kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 13/02/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 13/02/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Yunanistan Meclisi’nin Troyka ile imzalanan ekonomik önlemler paketini onaylaması. Gazeteye göre, yeni önlemler paketinin tartışılıp onaylanması ekonomik durum gibi gelişme halinde olan siyasi ortamı da geride bıraktı. Paketin onaylanması öncesinde ve onaylanması sırasında yaşanalar bu pakete onay veren Lukas Papadimos hükümetine destek veren iki partiyi yeni zor bir yola soktu. PASOK ve Yeni Demokrasi partilerinin liderlikleri Yunanistan halkı için yeni ağır önlemleri almanın ötesinde şimdi partilerinin bünyesinde düzeni sağlama sorunu ile de karşı karşıyalar. PASOK’un bu konuda daha büyük zorluklarla karşılaşacağı görülüyor. Bazı PASOK milletvekilleri partiden istifa ederken bazıları da pakete karşı tavır aldı. Benzer durumun olduğu Yeni Demokrasi partisinden de bir grup milletvekili pakete karşı oy vereceği açıklamasında bulunmuştu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklaması sonrası oluşan siyasi durumla ilgili görüşü sorulan Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas herhangi bir yorum yapmaksızın “acele eden güçlüklerle karşılaşır” halk deyimini kullandı. Cumhurbaşkanı Hristofyas, DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in partisinin geçen Cumartesi günkü 14. kongresinde yaptığı konuşmasında kendisine yönelik eleştirilerine yanıt vermekten de kaçındı. Cumhurbaşkanı bu konuda da Hükümet Sözcüsü’nün kongre sonrası yaptığı açıklamaya dikkat çekti. Hristofyas kendi adaylığı ile ilgili ve bu makama yeniden aday olup olmayacağına ne zaman karar vereceğine yönelik bir soruya karşılık olarak da bu yöndeki kararı gereken zamanda alacağını ifade etti. Bu arada Hükümet Sözcüsü’nün DİSİ Başkanı Anastasiadis’in eleştirilerine yönelik yanıtlarına karşılık olarak yaptığı açıklamada DİSİ Basın Sözcüsü Haris Yeorgiadis hükümet ile AKEL’in ülkeyi yönetecek durumda olmadıklarını, bir karmaşa ve panik ortamı içinde bulunduklarını söyledi. Bu arada EVROKO Başkan Yardımcısı Rikkos Erotoktiritu da Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanlığı adaylığını yorumlarken bu makama aday olanların Hristofyas hyükümetinin ülkeyi içine soktuğu çıkmazdan kurtaracak yurtsever bir plana sahip olması gerektiğini vurguladı. Erotokritu, Anastasiadis’in adaylık açıklamasıyla seçim döneminin resmen başladığını ifade ederek partisinin Cumhurbaşkanı adaylarıyla net görüşleri ve somut çözüm önerileri olması durumunda Kıbrıs Helenizm’inin geleceğine yönelik önemli konuları tartışmaya hazır olduğunu duyurdu.

 

POLİTİS gazetesinin de bugünkü ana haberi “Yanan bir Atina’da kredi sözleşmesi onaylandı. Alevller içinde evet” başlığı altında Yunanistan hükümetinin Troyka ile vardığı anlaşmayı Yunanistan Meclisi’nin dün akşam onaylaması. Gazeteye göre, yeni momerandum Yunanistan Meclisi’nde 197 oyla onaylandı. Oylama sırasında Yeni Demokrasi Partisi’nden 21 ve PASOK’tan da 19 milletvekili onay vermedi. Yunanistan’da siyasi ortam şimdi yeniden biçimlenecek. Bazı partiler bazı milletvekillerini partiden uzaklaştıracak. Bu arada dün Meclis’in toplantısı sırasında gerçekleştirilen gösterilerde yaralananlar ve gözaltına alınanlar oldu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas dün Maronitlerle ilgili bir tören sırasında yaptığı konuşmasında “Kıbrıs sorununun uzamasının ve olası taksimin herkes için yıkım anlamına geleceğini söyledi. Cumhurbaşkanı adaya yasadışı bir şekilde nüfus taşınmasını durdurmak ve devletin birliğini korumak için tek devlet, tek egemenlik, tek vatandaşlık, tek uluslararası kimlik gibi temel ilkeleri terk etmesinin söz konusu olmayacağını da dile getirdi. Kıbrıs sorununun çözümünün kendi yaşam hedefi olmaya devam ettiğinin de altını çizdi. “Karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözümü hedefliyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Hirstofyas, işgali sonlandıracak ve insan hakları ile temel özgürlükleri sağlayacak bir çözümün Kıbrslırum, Kıbrıslıtürk, Maronit, Ermeni ve Latin, tüm Kıbrıslıların yararına olacağını belirtti. Çözümün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karalarında belirlendiği şekilde iki toplumun siyasi eşitliği temelinde iki bölgeli iki toplumlu federasyon olacağını da ifade eden Cumhurbaşkanı “kabul edilemez statüko sadece Kıbrıstürk liderliğinin ve Türkiye’nin olumsuz tutumu nedeniyle devam etmektedir. Bunu herkes bilmelidir” dedi.

–       Yunanistan istatistik dairesi verilerine göre, yeni momerandumun uygulanmaya konmasıyla birlikte işsizlik daha da artacak. Kasım ayında işsizlerin oranı %20’ye ulaşmıştı. Gençler arasında işsizlik %50’ye ulaştı. Her gün yüzlerce insan işini kaybediyor. Son yıl içinde işini kaybedenlerin sayısı 337 bin 10 oldu. Kasım ayı verilerine göre, bir yıl önceye göre işsizlikteki artış %48’e ulaştı. 2012 yılında bu rakamların daha da kötüleşeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi “DİKO Hristofyas’a hayır diyor” başlığı altında. Gazeteye göre, DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklaması sonrası seçimlere yönelik olarak hava ısındı. Partiler arasındaki zıtlaşma alevlendi. Cumhurbaşkanı Hristofyas kendisinin aday olup olmayacağına ilişkin kararını zamanı geldiğinde alacağını ifade ederken, DİKO Başkanı Maryos Karoyan partisinin Hristofyas’ın adaylığını desteklemesinin söz konusu olmadığını açıkladı. Bu arada Karoyan 2013 seçimlerinde kendisinin de aday olmayacağını duyurdu. Anastasiadis’in adaylığını da yorumlayan Karoyan, uzun sürecek bir seçim kampanyası döneminin, bugün Kıbrıs’ın karşı karşıya olduğu tehlikelere karşı koyulmasında hiç de yararlı olmayacağını ifade etti. Bu arada seçim sürecine ilişkin tartışmalara Başpiskopos da dâhil oldu. Başpiskopos Hrisostomos gerek Filelefteros’ta yayınlanan röportajında, gerekse dün yaptığı bir açıklamada 2013 Şubat’ında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik bir cephenin oluşması için girişim üstleneceğini duyurdu. Başpiskopos “Bir kolektif hareket olacak, hepimiz oturacağız ve Kıbrıs sorununda bu hattı kimin yürüteceğini düşüneceğiz. Bu kişilerin sorunu değildir, ulusal hat sorunudur. “ dedi. Başpiskopos bu arada son aylarda Nikos Anastasiadis ile bazı görüşmeler yaptığını da gizlemedi ancak diğer parti liderleriyle de bir araya geleceğini ifade etti. AKEL dâhil Meclis’te yer alan bütün partileri görüşmeye davet edeceğini duyurdu. Başpiskopos Hrisostomos kendisine Eleni Theoharu ve Yorgos Lillikas gibi isimlerin sorulması üzerine de şu anda kendisini siyasi parti liderlerinin ilgilendirdiğini ve onlarla ortak noktayı bulacakları umudu taşıdığını söyledi.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “kredi sözleşmesi onaylandı” başlığı altında Yunanistan Meclisinin Troyka ile varılan uzlaşmaya yeşil ışık yakması.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas dün Maronitlerin bir etkinliğinde konuşurken “Cumhurbaşkanı olduğum sürece yılmadan vatanımızın ve halkımızın yeniden birleşmesi için sert eleştirilerle karşı karşıya kalsam da girişimler üstlenmeye devam edeceğim” dedi. Kıbrıs sorununu çözmek amacıyla üstlendiği girişimleri “Kıbrıs’ın Türkleştirilmesi” olarak algılayanların, adanın pratikte her gün Türkleşmekte olduğunu algılamaları gerektiğini de belirtti. Cumhurbaşkanı “Kıbrıs sorunu çözülmedikçe, Kıbrıs’ın Türkleşmesi işgal altındaki bölgeden özgür bölgeye de taşınma tehlikesiyle aşamalı bir biçimde tamamlanıyor” dedi. Kıbrıs sorunundaki görüşmelerde, Kıbrıs sorununun çözümüne özel bir ilgi göstermeyen zor müzakerecilerle görüştüklerini de açıklayan Cumhurbaşkanı farklı yönde açıklamalarına karşı bu çevrelerin adaya yasadışı nüfus akışını daha da arttıran ve oldubittiler yaratan önlemler aldıkları tespitinde bulundu.

–       AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Londra’da yaptığı bir konuşmada iç cephedeki bölünmüşlük tablosunun üzüntü verici olduğunu söyledi. Partisinin izlediği politikalara ve destek verdikleri Cumhurbaşkanı’na yönelik eleştirilerin kendilerini rahatsız etmediğini de belirten Kiprianu, rahatsız edici olanın her şeyin sıfırlanması ve akıl dışılığın olduğunu dile getirdi. Bu akıl dışılığın bazı durumlarda Kıbrıs halkının geleceğini tehlike altına attığını da vurguladı.

–       Binlerce genç dün Troodos’ta çözüm ve yeniden birleşme için seslerini birleştirdi. EDON’un geleneksel Troodos etkinliğine önemli sayıda Kıbrıslıtürk genç de katıldı. Etkinlikte çözüm ve barış mesajları verildi. Etkinlikte konuşan EDON Genel Sekreteri Haris Karamanos Kıbrıs’ın özgürlüğü için gençlerin mücadeleden bir an daha vazgeçmeyeceklerini söyledi. AKEL adına etkinliği selamlayan Yannakis Kolokasidis de Kıbrıs gençliğinin kalbinin her zaman solda attığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Hristofyas ile AKEL’in adanın yeniden birleşme mücadelesinde gençlerin de saf tuttuğunu dile getirdi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin