Mağusa’da ekonomi ve çalışma barışı açısından durum iç açıcı değil

4589

Mağusa Belediye Meclisi üyesi Ulus Irkad, Lefkoşa Belediye Meclis üyesi ve YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı, YKP Sekretarya üyesi Kemal Güçveren, Mağusa Türk Genel İş Sendikası Başkanı Halil Karagil ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Mağusa’daki sendika genel merkezinde bugün (13 Mayıs, Pazartesi) saat 11’de bir araya geldi. Ziyarette Mağusa Belediyesinde son yaşanan gelişmeler ve birlikte yapılabilecekler konusu ele alındı.

Mağusa Türk Genel İş Başkanı Halil Karagil, daha önce Mağusa Belediye Başkanına iletilen mektupları ile daha sonrasına basına yansıyan olaylarla ilgili bilgi verdi.

Toplantıda konuşan Murat Kanatlı, yaşananların Cemal Bulutoğlularının son döneminde yaşananlarla ciddi benzerlikler olduğunu söyledi ve Mağusa Belediyesinin geleceği hakkında ciddi kaygılarının olduğunu söyledi. Kanatlı, farklı kaynaklardan kendilerine gelen bilgide Mağusa Belediyesinin overdraft limiti üstünde bu hesaptan borçlanma yaptığının, banka yetkililerinin kendisini uyardığını ama overdraft limitinin iki katına kadar borçlanmaya gidildiğini, son alınan başka bir kredi ile bunun bir miktar aşağıya çekildiğini, bunun yasalar aykırı hareket olduğunu, buna rağmen Sayıştay’ın hala harekete geçmemesini hayretle karşıladıklarını söyledi. Kanatlı, Kamu İhale Yasası’nın açık şekilde seçilmişlerin kendilerinin ve birinci derece akrabalarının, kendilerinin seçilmiş oldukları kurumların ihalesine giremeyeceğini, hizmet ve mal satamayacağını belirtmesine rağmen, Mağusa’da açık şekilde bunun hilafına işler yapıldığını söyledi. Dome’da gösterilirmiş gibi yapılan sözde duyarlılığın Mağusa Belediyesi için de UBP tarafından gösterilmesini beklediklerinin altını çizen Kanatlı, araç kiralama işlerinin, izaz ikram için yapılan harcamalarının, özel güvenlik hizmetlerinin Kamu İhalesi Yasasına uygun olup olmadığının araştırılmasını da talep ettiklerini söyledi.

Mağusa Belediye Meclisi üyesi Ulus Irkad da Mağusa Belediye Başkanına yönettikleri sorularına cevap verilmediğini söyledi. Ulus Irkad mali konularla ilgili belediyeler yasasında bahsedilen aylık gelir gider tablolarının da belediye meclisi üyeleri ile paylaşılmadığını, mali konularda belediye meclisinin devre dışı olduğunu belirtti. Ulus Irkad 2019 bütçesine de hayır dediğini hatırlattı.

Kemal Güçveren de toplantıda söz alarak Mağusa’da ekonomi ve çalışma barışı açısından durum iç açıcı olamadığını bir süredir izlediklerini söyleyerek, sendika ile dayanışmaya devam edeceklerinin, bunun için görüşmeleri sıklaştıracaklarının altını çizdi.