arşivUlus IrkadKuzey Kıbrıs’taki özelde Mağusa-Yeni İskele - Yeni Boğaziçi ve diğer belediyelerin genel...

Kuzey Kıbrıs’taki özelde Mağusa-Yeni İskele – Yeni Boğaziçi ve diğer belediyelerin genel sorunları – Ulus Irkad

Yeniçağ podcastını dinleyin

2018 yılında yapılan yerel seçimlerde TDP listesinden girerek bugün Mağusa Meclsi’de YKP-TDP temsilcisi olarak hizmet vermekteyim. Maalesef tüm yerel yönetimleri bekleyen kaçınılmaz sonuç olan borçlanma Mağusa Belediyesi’ni de beklemekteydi ve seçildiğim ilk günden birkaç trilyon TL’lik bir borçlanma gerçekleştirildi. Bu borçlanmaya karşılık Sayın  Belediye Başkanı soğuk kanlı olmasına rağmen, ben borçlanmaya karşıyım onu da belirteyim. Aslında ekonomistler borçlanmaya iyi gözle bakmamaktadırlar. “Borçlanma ile iflas başlar” denilmektedir. Nitekim Bir buçuk senelik süre içinde birkaç defa daha borçlanma oldu ve borçlar bugün 15 trilyon veya daha da fazla bir miktarı bulmuş durumdadır. Ben mizaç itibarıyla borçlanmaya karşıyım. En fazla hoşlanmadığım konu da borçlanma. Bu yüzden borçlanmaya karşı en başından karşı çıktım. Onay vermedim. Bu yaklaşımımı Belediye Başkanı Sayın İsmail Arter de çok iyi bilmektedir. Elbette amacımız bu borçların kısa zamanda ödenmesi ve Belediye’nin zor durumdan kurtulmasıdır ama bizim amacımız demokratik prensipler içinde eleştiri hakkımızı kullanmak, yol ve çözüm göstermektir. Sadece şiddetli eleştiri yaparak muhalefet yapmayı onaylamıyorum ve elbette benim bu davranışım mecliste bulunan tüm partiler ve kişiler tarafından bilinmektedir. Çözüm önerilerimi, her zaman için meclis toplantılarında sundum ve sunmaktayım.

 

Belli ki genelde Kuzey Kıbrıs bütçesi de zor durumda. Belli ki ne Türkiye ne de Kuzey Kıbrıs hükümeti belediyeleri eskiden bütçelere yaptıkları katkılarıyla desteklemiyorlar ve bu konuda birçok belediye maalesef bütçe sorularıyla karşı karşıya kaldılar, hatta batmış olan belediyeler de konuşuldu. Mağusa’da Sakarya Yolu mevcut TC yardımı gelmemesinden dolayı bugünlerde durmuş olarak beklemektedir. Geçmiş senelerde Lefkoşa Belediyesi’nin içine düşmüş olduğu mali açmazı herkes bilmektedir. Mağusa Belediyesi’nin batmasını elbette kimse arzu etmez. Ama belli ki son grev  olayında da görüldüğü gibi belediye son zamanlarda ödeme güçlükleri içine girdi (Maaşlar geç de olsa Sayın Arter’inde müdahalesiyle ödendi ama sözleşmedeki şartlar tümüyle yerine getirilmedi). Hatta Belediye’de olan işçilerle son zamanlarda yaptığım bazı özel konuşmalarda grev sonrasında  yapılan andlaşmadan sonra bile mesailerin ve bayramlıkların ödenmesinde de güçlüklerle karşılanmış. Ben, bizzat grev sonrasında ilk görüşmemizde belediye başkanına acil olarak önerilerimi ve çözüm önerilerimi sundum.Kendisi de toplantıda önerilerimi alarak değerlendireceğini söylemiştir. Değerlendirme, çoğunluk olan gruplara (Partileri temsil eden Belediye Meclisi Üyelerine) ve de Sayın Belediye Başkanına düşmektedir. Açıkça yazayım; kısır döngü içinde  sadece eleştiri yapmak da bir maharet değildir. Belediye toplantılarında, gerek Sayın Başkana, gerekse ilgililere çözüm önerilerimi seçildiğim son bir buçuk sene süresi içinde devamlı yaptım , sorunları tesbit edip bu sorunların üzerine nasıl gidileceğini önerdim veya birçok yazıyla sundum. Elimde bu öneri ve raporlar durmaktadır. Şu anda konuşulan bir başka gerçek Belediye’nin çöp ve su paralarından ibaret alacağı borçların 20 trilyon civarında oluşudur ve Belediye Başkanlığı bir an önce yaptırım gücünü kullanarak bu parayı toplamalı, borçlarını da ödemelidir. Bunun yanında bir an önce gene belediye bu paralardan yıpranan veya çalışmaz durumda olan iş araçları ve kirladığı iş araçları yerine kendi araçlarını almalıdır.

Eğer bugün belediyelerin fuzuli masrafları varsa bunları bir an önce kesmeli ve kendi özüne dönük olarak fuzuli masraflardan kaçınmalıdılar.

Özelde Mağusa, Yeni İskele ve de Yeni Boğaz İçi bölgelerini ilgilendiren İmar Planı sorunları da çok önemlidir. Bugün Girne’de görülen çevreye kirlilik yayan  yetersiz arıtma tesissiz pozisyon, bu üç Belediye’nin de ileride en önemli sorunları olabilir. Bu sene gene yağmurlu bir kış mevsimi gelirse Yaz mevsimi gelmeden muhakkak gereken önlemler de şimdiden alınmalıdır. Yine mevcut arıtma tesisi dışında, Mağusa Göleti’ne arıtmasız atık sular geliyorsa bir an önce Mağusa Belediyesi bunun da acil olarak önlemini almalıdır. Çöp sorunları, kişilerin plaj ve sokakları kirletmeleri, çevreye çöp dökmeleri, engellenmeli, yaptırımlar uygulanmalı ve çevre temizliğine en az Güney Kıbrıs kadar önem verilmelidir. İmar Planı’yla Yeni İskele, Yeni Boğaziçi ve Mağusa şehirlerine yeterli arıtma tesisi muhakkak tüm yatırımcılar kontrol ve mecbur edilerek yapılmalıdır. Çevre kirlenmesi önümüzdeki gün ve senelerde önümüze çıkacak en büyük sorunlar arasındadır.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin