Lokmacı’daki ara bölgede ‘Nükleer Karşıtı Eylem’ yapıldı

11980

Çernobil faciasının 33. Yıldönümünde Akkuyu Nükleer Santralı’nın inşasına karşı Lokmacı ara bölgede eylem düzenlendi. İnsan zinciri oluşturulan eylemde, nükleer enerjinin tehlikelerine bir kez daha dikkat çekildi.

Lefkoşa Ledra/Lokmacı ara bölgede ‘Nükleer Karşıtı Eylem’ düzenlendi, insan zinciri oluşturuldu. Çernobil faciasının 33. Yıldönümünde Akkuyu Nükleer Santralı’nın inşasına karşı düzenlenen eylemde, nükleer enerjinin tehlikelerine bir kez daha dikkat çekildi.

Eylemde konuşan YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı, Kıbrıs’ta 7 kez düzenlenen eylemde bu yıl Birleşmiş Milletler tarafından zorluk çıkarıldığını belirterek, kameraların ara bölgeye görmesine izin vermediğini söyledi.

AKEL’den Avrupa Parlamentosu adayları Niyazı Kızılyürek, Marina Nikolaou, AP milletvekili ve adayı Neoklis Silikiotis ve Yeşillerden AP adayı Alexia Sakadaki ve Efi Xanthou da eyleme katılanlar arasında yer aldı. Eylemde Sol anahtarı ve Andrulla Shadi şarkılar söyledi.

Söylenen şarkılardan sonra Rumca ve Türkçe ortak açıklama okundu. Okunan açıklama şöyle:

Kıbrısta yaşayan tüm halklara nükleere karşı ortak mesajımızı göndermek için Ara Bölge’de insan zinciri oluşturuyoruz.

Girne sahillerinden kısa bir mesafe uzaklıkta nükleer bir santralın inşasının çevre açısından yol açacağı ciddi olumsuz sonuçlara ilişkin tehlikelere son yıllarda defalarca işaret ettik.

Nükleer enerjinin ne kadar tehlikeli olabileceği görülmüştür. Çernobil ve Fukuşima kurbanları bunu bize her gün hatırlatmaktadır. Bir kaza ya da sızıntı Doğu Akdeniz bölgesinde çevrede yol açacağı büyük yıkımın dışında, binlerce insanın hayatını da tehlikeye sokacaktır.

Bu nedenle ve aynı zamanda Çernobil faciasının 33. Yıldönümünde Akkuyu Nükleer Santralı’nın inşasına karşı olduğumuzu bir kez daha güçlü bir şekilde haykırıyoruz.

 

Destek verenler

Eyleme destek veren örgütler şöyle: “AKEL, Ekologlar Hareketi-Yurttaşlar İşbirliği, Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), KTÖS, KTOEÖS, KTAMS, Dev-iş, BES, Basın-sen, Güç-Sen, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB), “Proodeftiki” İlkokul Öğretmenleri Hareketi , “Proodeftiki” Teknik Okullar Hareketi, Sol Hareket, PEO, EDON, Ekologlar Gençlik, POGO Kadın Hareketi, Kadın Ekologlar Hareketi, Kıbrıs Çevre Hareketi, Birleşik Kıbrıs Platformu, Unite Cyprus Now, Akama Dostları, Ekoloji Hareketi, Kıbrıs Barış Konseyi , Bi-communal İnitiative for Peace-United Cyprus, Yeşil Barış Hareketi, Kıbrıs Sanatçı ve Yazarlar Birliği, Biyologlar Derneği, Bağımsızlık Yolu, Baraka Kültür Merkezi, Larnaka Çevre Hareketi, Kıbrıs Kuşları Koruma Derneği “BirdLife Cyprus”, Arif Hasan Tahsin Vakfı, Kuir Kıbrıs, Tüm Kıbrıs Kimyagerler Birliği, Çevre Mühendisleri Odası, Boran Kültür Sanat İnisiyatifi, ETEK – Kıbrıs Teknik Odası, Yeni Enternasyonalist Sol, Pir Sultan Abdal Derneği”