yaklaşımlarÖzkan YıkıcıDünyadan çeşitlemelerle Assange gelişmeleri – Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Dünyadan çeşitlemelerle Assange gelişmeleri – Özkan Yıkıcı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Dünya değişik olaylarla, krizlerle kardeşleşip yaşamaya devam ediyor. Öylesi sık sık gelişmeler oluyor ki bunları takipetmek oldukça güçleşiyor. Medyaların da resmi eksenli probaganda aygıt gibi davranması da olunca, konuları kavramak veya olan gelişmeleri duymak zaman zaman oldukça güçleşmektedir. Bu olumsuzlukları iki kişi hayatları adına yırtmaya çalıştılar. Avusturalyalı internet yayıncısı ile ABD CİA çalışanı, birçok belgeleri yayınladılar. Dünya halkalrına hem bilgi hem de emperyalist sistemin nasıl çalıştığının aynası haline getirdiler. Bu iki insan birisi Londrada Ekvator elçiliğinde siyasi sığınmacı ve ötekisi de Rusyada sürgünde yaşamaktadırlar. Tabi Son döneme dek!ABD sırf kendi kirli gerçeklerini dünya halklarına yaydıkları için, ilgili kişileri idam etmek için peşine düştü. İngiltere halkı Breksit ile kalkıp yatarken, İngiliz polisi Ekvator elçiliğine girip Assangeı tutukluyor. Böylelikle, dünyaya başta ABD gerçekliğini yansıtan Assange, şimdi yeni karışık bir döneme doğru adım atırılıyordu.*****

Assangeın Londrada kaldığı elçilikten tutuklanırken ki dünyamızdaki gelişmeler de oldukça önemliydi. Bundandır ki bu tip yardımcı bilgi aktaranlara dünya halkalarının ihdiyacı vardır. Tam da Türkiyede adı yerel ama yapılma şeklinden sonuçların sunuluş ve ele alınış biçimine dek oldukça ilkler ve otoriterlik dersleri yaşatırken; İsrail Golanı ve Kudüsü ilhak ederken, seçimlerle Metanyahuyu  yolsuzluklarına karşın seçerken; Kuzey Afrikada Cezayir ve Sudan diktatörleri besledikelri ordu tarafından zorunlu olarak devrilip, halkın ayaklanmasından rejimi kurtarmaya koyulurlarken; Lipyada General Haftanın hareketiyle, duran geçen iç savaşın, yeniden uluslar arası boyutla tırmandığı kavşakta; ABD devirmek için en çirkin politik baskıları Venezuelada elektrikleri dahi keserken;Yine ABD, doymaz “Terör” paranoyasına enson iran muhafızları da katarken; Yemende hastaneler dahi sesizsedasız vurulurken;Afkanistanda Talabanla politik yakınlaşma adımları gerçekleşirken; Çin Amerikan ekonomik girdabında bedelenme yaşanırken; Hindistan seçimleri ile “faşizim veya demokrasi” oylanmasına doğru kayılırken; Londrada Ekvator elçiliğini basan Britanya birleşik kralığı polisi Assangeı tutukluyordu. Amerika ise kollarını açıp işdahla Assangeın kendi kirli çamaşırlarını yaymasının intikamını almaya işdahlanıyordu!****

Yukarda özetlediğim dünya örneklerine,genel ekonomik finansman krizinin devam etme gerçeği veya Türkiyenin hala süren tuhaflıklar seçim sonuç oyunları sürerken, iMF kapısına doğru gidildiği süreçleri de nedenli doğru bilgilere ihdiyaç duyulduğunun da kanıtlarıydı. Nitekim; Assangeın adından çok,belgelerin yayınladığı Vikiliaks belgelerinin aktardıkları ile çoğu kesime başka bilgilerle dünya da gözlerinin içine sokuluyordu. Vikiliks belgelerinin etki yapmasının nedeni: sunulan bilgiler ve yapılan habercilikteki aktarılanların nasıl çeliştiğinin olguları olmalarıydı. Bizat, ABD belgeleri ile alınan kararlardan, yapılan yazışmalara dayalı bilgilerin belgeleri yayılyordu. Bunların yalanlanması değil de “gizli bilgilerin sızdırtılması” olgusu öne çıkarıldı. Bundan da yargılanma denilip gerçeklerin de yargılanarak hukuklaştırılma sistemleşmesi yapılmak istenmektedir. Ayni şekilde, birçok yalanın kolayca söylenip, yapılanın söylenmeme hukukunun da yerleşerek korkuyla kabulenmesine de yönelinmektedir.

Adını sorsanız, çoğu tam olarak bilmez. Fakat, araştırmacılar ve doğruyu aran habercilere “Vikilikes belgeleri” dediğinizde, kendi ülkeleri ile alakalı Amerikan belgeleri ile yazışmaları başta olmak üzere, size birçok örneği hemen verirler. Nitekim; Assangeın tesliminde, Ekvator devlet başkanının Orjov hesabının yayınlanmasının olduğu tahmini vardır. Yoksa, durup dururken, hem de daha önceki baskılara rağmen elçilikten vermediği Assangeı neden şimdi versin?

Cenk Akabay konuyla alakalı önemli bir makale yazdı. Ağırlıklı olarak da Latin Amerika üzerine olanları aktardı. Aslında, Kıbrıslılar da zamanında Assangeın Vikliks belgeelrindeki bazı bilgileri yazdılar. Bilirmisiniz; ne tesadüftü ki başta Kızılyürekin Kıbrıs müdahalesinde Amerikanın rolunu düşürtmeğe uğraştıkları bir dönemde, Assangeın belgeleri ile Kisincır gerçekli Kıbrıs müdahale 74 döneminin bilgilerinin de sızması ders alıcıydı! Beni biryana brakırsanız; Havadis ve Afrika Assangeın Kıbrısla ilgili bazı önemli belgeleri yayınladılar. Öyle yayınlar oldu ki Turgay beyin Şaban hazretleriyle ve bazı iç politikacının kurdurtulan partinin da yazışma kriptokları bulunuyordu.Aslında, Vikiliks belgeelrinde bazen bildik, bazen de gerçekten yeni belgelerle, sistemin özü tekrardan karşımıza geldi. Bundandır ki başta Amerikan çevreleri rahatsız oldular. Birçok idiya ortaya atıldı. Özellikle isveçteki Amerikan kadınalrın dedikleri ile sonradan ortaya çıkan haberler, adeta Emperyalist probaganda oyunu ile hukuk isimli bir kitap dahi yazılmaya aday bulgular çıktı. Sonuçta, Assange sığına sığına, ingilteredeki Ekvator elçiliğine gidip 2012 yılından beri orada kapalı kaldı. Şimdi bakalım övülen İngiliz yargısı nasıl konuyu geliştirecek. Amerika nasıl bir baskılama politikası uygulayacak. Yurtaşı olduğu avusturalya kendi vatandaşını nasıl koruyacak. Bunlar iki noktada gelişecek: ABD tavrı ile dünya kamuoyunun gelişmelerdeki gösereceği duruşa bağlıdır.

Şimdi İngiltere, tam da unutulmuş gibi Londrada duran Assange diye bir sorunla da dünya gündemine oturacaktır. Breksit ile başarısız süreci idare edemezken, ortaktan da öte olduğu Amerikaya karşı nasıl bir duruş sergileyeceği de merak konusu. Assange ise yaptığı dünya halklarına katgının bedelini öderken, şimdi bu dayanışmanın nereye dek gidebileceğini yaşayarak tatacaktır. Hele de hep güzel sözler söyleyip, sol söylemle sömürgecilik eleştirisi yapan yeni İşçi Partisi yönetiminin de tavrı önemli sınav verecektir. Breksit konusundaki sıkıntı ve belirsizlik, eğer şimdi Assange konusunda da beraklaşırsa, kocaman övgü kelimlerin sonunda “dağ yine fare doğurdu” tekrarını söylemesi de muhtemeldir.

Nitekim: Assangeın belgelerinde başta işçi partisi eski başkanı Bleyır için de oldukça utanç derecede yaptığı işlerin belgeleri de vardır. Zaten, Vikiliyaksı Vikiliyaks yapıp Assangea da bunları yaratan gerçek, kulanılan yalanları yırtarak, gerçek yazışmalarla belgeleri açığa çıkarmasıyla oluştu. Şimdi bakalım bu yolculuğun devamında ne çıkacak. Yalnız, Ekvatorun da Assangeı vermedeki belirleyici olgunun, Devlet başkanının gizli hesaplarının yazılmasından dolayı olduğu da haberleştirilmektedir. Zaten, kim kimin kuyruğuna dokunursa, hele yalanın tatlısına gerçek bıçağı vurulursa, ozaman bedel daha bir ağır faturaya yazılır. Assange  yaptığı doğru işin bedelini böyle ödüyor. Kıbrıslıya soracak olursan; “Deli be bu! Paraları kazanırken, neden gerçekleri söyleyip rahatını bozdu” diyecek olan çok!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin