yaklaşımlarAlpay DurduranÜlke arşivsiz kayıtsız sahipsiz keyfi bir idareye sahip – Alpay Durduran
yazarın tüm yazıları:

Ülke arşivsiz kayıtsız sahipsiz keyfi bir idareye sahip – Alpay Durduran

Yeniçağ podcastını dinleyin



Alt yapı ve denetim için gereken bilgi toplanmaz, toplanan arşive konulmaz, konulan korunmaz ama siyasiler laf ebeliğini bırakmaz. Halk kimin neden sorumlu olduğunu anlayamaz ve kimseye aldığı maaşın hesabını soramaz. Kimse hesap vermez ve seçimler tamamen bilgisiz seçmenle kararlaştırılır. Hal böyle olunca da sözde yöneticiler elinde bir kör dövüşü sürer gider.

Ana muhalefet başkanı proje bizim zamanımızda yapılmışsa da şimdi onlar yani yeni yetkililer hesap vermeli diye konuşabilir. Ancak o projeyi yapanın yapanlara projeye göre çalışıp çalışmadıklarını bile sormadığını da göstermiş olur. Öyle olmasa projede bunlar vardı niye başka şey yaptılar diye kendini savunması gerekir ki öyle bir savunma yok.

Projenin esaslarını arşivden çekip de yapanlara hesap sorma olanağından bahsedilmez ve acısını çekenlere bir daha öyle iş yapılmayacak güveni verilmez. Projeleri uygulayacak olan mühendisler de araziye bakıp derelerin ve havzaların hacmine göre inşaatların standartlara uygunluğunu denetlediklerinin kaydını göstermezler. Yapmaya başladıkları projelerin teknik standartlara uygunluğunu aradıklarını ve uyardıklarını kanıtlamaya çalışmazlar.

Bir mühendis yapmaya ihaleyle hak kazandığında proje incelemesi yapmakla görevlidir. Bu görevi yerine getirdiğini iddia eden bir kişi ortaya çıkmadı. Onun yerine proje istemiş de vermemişler diye şikayet ederek bir ucubeyi inşa ettiler. Şimdi de sorumlu arıyorlar.

Sorumlular çoktur ve tam sistemik sorundur yani sistemi kamu yönetimini reform ve reorganizasyona tabi tutacak uzun vadeli bir çalışma ile giderilmelidir. O güne kadar da kamunun bilgi kaynaklarına ek olarak deneyimi ve araziyi yani tüm alt yapıyı inceleyerek işe başlanmalıdır. Şimdi yol yapılacak ama şimdi de ha babam usulü gidiliyor.

Üst kademe bilgiye nasıl sahip çıkılacağını bile düşünmeden DPÖ’nün arşivini bile çöpe attı. Şimdi de yenilere çamur atmakla meşgul. Meteorolojik raporların yoksa tamamlamak için emir veren olduğunu duymadık. Yolların sakat yapımlarına son verecek standartlara Bağlanmasını da kimse önemsemiyor.

Karşımızda kötü gelişmelere hazırlanma gibi bir yeni yükümlülük de var. Hava kirliliği mevsimleri değiştiriyor. İklimi sertleştiriyor. Alarma dünya çapında katılım var ve çalışılıyor. Yeni inşaatlar ona göre yapılsın diye çalışılıyor. Bizimkiler ise ders çıkarmıyorlar.

Halkımız artık hesap sormayı öğrenmeli ve elinde olanak olan gücünü reform ve reorganizasyon için kullanmalıdır.

Siyasilere etki yapmak isteyen de partisine bastırmalı ve bu gaflete son vermelidir.

YKP Kıbrıs sorununa önem verdiği kadar onun içindir ki etkin ve verimli bir idare için uyarılar yapar. Aynı zamanda Kıbrıs sorununun yönetimlerin ve seçmenlerin de dikkatini hamasi nutuklara harcattığını ve kaynak israfına neden olduğunu bilir ve önemle dikkat çekmeye çalışır.

Sayılarımızla,



- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin