yaklaşımlarÖzkan YıkıcıNairobi’den Menbiç’e intihar saldırıları! – Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Nairobi’den Menbiç’e intihar saldırıları! – Özkan Yıkıcı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Önce Kenyanın başkenti Nayrobiden imtihar saldırısı haberi geldi… Olayı Elşebap adında Somaliden Elkayde kökenli İslami örgüt üstlendi… Bu fazla haberlerde sorgulanmadı. Herhalde Afrika ülkesi olması ve dünya hegemonya sert güncel mücadelesi dışında olması önemli rol oynadı. Ardından, Suriyedeki önemsiz denecek ve savaş öncesi pek de adı duyulmayan Mengüç kasabasında imtihar saldırısı oldu. Burada Nayrobideki gibi Kenyalılar veya başka insanlar ölmedi! Amerikan kimlikli insanların ölmesi de herhalde önemsenmiş olacak ki ilgili haber öne çıkarıldı. Dikati çeken, ikinci Mengüç olayında IŞİD gibi bir örgüt saldırgan olurken, ölen Amerikan gerçeği de kasabanın nedenli karşık olduğunun işaretidir. Ortak nokta, Hem Nayrobi saldırganı Elşebap hem de Mengüç saldırganı IŞİD, zamanında kulanıma sunan Amerikanın politik yapıların devamı olmasıydı. Sonuçta, bu tip eylemlerin, bazen aşmazlıkta, bazen yeni hamle yapma fırsatı veya mesaj vererek taşların oynama olasılığına varan sonuçlara yönlendirme işratleri olduğu da tartışmasızdır.Daha da düşündürücü olan; her iki İslami örgüt hem evrensel boyutlarının olması, hem de kuruluş döneminden başlayan direk CİA kontrolu gelişip, karmakarşık nedenelrle de veya boş kalmanın boşluğunda bolca bu tür eylem yaptıkları artık bilinmesidir.***

Kenya Afrikanın batı tarafından önemsenip, roller verilen bir ülkedir. Soğuk Savaştan beri veya Kenyanın Yeni Sömürge geçiş dönemi ile bu ülke Batının önemli merkezlerinden birisi olarak rollerini yaptı. Cia merkezli  Afrika ülkesi olarak biliniyor. Hat ta, birçok kirli işin veya devşirmenin yeri Nayrobi kenti oldu. Öcalan CİA tarafından Türkiyeye Nayrobide verildi! Kültürler çatışmasının fitilinin çekildiği ülkelerden birisi de Kenya*  Ülke batı merkezli ve İsrail ile olan ilişkileri nedeniyle, zaman zaman karşıtların da eylem yaptığı devlet halindedir.Değişik dinlerde insanlar burada yaşayıp, gerektiğinde hem yerel hem de ulusararası siyasal kirlilik oyunlarında kulanılmaktadır. Son olarak, Batının verdiği rol nedeniyle, Somalide işkalci güç olarak bulunan önemli kesimlerden birisidir. Ayrıca, Somali, Soğuk savaş döneminde ABD Sovyet çekişmesi içindeydi. ELşebap hareketi kökenleri bu savaşta atılıp, İslami siyaset birçok ülkede olduğu gibi sola karşı kulanıldı. Soğuk Savaş sonrası geliştirilen ABD genel Kültürler savaş stratejisi sonucu da Elkayde temel eksene konulunca, Elşebap da ayni düşman eksenine getirildi.

Somali, Kültürler savaşında Uluslar arası güven ihracı adına ilk Ulusararası güçlerle B.M. kararıyla uygulanan devletdir. Burada başarısız olunurken de ülkeyi Elşebap ele geçirmek üzereyken, Afrika orduları burayı yeni yönetim kurma adıyla B.M. kararıyla yerleşti. Kenya ordusu önemli rol alıyor. ELşebap da buna yönelik zaman zaman Kenya içinde imtihar veya başka yöntemlerle saldırılar yapıyor…

Elşebap hareketi Kenyadaki eylemelrine, bazen dinsel kesimleri, bazen Somalideki Kenya askerlerinin olmasına nisileme ve enson olayda olduğu gibi, direk İsrail hedefli içerik koymaktadır. Nitekim, son Nayrobideki saldırının nedeni “israilin Kudüsü başkent yapıp Amerikanın tanıyıp, elçisini taşımasına” tepki olarak koydu. Olayın neden sonuç önemli bağı; zamanında ABD ve özellikle CİA eğitimli oluşturulan Elkaydenin yapıları ortak hedefliydi. Kültürler çatışma konulan isimle de şimdi ayni yapıdaşların korkunç savaş yaşadıkları gerçeğidir. Konu Afrika da olunca, işin içinde bu tip örgütler de oluşunca, hep şüpeler ve bazen ABD içi çelişkilerin yansıması kuşkuları dahi oluşur.

Değişmeyen gerçek, bunun önemli bedelini, konuyla alakası olmayan birçok insanın da katledilmesidir. Emperyalizim ve din veya Emperyalizim ile Yeni sömürge gerçeği başlığı ile Kenyadaki olaylar önemli birer örneklem olarak defalarca yaşanmasıdır. Yaratılan sistemin adı ne konursa konsun, sömürü temelinde olması sonucu, böylesi doğal denecek acı sonuçlar çıkarmaktadır.

****

Gelelim Mengüçe: Mengüç bir Suriye kasabasıdır. Savaş öncesi adını duymamamız kadar normal bir şey di. Aslında, Mengüç yerleşimini önemli kılan, Türkiyenin K. Suriyeye girmesi, yerleşimi de Kürt ağırlıklı yapının kontrolunda olmasıyla hızla konuşulur oldu. Türkiye, hem Suriye içine girme, hem de Kürtlerin doğu Batı Fıratı birleşmesini engelemek için Mengüçü hedefine koydu. Bunlar yetmezmiş gibi, Suriyeye askeri güçle gelen ABD de Mengüç kasabasına Türkiyeye karşıtmış gibi de sancısız şekilde geldi. Bu toplam denkleme, Mengüçün sahibi Suriyenin kazanarak kapılara gelmesi, Rusyanın varlık gerçeği de eklenince, küçük kasaba adeta dünya meydan muharebe alanına benzedi!

Son imtihar saldırısı değişik açılardan gözlenmesi gerekir: En önemlisi, Amerikalıların da ölmesi* Nedense onca medya hayranlı Amerikancılık, Mengüç olayında ölen Amerikan kişilerin fazla öne çıkarılmaması da soru işareti. Bir yerde ölen tek Amerikalı veya tutuklanan ayni ülke insanı gündem abartıyla yapılırken, bu defa fazla göze sokulmaması şüpeli!Hele, şu çakışmalar da olunca, şüpeler artıp sonuçlar şimdiden tam görülememesini getiriyor.

Bunalrdan birkaçını sıralayalım: Tam da Amerikanın Suriyeden çekileceği söylenip, özellikle bu belirli kesimlerce tartışmaya zorlanırken* IŞİD pek de Mengüçe askeri hamleler yapmazken, bu kritik aşamada neden harekete geçti* IŞİD başlangıcından günümüze dek örgütün özellikle batı istihbarat ilişkisel karmaşası da akla gelince* Tam da Suriyenin  kasabaya hakim olma süreci, Amerikanın ayrılma sözleri olup Türkiyenin de girip de giremediği sıkıntılar yaşarken* Buna benzer ek belirsizliklerle Mengüç yeniden Suriye toprağı olma aşamasında hem de Türkiye işkal korkusuyla Kürtlerin de kabulenme noktasında olurken, bu eylemin gerçekleşmesi, oldukça düşündürücüdür. Burada bazı ip uşları, oluşacak probaganda ekseninden eksik olsa da yakalanma şansı vardır…

Mengüç küçük bir Suriye kasabası. K. Suriye tanpon bölge tartışmaları, Suriye ordusunun bölgeye dek gelişi, Amerikan Türkiye politikalarında hem sancılar hem de ortaklıklar birlikte uçuşurken, provakatif eylemlere de açık olan ama Amerikancı kulanımı tartışılmaz IŞİD provakasyonu ile Amerikan askerlerinin de hedeflenmesi elbet bazıalrının siyasi hesabı olması düşüncesi de gayet normaldir. Hele de Amerikadan gelen ilk karşılama tepkileri de kuşkuları daha da artırmaktadır.. Unutmayalım: IŞİD, Elkayde, Elşebap ve sayre örgütler çoğu kez taşaron kulanıma da açıktır. İstihbaratların oynamak istedikleri kanlı oyunların önemli yapılarıdır. Zaten, direk Suriye savaşında da bunu yaşadık. Eğer, Suriyede Amerikan Türkiye eksenlilerin denildiği gibi yönetimi devirselerdi, şimdi yönetimde kimlerin olacağı da malumdur. Ayrıca, IŞİD karşı savaşta dahi bazı IŞİD neferlerinin ve hat ta liderlerinin nasıl buharlaştığı veya kurtarılıp kaçırıldığı da nedense belleklerden çoktan sildirtildi. “Tıpkı halifeden askeri lidere varan yönetici kesim gibi”.

******

Kısıca; Son Kenya ve Suriyedeki imtihar saldırıları bize bazı konularda bilgi bilmeden konuşmamamızı yeniden dayatıyordur. Medya algı veya probaganda kurallı konuşmalar, böylesi yapılar kulanılıp provakasyonlarla kağos ve lehte probaganda esiri düşmemize de koşul yaratmaktadır. Hele de günümüzde her karşıta kolayca Terörist damgası vurma kolaylığı veya bazı siyasal sıçramalarda paramiliter katliyamlar kulanımı nedeniyle dikat olmanın önemli bir gerçekliği artık kanıtlanamaz. Geçmiş Kıbrıs sürecindeki yaşadıklarımız veya Türkiyede tanık olduklarımızın sonradan ortaya çıkan bazı gerçeklikler, yukardaki eylemlerle gösterilenlerle yetinmememizin önemli birer damlasıdır. Emperyalizmin istihbaratlı aygıtıyla yaratığı butip yapılar, bazen düşman denilene en inanılmaz vahşeti yaparken, ayni zamanda da bu yapılar içe yöneltilip muhalifleri ezme veya yeni siyasal döneme sıçrama esrumanı olarak da kulanırlar. Yukarda biraz nedensel koşulların ağırlıklı yazılmanın da nedeni budur.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin