kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 23/03/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 23/03/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi polisin Baf’ta gerçekleştirdiği uyuşturucu operasyonu. Gazeteye göre, Polis Baf yöresinde uyuşturucu ağını çökertmek amacıyla bir operasyon düzenledi. Mutallo bölgesinde bir kahvede yedisi Kıbrıslırum sekiz kişiyi gözaltına aldı. Uyuşturucu ticaretinin ağırlıkla gençlerin gittiği bir meydanda gerçekleştiriliyor olması endişeleri daha da arttırıyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel danışmanı Aleksander Dovner Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas ile Derviş Eroğlu’ya bir konferansın toplanamayacağını söyledi. Dovner dün iki liderle yaptığı görüşmeler sırasında sürece ilişkin kendi değerlendirmesini yaptı ancak Birleşmiş Milletler’in bundan sonra nasıl adım atacağını söylemekten kaçındı. Dovner bu ay sonunda ya da gelecek aybaşında Genel Sekreter’e sunacağı rapora atıfta bulunarak Birleşmiş Milletler’in bundan sonraki adımı düşüneceğini söylemekle yetindi. Kıbrıs sorununun iç yanlarına ilişkin taraflar arasında büyük anlaşmazlık olduğuna dikkat çekerek gelecek haftalar içerisinde bunlar üzerinde görüş birliklerinin sağlanmasının çok zor olduğu izlenimini verdi. Dovner, Ban Ki Mun’a yapacağı öneriyi netleştirmeden önce iki tarafın görüşlerini alacak. Kıbrısrum tarafı sürecin devamından yana. Kıbrıstürk tarafı ise Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstleneceği 1 Temmuz tarihinden itibaren görüşmelerin sonlandırılmasını istiyor. Dovner’in bu iki yaklaşımı birleştirmeye çalışması bekleniyor. Bu arada Dovner dün Brüksel’e gitti ve orada garantör güçlerin yani Britanya, Yunanistan ve Türkiye’nin dışişleri bakanlarıyla bir araya gelecek. Avrupa Komisyonu üyesi Fule ile de görüşecek. Dovner’in görüşme programında İsveç dışişleri bakanı Karl Bild ile görüşmede var.

–       Avrupa Birliği Komisyonu Mari’deki patlama sonrası Kıbrıs’ın Dayanışma Komisyonu’na yaptığı başvuruyu reddediyor. Güvenilir kaynaklara göre, Kıbrıs’ın başvurusunu reddetme yönündeki karar alınmış durumda. Bu reddin nedeni konuyla ilgili zararın gerek sigorta şirketleri tarafından karşılanacak olması gerekse olayla ilgili iddialara ilişkin sürecin yargıda devam ediyor olması.

–       Meclis’te AKEL dışındaki partilerden 22 milletvekilinin girişimiyle Mari konusundaki dosya yeniden açılıyor. Konu Meclis’te temsil edilen parti temsilcileri düzeyinde dün ele alındı. AKEL buna karşı çıkarken diğer partiler ise destek verdi. Araştırmanın bu kez hedefinde Adalet Bakanlığı ile polis teşkilatı var. AKEL adına dünkü toplantıya atkılan Nikos Katsuridis bu konunun şimdi yargının önünde olduğunu ve Meclis’in alacağı kararla bu süreci etkileyebileceğini görüşünü savundu.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Çinli iş adamlarının Kıbrıs’a yapacakları yatırımlar için dün gerçekleştirdikleri temaslar. Gazeteye göre, Hermes Airport şirketi ile Far Eastren Phoenix şirketinden Çinli iş adamı Yang Ki arasında Larnaka eski hava alanına büyük bir yatırım yapılması konusunda müzakereler dün akşam geç saatlere kadar devam etti. Hermes şirketinin yetkililerine göre, bu yatırım için olumlu perspektif var olmaya devam ediyor ve taraflar arasında bugün kesin bir anlaşmaya varılabileceği belirtiliyor. Bu müzakerelerde en büyük sorun söz konusu alanın kiralanma süresi. Çinliler bu sürenin 19 yılın üstünde olmasını istiyor. Hermes şirketi ise bu sürenin 19 yıl olması düşüncesinde. Bu noktada söz konusu alanın yönetiminin kimde olacağından bağımsız olarak bu süre sonrası için de devletin güvence vermesi bekleniyor. Çinli şirketin anlaşma imzalaması durumunda bu alanı büyük bir sergi alanına dönüştüreceği ifade ediliyor. Alan perakende ticarete de açılacak ancak şirket Kıbrıs’ın iç pazarına yönelmeyecek. Yatırımcının amacı Çin’den önemli sayıda firmayı buraya getirmek ve burada Avrupalı alıcıyla buluşturmak. Hermes yetkilerine göre, Çinliler burada Çin ile Avrupa, Afrika ve Orta-Doğu arasında bir köprü oluşturmayı amaçlıyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Birçok konuda EDEK ile görüşlerinin çakışmasına rağmen DİKO Başkanı Maryos Karoyan 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak zaman kazanmaya çalışıyor. Bu seçimlerde izleyeceği yol konusunda şimdiden herhangi bir taahhüdün altına girmeyi istemiyor. EDEK Başkanı Yannakis Omiru dün görüştüğü Maryos Karoyan’a merkezdeki siyasi partilerin daha sonra ortak bir aday ismini tartışmaları için önce ortak bir program oluşturmaları yönündeki önerisini tekrarladı. DİKO Başkanı Karoyan ise partisinin kendi hükümet programını hazırlamakta olduğunu belirtti ve EDEK’in nihai önerileri ortaya çıktığında yeniden bir araya gelmeleri önerisinde bulundu. Bunun yanı sıra DİKO’nun diğer partilerle bir tur görüşme daha yapma arzusu taşıdığını da duyurdu. Ayrıca AKEL’deki gelişmeleri beklemek istediğini de Karoyan, EDEK Başkanı’ndan gizlemedi. Bu arada gerek görüşme sırasında gerekse görüşme sonrası basın önünde iki parti lideri bu sürecin Mayıs ayına kadar tamamlanması gerektiği konusunda ortak görüş dile getirdiler. Ancak Dimitris Hristofyas’ın bu dönmeme kadar tavrını netleştirmemesi durumunda bu takvimin DİKO tarafından yeniden yapılandırılması da bir olasılık.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi görevden alınan Ticaret eski bakanı Praksulla Andoniyadu’nun gazetelere gönderdiği bir köşe yazısı. Gazeteye göre, Praksulla Andoniyadu Bakanlık görevinden uzaklaştırılmasından üç gün sonra kendisine yönelik eleştirilere karşı saldırı ile yanıt verdi. Antoniyadu ilgili yazısında sistemin yok edici niteliğini vurguladı ve “sistem tehdit edildiğini gördüğünde kendi kazanımlarını korumaya geçiyor” dedi. Ülkenin çıkarlarını sistemin çıkarının üstüne koymaya çalışanların kısa süren süreçlerle yok edildikleri görüşünü savundu. Bu sistemin eski ve partiler arası bir sistem olduğuna dikkat çekti. Bu arada doğal gazın bulunmasının çok önemli olduğunu ve bunun yönetiminin sadece atanan bazı kişilere bırakılamayacak kadar çok büyük önemde olduğunu ifade etti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Binlerce APOEL taraftarı Real Madrid maçına bilet almak için erken saatlerde kuyruğa girdi ancak bu arzularını gerçekleştirmedi. Sıraya girenlerin sadece onda biri bilet alabildi.

–       Küçükbaş hayvancılar hellimde kullanılan süt oranları ile ilgili taleplerinin karşılanmamasını Cumhurbaşkanlığı önünde protesto ettiler. Dün öğle saatlerinde gerçekleştirilen protestonun yapıldığı yerden geçenlere parasız iki ton hellim dağıttılar.

–       Savunma Bakanı Dimitris İliadis, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Şults ile görüştü. İliadis – Şults görüşmesinde Kıbrıs’ın üstleneceği Avrupa Birliği Dönem Başkanlığıyla ilgili konular, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler, Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki gelişmeler ve Orta Doğu’daki son durum ele alındı. Şults, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nın başarılı olması için yapılan hazırlıklara gerek şahsen kendisinin gerek Avrupa Parlamentosu’nun yardımcı olmaya hazır olduklarını söyledi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Şults Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler kararları temelinde bir çözüm bulunması amacıyla Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın yaptığı çalışmaları desteklediğini vurguladı. Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki son gelişmelere de değinen Şults, Kıbrıs’ın egemenlik haklarını tanıdığını ve saygı duyduğunu belirtti. Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı ve Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde doğal gaz bulunması faktörlerinin Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasına olumlu katkıda bulunabileceğine inandığını söyledi.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi dün Meclis önünde toplanan büyük bir gençlik grubunun emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı çıkması. Gazeteye göre, Meclis önünde toplanan gençler emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı seslerini yükselttiler. Gençlere hitap eden AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da gençlerin taleplerine destek verdi ve partisinin emeklilik yaşının yükseltilmesine kesinlikle karşı olduğunu vurguladı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Çeri köyünde yaptığı konuşmada partisinin 2013 seçimlerinde yine önemli bir mücadele vereceğini ve bu süreçte herhangi bir alış verişe girmeyeceklerini söyledi. Kiprianu net ve bağlayıcı işbirlikleri arayacaklarını dile getirdi.

–       Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas dün Kıbrıstürk toplumunun lideri Derviş Eroğlu ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada dünkü görüşmede, taraflar arasındaki önemli anlaşmazlıkların daha fazla altının çizildiğini söyledi. Görüşmede mülkiyet üzerine tartışmaya devam edildiğini belirten Cumhurbaşkanı iki tarafın arasındaki önemli anlaşmazlıkların ve tarafların tezleri arasındaki mesafenin daha fazla altının çizildiğini ve danışmanlar arasındaki görüşmede daha detaya inilmesinin kararlaştırıldığını ekledi. Ayrıca Sayın Eroğlu ile önümüzdeki Perşembe günü tekrar bir araya geleceklerini söyledi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel Danışmanı Sayın Aleksander Dovner’in bir röportajda değindiği konular ve somut olarak 1 Temmuz’dan sonra görüşmelerin devam etmemesi olasılığı hakkında yorumu istenip, bu konuyu Birleşmiş Milletler yetkilisiyle görüşüp görüşmediğinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı “Elbette ki hayır. Brüksel’den döndükten sonra, Sayın Dovner ile önümüzdeki Salı günü görüşeceğim ve bu meseleler hakkında da konuşacağız. Sonuçlar çıkarmada acele etmiyorum ve Sayın Dovner’i de suçlamıyorum” yanıtını verdi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin