kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 19/09/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 19/09/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi bankalardan personel çıkarılması planlamaları. Gazeteye göre, bankalar üzerinde bir kez daha kara bulutlar toplanmış durumda ancak bu kez sorun banka memurları. Laiki Bankası’nın 2017 yılına kadar 600 personelini işten çıkarılması yönünde bir önerinin masada olduğu belirtiliyor. İngilizlerin KPMG şirketinin bu bankanın kurtarılmasına yönelik olarak hazırladığı yeniden yapılandırma planı içerisinde en önemli önerilerden birinin de bu olduğu ifade ediliyor. Bu konuda henüz kesin bir karar alınmış değil. Ancak bu yöndeki haberin basına sızması dahi banka çalışanları arasında karmaşa yarattı. Bu arada Banka Çalışanları Birliği yaptığı açıklamada, üyelerine bu tür tehlike söylemlerine kulaklarını kapatmaları çağrısında bulundu ve durumun yönetilebilir olduğuna dikkat çekti. “Meslektaşlarımız tehlike söylemlerinden terörize olmamalıdır çünkü bunların çoğu zaman ve mekân dışıdır” dedi. Bu arada Kıbrıs Bankası’nın Yunanistan’daki çalışanları da büyük endişe içerisindeler. Kıbrıs Bankası’nın Yunanistan bölümünün bir bütünün parçası ve yaşamsal bir yatırım olduğu konusunda banka yönetiminin taahhüt üstlenmesini isteyen banka çalışanları banka yönetiminin sorumlu ve akil bir tavır içerisinde olması gerektiğini vurguladılar.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Türkler işgal bölgesinde karada petrol arama çalışmalarına devam ederken şimdi de deniz bölgelerinde arama için program hazırlıyor. Türkiye Enerji bakanı Taner Yıldız karadaki sondaj çalışmalarını tamamladıktan sonra denizde de arama çalışması başlatacaklarını söyledi.

DİKO’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik parti kararının kesinleştirilmesi için geri sayım başlarken parti Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos da partide çoğunluğun alacağı karara saygı göstereceğini ve partinin kolektif karar organlarının karar alması durumunda Nikos Anastasiadis için çalışacağını söyledi. Papadopulos dün katıldığı bir radyo programında bu görüşünü açıklarken şahsen kendisinin Yorgos Lillikas’ın adaylığının desteklenmesinden yana olduğunu da belirtti. Nikolas Papadopulos’un bu tavrıyla DİSİ – DİKO işbirliğinde görüntü netleşti. Papadopulos’un bu kararı partisinde karar sürecinin en kritik anında netleşti. DİKO’da parti kadroları Papadopulos Anastasiadis’in adaylığının desteklenmesi konusunda parti tabanının ikna edilmesinde zorlanılacağına işaret ediyorlar ama parti içi bir çatışma olasılığından uzaklaşılmasından duydukları rahatlamayı da dile getiriyorlar.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi devlet çalışanlarına verilen bazı ödeneklerin iptali yönünde var olan öneriler. Gazeteye göre, devlet çalışanlarına ödenen yirmi ödeneğin iptali ya da yeniden gözden geçirilmesi yönünde Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı bu öneri paketi Bakanlar Kurulu’na götürüldü. Devlet yetkililerinin ödeneklerinin vergiye tabi tutulması konusunda varılan anlaşma uyumlu bir biçimde alınacak önlemlerle yılda 32 milyon avroluk bir tasarruf sağlayabilir. Bu da tüm devlet ödeneklerinin %27’sine denk geliyor. 2011 yılında kamu ödenekleri toplamda 121 milyon avroya ulaşmıştı. Masaya konan ve iptali istenen ödenekler arasında polislere, itfaiyecilere ve hapishane görevlilerine verilen kira yardımı, iyi hal yardımı, polislere verilen devriye ödeneği, ordu mensuplarına verilen özel çalışma yardımı, tapu dairesi memurlarına verilen kırsal alan görev yardımı, eğitimcilere verilen kırsal alanda hizmet katkısı da var.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel danışmanı Aleksander Dovner iki taraf arasında güven arttırıcı önlemlere ilişkin bazı anlaşmaları ve teknik komitelerin çalışmalarının bazı olumlu sonuçlarını açıklama arzusu ile bugün adaya dönüyor. Dovner iki aydır Kıbrıs’ta değildi. Bugün aday gelir gelmez iki liderin temsilcileri Yorgos Yakovu ve Osman Ertuğ ile ayrı, ayrı görüşecek. Bu görüşmelerde iki temsilci güven arttırıcı önlemler ve teknik komitelerde bazı konularda yaşanan tıkanıklar konusunda görüşlerini Dovner’e iletecekler. Dovner iki temsilci ile bir araya geldikten sonra Hristofyas ve Eroğlu ile de görüşecek. Bu görüşmelerde de güven arttırıcı önlemler konusunda ilerlenmesi için siyasi irade gösterilmesi konusu derinliğine ele alınacak. Birleşmiş Milletler grubunun iki tarafa bazı güven arttırıcı önlemler ya da ortaya çıkan sorunlar hakkında bazı uzlaşma formülleri sunması olasılığı da var.

Cumhurbaşkanı adayı Yorgos Lillikas amaca hizmet etmeyen krediler konusunda Troyka’nın önerileri sonrası ilk konut için özel bir fon oluşturulmasını önerdi. Lillikas’a göre, bu fon bankalardaki ve kooperatiflerdeki ilk konutla ilgili olan ve 90 günü aşkın bir sürede ödenmeyen kredileri üstlenecek. Bu arada fon, ev sahipleri ile müzakerelerde bulunarak alınan borcun normal ve sağlıklı bir biçimde geri ödenmesinin koşullarının yaratılmasına çalışacak. Geri ödemede zamanın uzatılmasını da gündeme getirecek.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Uluslararası Para Fonu yetkilisi Kristin Lagard’ın Kıbrıs ekonomisiyle ilgili bazı uyarıları. Gazeteye göre, Kristin Lagard Kıbrıs’ta düzenlen son Eurogrup toplantısında bazı konularla ilgili olarak tehlike çanı çaldı. Elde edilen bilgilere göre, Lagard Kıbrıs bankalarının yeniden sermayelendirilmeleri için gerekli meblağın Kıbrıs’ın gayri safi hâsılasının %64’ünü, yani 11,5 milyar avroyu aşması durumunda bu borcun yönetilemez ve Troyka’nın kredi için ileri süreceği koşuların da daha sert olacağı görüşünü taşıyor. Bankaların yeniden kredilendirilmesi için alınacak borcun bu rakama ulaşması durumunda Kıbrıs’ın toplam borcunun gayri safi hâsılaya oranı da % 144’e ulaşacak. Bugün bu oran %80 civarında. Bu arada müzakere heyetinin dün Cumhurbaşkanı Hristofyas’la yaptığı görüşmenin ardından hükümetin Troyka ile müzakereye hazır olduğu görülüyor. Bu müzakere sürecinde Kıbrıs’ın hedefi programın uygulanma süresini üç yıldan beş yıla uzatmak. Hayat pahalığı ödeneği, 13. maaşlar ve karma kesintiler konuları da hükümetin kırmızıçizgileri arasında. Elde edilen bilgilere göre, 13. Maaşın kaldırılması konusu hükümet paketinin dışında bırakıldı. Hayat pahalığı ödeneği konusunda ise yeniden yapılandırılması tartışılacak. Bu arada ekonomik tasarruf çerçevesinde hedeflenmesi gereken miktar konusunda da hükümet ile Troyka arasında görüş ayrılığı var. Hükümetin değerlendirmesine göre, tasarruf edilesi gereken miktar Troyka’nın önerisinin %20 altında. Troyka heyetinin Ekim ayı başında adaya geleceğini ve müzakerelere başlanacağını açıklayan Maliye Bakanı Vasos Şarli gereken miktar konusunda taraflar arasında var olan büyük görüş ayrılığını da saklamadı.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas’ın Larnaka’daki seçim etkinliğinde yaptığı konuşma. Gazeteye göre, Stavros Malas burada yaptığı konuşmasında, herkesin güvenirliliğin ve haysiyetin deneneceği bir seçim süreci yaşanacağını belirtti. Siyasi yaşamda metamorfozlar yaşanmasının toplumsal çıkarlara hizmet etmediğini söyledi. Nikos Anastasiadis’in son olarak 13. maaşları ve hayat pahalığı ödeneğini savunmasını da buna örnek olarak gösterdi. Aynı etkinlikte konuşan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da AKEL’i silmede acele edenlerin çok hayal kırıklığı yaşayacağını söyledi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

DİKO’da DİSİ ile seçim işbirliği konusunda kesin karar 27 Eylül’de toplanacak olan parti Merkez Komitesi toplantısında alınacak. Bu karar öncesi DİKO’da hem liderlik düzeyinde, hem de daha da çok parti üyeleri düzeyinde tepki büyüyor. Maryos Karoyan dün kararın Merkez Komitesi toplantısında alınacağını ifade ederek bu konuda parti üyelerini rahatlanmaya çalıştı. Merkez Komitesi toplantısında DİSİ ile yapılan çalışmaların sonuçlarının tatmin edici düzeyde olmadığı yönünde değerlendirme yapılması halinde partinin seçimlere tek başına katılacağını söyledi.

Maliye Bakanı Vasos Şarli katıldığı bir televizyon kanalında Troyka’nın adaya Ekim ayı başında geleceğini söyledi. Troyka’nın sert tasarruf önlemlerinden kaçınılması için hükümetin karşı önlemlerinin yer aldığı paketin hazırlanmasında son aşamaya gelindiğini de ifade eden Şarli Troyka ile yapılacak müzakerelere ilişkin yol haritası konusunda taraflar arasında görüş birliği sağlandığını da belirtti. Bu arada Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın siyasi liderlerle yapacağı temaslar nedeniyle 2013 yılı bütçesinin Meclis’e sunulmasında bazı gecikmeler yaşanabileceğini söyledi.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin