kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 01/11/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 01/11/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi “Karmaşa ve belirsizlik” başlığı altında Troyka ile müzakere süreci. Gazeteye göre, devletin kredi kullanabilme yolunu açacak olan memorandumun imzalanması sürecinde Troyka ile müzakerelere ilişkin yeni dramatik gelişmeler yaşandı. Durum daha tehlikeli bir hale geldi ve Troyka ile gelecek Pazartesi günü yapılacağı ifade edilen görüşme Maliye Bakanlığı tarafından doğrulanmıyor. Bu arada Almanya Maliye Bakanı Volfgang Souble kamuya yaptığı bir açıklamada Kıbrıs ile özlü müzakerelerin bu yıl sona ermeden başlanmasının beklenmediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın Meclis Başkanı Yannakis Omiru’yu Troyka ile müzakerelerde yaşanan zorluklar hakkından bilgilendirdiği bir anda gelen Alman Bakan’ın bu açıklaması, Lefkoşa’da bomba etkisi yaptı. Bu arada Eurogrup’un 12 Kasım’da yapılacak toplantısına yetişme hedefini Kıbrıs’ın terk ettiği ve Aralık ayındaki olağan toplantıya yöneldiği görülüyor. Bu süreçte Kıbrıs’ın imzalayacağı memoranduma ilişkin olarak sızan bilgilerin çelişkili olduğu ve tablonun her geçen gün değiştiği görülüyor. Pazartesi günkü tablo Troyka ilke müzakerelerde ciddi sorunların yaşandığı yönündeydi. Salı günü ise Kıbrıs müzakere heyetinin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşme sonrası Maliye Bakanı Troyka’nın adaya gelişinin hemen, hemen kesin olduğu, yani anlaşmaya varıldığı mesajını verdi. Dün ise durum olumsuza hatta çok olumsuza döndü. Bu arada Oli Ren’in Temsilcisi de Filelefteros’a yaptığı bir açıklamada, Troyka’nın Kıbrıs’a yeni bir heyet göndermesi konusunda herhangi bir gelişme olmadığını söyledi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

AKEL Meclis Grup Sözcüsü Nikos Katsuridis devletin ekonomiyi önemli bir sorun olarak ele aldığını, zorluklarla karşı karşıya bulunduğunu ancak Kıbrıs’ın göreceli bazı avantajları da bulunduğunu söyledi. Katsuridis bu avantajların ölçülü ve ciddi bir biçimde Kıbrıs lehine kullanılması gerektiğini de vurguladı. “Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde doğal gaz rezervleri var ve belki de hidrokarbon da var. Ancak devlet olarak, hükümet olarak, eğer Münhasır Ekonomik Bölge’yi kesinleştirerek bölgenin güvenliğini güvence altına almasaydık, bu olgunun hiçbir önemi olmayacaktı” dedi. Kıbrıs’ın komşu ülkelerle anlaşmalar yaparak, özgür bir biçimde bölgede arama yaptığına ve gelecekte de bulunacak kaynakları değerlendirebileceğine dikkat çekti. Bu süreçte Türkiye’nin tüm karşı propagandasına rağmen, öncelikle Kıbrıs’ın egemenliğinin uluslararası alanda bir kez daha teyit edildiği görüşünü savunan Katsuridis, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin ve Avrupa Birliği’nin desteğinin sağlandığına da işaret etti. Katsuridis bu arada Davutoğlu’nun “sıfır sorun” doktrinine rağmen Türkiye’nin olumsuz ilişkilerine karşın, Kıbrıs’ın tüm komşularıyla olumlu ilişkiler yarattığının da altını çizdi.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi 2004 yılında uygulamaya konan vergi affının EDEK Başkan Yardımcısı Marinos Şizopulos’u zora sokması. Gazeteye göre, uzun yıllar milletvekilliği görevi de yapan EDEK Başkan Yardımcısı Marinos Şizopulos 2004 yılında bir vergi affı çıkarılması için öncülük etti. Şizopulos o dönem Meclis’in Maliye Bakanlığı Komisyonu’nun üyesiydi ve çıkartılan aftan kendisi de yararlandı. Şizopulos bu tavrı ile Meclis tüzüğünü de ihlal etmiş oldu. Meclis Tüzüğü’ne göre, herhangi bir milletvekilinin tartışılan yasadan kişisel yarar sağlamasının söz konusu olması durumunda, bunu açıklaması ve bu yasanın onaylanmasına katılmaması gerekiyor. Şizopulos o dönem Meclis’i bilgilendirmedi ve ilgili yasa hazırlanırken bildirimi yapılmayan gelirlerin de yasa kapsamına alınmasında öncülük etti.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Bakanlar Kurulu tarafından Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki dört parselde arama izni verilmesi kararının alınmasının ertesi günü izin verilen şirketlerle pazarlık hazırlığı başladı. Ticaret Bakanı Neoklis Silikiyotis ilgili şirketlere yaptığı çağrıda, bu şirketlerin müzakerecilerini Kasım ayı içinde Kıbrıs’a göndermelerini istedi. Bu arada bu müzakerelerde Ticaret Bakanı’na destek sunacak müzakere heyetinin oluşturulması için de çalışmalar başlatıldı. Bu heyette bazı bürokratlar ve danışmanlar yer alacak. Elde edilen bilgilere göre, müzakere heyetinde Silikiyotis’in yanı sıra, Tarım Bakanı Sofoklis Aletraris de yer alacak. Arltraris’in hem geçmişte yer altı suları dairesi müdürü olarak, hem de mesleki olarak bu alanda önemli bir deneyime sahip olduğu ifade diliyor. Bu süreçte Enerji Dairesi Başkanı Solonas Kasinis’in de önemli bir rol oynaması bekleniyor.

Kıbrıs’ta işsizlik oranı Ağustos 2012 döneminde %11,8 iken, Eylül 2012 döneminde bu oranın %12,2’ye yükseldiği açıklandı. Eurostat tarafından yayımlanan verilere göre, Avro bölgesi mevsimsel-uyumlu işsizlik oranı Eylül 2012’de % 11,6 oldu. Avrupa Birliği’nde işsizlik oranı ise Eylül 2012’de bir ay öncesine nazaran aynı seviyede seyrederek, % 10,6 oldu.Eylül 2012’de Kıbrıs’ta işsizlik oranının erkeklerde %12,6, kadınlarda %11,8 ve 25 yaş altı gençler arasında %29,3 olduğunu belirtildi.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın doğal gaz rezervlerini değerlendirme amaçlı çalışmaları. Gazeteye göre, önümüzdeki yıllarda Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden çıkarılacak doğal gaz gelirlerinden Ulusal Hidrokarbon Fonu’na milyarlarca avronun girmesi bekleniyor. Yapılan değerlendirmelere göre, bu bölgede 60 trilyon ayak küp doğal gaz var ve bunun mali değeri 800milyarı aşıyor. Kıbrıs’ın dört parselinde yeni arama izinlerinin verilmesinin ardından, ilgili Bakanlar Komitesi ile Devlet Hukuk Dairesi şimdi de Hidrokarbon için Fon oluşturma çalışmasını başlattı. Ticaret Bakanı Neoklis Silikiyotis’in Haravgi’ye yaptığı açıklamaya göre, Norveç Modeli temelinde işleyecek olan bu fonun kuruluş amacı çok net. Önce Kıbrıs’ı bir enerji merkezine dönüştürmek için bu alanda terminal ve boru hattı gibi alt yapı yatırımlarını yapacak. Bu alt yapı yatırımları için devlet daha başka kuruluşlarla konsorsiyum oluşturacak. Sadece gazı sıvılaştırmak amacıyla yapılacak terminal yapımı için 6-7milyar avroya ihtiyaç var. Devlet kendisinin ödemesi gereken parayı doğal gaz yataklarını ipotek göstererek kredi olarak sağlayacak. Bu alana yatırım yapmak için uluslararası alanda dev şirketler ilgi göstermiş durumda. Bu fondan belli bir oran devlet bütçesi için, belli bir oran da gelecek nesiller için ayrılacak. Bu fon ayrı bağımsız bir kurum olarak çalışacak ve Merkez Bankası tarafından yönetilecek. Maliye Bakanı Meclis tarafından da kontrol edilebilecek.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Moskova’daki temasları sırasında Kıbrıs’ın Rusya’dan istediği krediye ilişkin Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın bazı mesajlarını iletti. Andros Kiprianu bu mesajın Rusya Cumhurbaşkanı ile iletişim olanağına sahip bazı siyasetçilere verildiğini açıkladı. Kiprianu’ya göre, bu kişiler Rusya’nın da çıkarları için Kıbrıs ekonomisine yardım edilmesi gerektiği görüşünü savundular. Kiprianu bu arada Rusya’nın bu krediyi verme iradesi olduğunu ancak bunu yapabilme olanaklarının var olup olmadığını araştırdıklarını da söyledi.

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas ülkenin ihtiyacının bazı siyasi liderlerle ve bazı kişisel ihtirasları birleştiren bir hükümet değil, geniş kabul gören bir hükümet olduğunu söyledi. Malas bu arada Anastasiadis ile Lillikas’a da çağrıda bulunarak, “eğer şeffaflık istiyorsanız, mal varlıklarınızı açıklayınız” çağrısında bulundu. Malas Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak konuşurken de, Lillikas’ın müzakerelere sıfırdan başlama ve Anastasiadis’in gevşek federasyon görüşlerinin tehlikeli olduğunu belirtti ve bu tür yaklaşımların, bunları kullanmak için fırsat arayan Türkiye’nin işine yarayacağını söyledi.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “Soğuk duş” başlığı altında Troyka heyetinin Kıbrıs ile özlü müzakerelerinin 2013 yılında başlayacağı yönünde Almanya Maliye Bakanı Soble’nin yaptığı açıklama.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Yakıt fiyatları litre başı 5 sent indirildi ancak araştırmalar bu indirimin daha büyük olabileceğini ortaya koydu.

Ağustos ayında turizmden rekor düzeyde gelir elde edildi. Turizm gelirleri 312,1 milyon avroya ulaştı. Kıbrıs İstatistik Dairesi tarafından yayımlanan verilere göre, geçen yılın Ocak ve Ağustos arasındaki dönemde 1milyar 218 milyon 400 bin avro olan turizm gelirleri % 8,5 artışla bu yılın aynı döneminde 1 milyar 321 milyon 900 bin avroya ulaştı.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin