BM çözüme önem verdi ve Kıbrıslıları “gerçek” çabaya çağırdı

2790

YKP Sekretarya üyesi Alpay Durduran Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirdi. Açıklama şöyle:

Haberlere göre BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs’ta taraflara, “Kıbrıslılar ve bölge için, gerçek siyasi irade ve sorumluluk” ortaya koyup, çözüm için gereken uzlaşıları sağlama çağrısında bulundu.

Konsey ayrıca, tarafların, Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde ve BM’nin danışmanlığıyla anlamlı istişarelere başlama ve iki bölgeli, iki toplumlu federal çözüm yolunda kaydedilen ilerlemeye acilen sahip çıkmalarını istedi.

Bunu anlamalı ve BM’nin “gerçek” irade ve sorumluluk diyerek taraflara çalışmalarından memnun olmadığını ifade etti.

BM dünyanın en üst kuruluşudur ve barışın güvencesi olmaya çalışmaktadır. Aynı zamanda büyük felaketlere maruz kalan insanların umududur. Savaş alanlarında ve büyük afetlerde çok büyük oranda yardım sağlamaya çalışmaktadır. Ancak devletler sorunları çözmeye çalışanların yanında sorun çıkaranların da olduğu bugünkü dünyada çok zor durumdadır. Ona yardım etmek de ancak bizim Kıbrıs’ta yapmamız gerektiği gibi gerçekten çözüm için irade ve sorumluluk göstermektir.

Ne yazık ki BMGK’nin isteği ve açıklamalarına verilen yanıtlarda birbirlerini suçlamaları, masada ele alınacak konulardaki şartlarını peşinen ortaya atmaları ve Guterres belgesi veya açıklaması doğrultusundaki Federal Kıbrıs’ın nasıl bir yapı ile güvenlik ve asayişi sağlayacağını düşündüklerini belirlemeleri çağrısına yanıt vermemeleri çözüm için umut verici olmamıştır.

Büyük sorunlarla yüz yüze olan BM’ye yeni yükler yüklemek dahil birçok sorunlar yaratabilecek olan yeniden birleşme amacının terk edilebileceği imaları da yapılmıştır ki çok üzücü olmuştur.

Taraflardan BM’nin çağrısına uyup halkı BM’den soğutma amaçlı suçlamalardan vazgeçmeyi talep ederiz.

Hemen tam ve federal bir devletin nasıl sağlanacağını planlayacak ve öneri hazırlayacak ekiplerini oluşturup hazır olmalarını ve BM’ye duyurmaları bekliyoruz.

Halkımızı da önerilerini hazırlamayanların çözüm için uğraştıkları ama diğer tarafın yanaşmadığı yalanına inanmamaya çağırırız.