yaklaşımlarAlpay DurduranAvrupa(lılar) Parlamentosunun seçiminin önemi - Alpay Durduran
yazarın tüm yazıları:

Avrupa(lılar) Parlamentosunun seçiminin önemi – Alpay Durduran

Yeniçağ podcastını dinleyin

Avrupalılar Parlamentosu seçimleri öncesinde Adamızdaki seçimler bir fırsat olacak. Kıbrıslılar Avrupa yurttaşıdırlar ama hala etnik kültürlerini aşıp Avrupalı olamadılar. Avrupa’yı bir fırsat olarak kullanmak için ellerinden geleni yapıyorlar ama etnik sorunların gölgesinde hareket etmekten vazgeçmiyorlar.

AP büyük bir devletler birliğidir ama adı Avrupa Birliğidir, Türkçeye yanlış giriş yaparak Avrupa yurttaşlarının birliği değil sanki Avrupa devletlerinin birliği gibi kabul edilmiştir. AB’yi anlamak için bunu unutmamak gerekir. AB yurttaşlar birliğidir. Devletler birliği olsaydı etnik ayrımlarla hareket edilmesi doğal olurdu ama öyle değildir. Kıbrıslılar etnik sorunlar nedeniyle kendini Avrupalı olarak görememektedirler. Bakışları hala Avrupa’ya yabancılıkla maluldür. Nitekim ulusal ama Kıbrıs ulusalcılığının Kıbrıslılık olan kısmı da belirsizdir. Örneğin Kıbrıs’ta milli takım çıkarıp maç yapmaya sıra geldiğinde etnik bir karma takım olacak ve milli maç olarak tüm Kıbrıslıların oynayacağını düşünen yoktur. Bu yüzden aklımızın karışması doğaldır ama yaşadığımız bir gerçektir de…

Niyazi’nin AKEL listesinden AP seçimlerinde aday olması doğaldır ama yadırgayan da çoktur. Yasemin hareketinin altı adayının da tam liste seçime katılması doğal ama tartışılan Türklere ayrılan yerlere aday (iki kişi) olmayarak öyle bir yer ayrımı olmadığını bildiklerini gösterdiler. Doğrusu da Kıbrıslı Türklere ayrılan bir şey olmadığıdır. Gerçek odur ki etnik ayrım yapılmayacaktı ve seçim bölgeleri etnik değil coğrafi olacaktı. Nitekim her yerde öyle oldu ve Kıbrıs için üç bölge ayrılacak ve Kuzey’deki bölge iki kişilik olacak ama orada yaşayanlar Kıbrıs değil AB yurttaşı olma koşulunu taşıyanlardan olacaktı.

Onun için “bizim hakkımızı ihlal ettiler veya Kıbrıs birleştiğinde emri vaki olacaktır” iddiası boş iddiadır.

AB yurttaşı olarak parlamentonun seçimlerine katılmak ve siyasetinde söz sahibi olmak çok önemlidir ama belki sayı azlığımız yüzünden büyük etki yapmayacaktır ama Avrupalılara ve dünyaya bir örnek sunacaktır. Bu seçimde oluşacak yeni yapısıyla parlamento büyük rol üstlenecektir çünkü dünyanın en önemli sorunlarından olan çatışmalardan kaçan ve sığınanların yarattığı etkileri yüzünden doğan insan hakları ihlalleri dünyayı tehlikeye atan siyasi sorunları artırmaktadır. Sorunları paylaşarak önlemek gerekir ki etkimiz yarar getirir.

AB insancıl düşüncelerle savaşı olasılıklardan çıkarmak gibi bir amaçla hareket edenlerle dünyada ABD hegemonyası yüzünden Avrupa’da sosyal devleti mahveden sosyal hakları kısma baskısını karşılamak amaçlı kişilerin etkisiyle kurulmuştur. Buna rağmen AB ülkeleri sosyal hakları koruyamasalar da insan haklarını budayan gelişmelere direnç devam etmektedir. Bu mücadelede sosyal halklar için de katkımız olabilir. AB kurucularının amaçlarını düşünerek destek olmak dünyaya destek olacaktır.

Asıl önemli olan ise küçük küçük devletlerin dünyayı böldüğü bugünkü durum yanında savaşlara, insan hak ve özgürlüklerinin korunup geliştirilmesine ve BM’ye destek vermek için iş birliğini artırmak Avrupalı olmakla ve AB’nin doğuşuna neden olan düşüncelere destek vermektir.

Kıbrıs dünyada adı sıkça duyulan ama sorunlarla birlikte anılan bir ülke ise de seçimlere katılmış bir ülke olarak güzel bir örnek oluşturacaktır.

Bize de günlük tartışmaların üstüne çıkmamız gerektiğini anımsatan güzel bir örnek verecektir. Nitekim adaylıklarla konuşmadığımız çok konuyu konuşma gereğini göstermiştir.

Bin Avro bir ödenti ile aday olanlar bizim düşünmemize ve dikkate almadığımız gerçekleri görmemize yardımcı olmaktadırlar.

Halkımızı seçime katılmaya ve Niyazi Kızılyürek’e destek olmaya çağırmaktayız. Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan tüm Avrupalılara da seçime katılıp istediklerine oy vermeleri gerektiğini ve önemini anlamalarını öneririz…

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin