında Yunanistan’a yapılan büyük yatırımlar sonrası Kıbrıs ekonomisinin içerisinde düştüğü durum nedeniyle gelindiğine dikkat çekiyorlar. Kıbrıs’ın kamu ekonomisiyle bankacılık sektörüne ilişkin kâğıt üzerinde baş döndürücü çalışmalar Brüksel’de yapılmaya başlandı. Brüksel’de Lefkoşa’nın almış olduğu önlemlerin doğru yönde alınmış önlemler olarak görülüyor ancak bunların sorunlara bütünsel değil kısmen yanıtlar verdiği yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Bu kaynaklara göre, Kıbrıs’ta bazı alanlarda köklü yapısal değişikliklere gidilmesi gerekiyor. Bankacılık sektörüyle ilgili olarak ise Merkez Bankası’ndan bazı bilgiler istendi ve bankacılık sektörünün tüm yanlarının incelenmeye alınacağı duyuruldu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis devletin faaliyet giderlerinin azaltılması için çalışanların ve emeklilerin maaşlarından önemli kesintilere gidilmesinin şart olmadığını söyledi. Bu tür önlemlerin Yunanistan örneğinde de görüldüğü gibi ekonomik faaliyetlerin daralmasına ve kamu ekonomisinin kötüleşmesine yol açan kısır bir döngüye götürdüğü görüşünü de dile getirdi. Merkez Bankası Başkanı devlet giderlerinin azaltılmasının özünde kamuda çalışanların sayısının aşamalı bir biçimde azaltılması ve bürokrasinin ortadan kaldırılması yoluyla sağlanması gerektiğini ifade etti. Kamuda kaynakların daha iyi kullanılması ve kamu çalışanların verimliliğinin arttılması üzerinde durdu. Kıbrıs’ın kamu alanındaki ekonomik verilerinin Avro Bölgesi ortalamasıyla kıyaslandığında olumlu bir noktada bulunduğunu vurguladı. Kıbrıs’ta temel hedefin üretkenliğin arttırılması olması gerektiğini bunun da ancak bazı yapısal değişikliklerle ve ücretlerde artışı sınırlamayla olabileceğini belirtti.

–       2012’nin ilk üç ayı içerisinde işsizlerin oranı %11,1’e yükseldi. Bu da 48 bin 166 kişinin işsiz olduğu anlamına geliyor. En büyük işsizlik 15–24 yaş grubunda. Bu gruptaki işsizlerin oranı %26,7’e ulaşmış durumda. Erkeklerde işsizlerin oranı %12,2 ve kadınlarda %9,8. Geçen yılın dördüncü ayında işsiz sayısı 38 bin 785 ve oranı da %8,9’du. 2012 yılın ilk üç ayında çalışan sayısı 386 bin100. 20-64 yaş grubunda çalışanların oranı %70,3.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “Almanya Avro dışında” başlığı altında Avrupa Birliği’nin zirve toplantısı. Gazeteye göre, Avrupa Birliği’ne üye kuzey ve güney ülkeleri arasında uzun bir süredir yaşanan çıkar çatışmasının galibi dün gece yarısı itibarıyla İtalya oldu. Birlik toplantısında Almanya Şansölyesi Finlandiya, Avusturya ve Hollanda’nın da desteğiyle bilinen tezlerinden taviz vermedi. Yani ülkelerin egemenlik haklarından taviz vermemeleri durumunda borçların karşılıklılığının olamayacağı görüşünü savundu. Diğer cephede ise Fransa, İtalya ve İspanya Destek Mekanizması’na ülkelerin başvurusu olmaksızın sorunlu bankaların doğrudan desteklenmesi için yetki verilmesini talep ettiler.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Avrupa Birliği zirvesinde Yunanistan aleyhine ağır bir hava vardı. Avrupalı liderler Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’a çok ağır mesajlar verdiler. Yunanistan’a yönelik güvensizlik doruk noktada.

–       Meclis Ekonomi Komitesi Başkanı Nikolas Papadopulos dün çileden çıktı. Maliye Bakanı’nın tütün ve alkollü içkilerde vergi oranını arttıran yasa tasarısını, siyasi partiler kendi tavırlarını ortaya koymadan Meclis’e acil niteliğinde getirmesine Papadopulos tepki gösterdi ve “Maliye Bakanı yapısal önlemler getireceğine, emeklilik konusunda yasa tasarısı getireceğine, emeklilik yaşını yükselteceğine, Hayat Pahalılığı Ödeneği’ni yeniden düzenleyeceğine bir kez daha vergilerin arttırılması yolunu seçti” dedi. Papadopulos bu arada hükümeti iki dilli ve kafası karışık olarak niteledi ve hükümeti sadece vereceği görünümü düşünmekle suçladı.

–       2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak DİKO tüm seçeneklere açık olduğunu ifade etse de, EDEK’e göre, Maryos Karoyan safını belirlemiş durumda ve DİSİ’nin yanında yer alacak. Bu koşullarda EDEK dünkü Polit Büro toplantısını ertelerken 11 Temmuz için belirlediği Merkez Komitesi toplantısını da ertelemeyi kararlaştırdı. 11 Temmuz Mari’deki patlamanın da yıldönümü olduğu için EDEK böylesi bir günde Cumhurbaşkanlığı seçimlerini tartışmak istemedi. Bu arada EDEK perde gerisinde son anda dahi olsa DİKO ile ortak bir yol bulma uğraşılarına devam ediyor. Karoyan bunun gerçekleşmesi için DİKO alanından bir adayda ısrar ettiği görülüyor. Makis Keravnos’un aday olmayı düşünmediğini açıklamış olmasına rağmen, onun adaylığında ısrar ediyor ve böylesi bir durumda AKEL’in de bu konuyu ikinci bir kez düşüneceği umudunu taşıyor.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın kredi arayışları. Gazeteye göre, Kıbrıs hükümetinin kredi talebine yanıt vermeleri için Çinlilerin istedikleri süre bugün doluyor. Ticaret Bakanı Neoklis Silikyotis Simerini’ye yaptığı açıklamasında Kıbrıs’ın talebi hakkında Pekin’in beş gün içerisinde cevap verme yükümlülüğünü üstlendiğini ifade etti ve bu beş gün bugün doluyor. Çin’den bu konuda düne kadar herhangi bir yanıt alınmamıştı. Bu arada hem Ticaret Bakanı Silikyotis, hem de Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu Kıbrıs’ın talebine Çin’in olumlu yanıt verme kararı aldığı yönüne gündeme gelen haberleri dün yalanladılar. Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas da hem Çin’den hem de Rusya’dan kredi talebinde bulunduklarını dün Brüksel’de söyledi. Cumhurbaşkanı Hristofyas gerek Çin’den, gerekse Rusya’dan herhangi bir yardımın Kıbrıs’ın bağımsızlığını ve egemenliğini etkilemeyeceğini de belirtti. “Bir ülkenin Avrupa Birliği’nden ve aynı anda Rusya veya Çin’den yardım alması günah değildir” görüşünü dile getirdi. Bu arada Uluslararası Para Fonu’nun Sözcüsü Tseri Ris bir ülkenin Destek Mekanizması’ndayken bir başka ülkeden kredi almasını engelleyen kurumsal bir durum olup olmadığı yönündeki bir soruya olumsuz yanıt verdi. Maliye Bakanı Vasos Şarlis de Avro Bölgesi’nden herhangi bir ülkenin bir başka devletten kredi almasını yasaklayan bir olgu olmadığını söyledi. Kıbrıs’ın bir yıldır serbest piyasadan kredi alamadığına dikkat çekerek bu durumda devletlerarası anlaşmalarla kredi kullanımına yöneldiğini söyledi.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Egemenliğimiz yara almaz” başlığı altında Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın dün yaptığı bazı açıklamalar. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas dün yaptığı bir açıklamada “Kıbrıs için ve Rusya ile Çin ile ilişkilerimiz açısından endişe etmeyiniz. Çok taraflı bir dış politika izliyoruz. Rusya ve Çin dâhil, dünyanın birçok ülkesiyle dostluk politikası izliyoruz ve bu Kıbrıs’ın bağımsızlığı ve egemenliği ile ilişkili değildir” dedi. Cumhurbaşkanı dün Brüksel’de Avrupa Birliği’nin kurumsal organlarının başkanlarına, Avrupalı sosyalist ve sosyal demokrat liderlere Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’nin bir üyesi olduğunu ve yardım konusunu Birlik’le görüştüğünü söyledi. Kıbrıs’a yardım etmeye hazır olmaları durumunda Rusya ve Çin’le de görüşüleceğini belirtti. Kıbrıs’ın Ruslar ve Çinlilerle görüşmeye ve yardım istemeye devam edip etmeyeceği yönündeki bir soruya yanıtında da “Neden olmasın? Avrupa Biriliği’nden yardım aldığın bir anda Rusya ve Çin’den yardım almanın günah olmadığını söylememe müsaade ediniz” yanıtını verdi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       ELAM’cılar yeni çatışma hazırlığı içerisinde. Bugün yine Larnaka’da yabancılara yönelik kin kusacakları bir etkinlik düzenliyorlar. Elde edilen bilgilere göre, neonazi hareketin bir lideri ELAM’cılardan bu etkinliğe her şeye hazır bir durumda gelmeleri çağrısında bulundu.

–       AKEL Genel sekreteri Andros Kiprianu DİSİ’nin yalanlarla ve çarpıtmalarla Cumhurbaşkanı’na ve AKEL’e muhalefet etme taktiği güttüğünü söyledi. Kiprianu DİSİ ile DİKO’nun bir kesimine yaptığı çağrıda Kıbrıs’ı Destek Mekanizması’na götüren ekonomiyle ilgili konuları objektif bir biçimde değerlendirmelerini istedi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
240AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin