yaklaşımlarAlpay DurduranGüç kullanımının suç olduğunu kabul etmek çok önemlidir – Alpay Durduran
yazarın tüm yazıları:

Güç kullanımının suç olduğunu kabul etmek çok önemlidir – Alpay Durduran

Yeniçağ podcastını dinleyin

İsrail’in silahsız insanları nedeni ne olursa olsun yaşam tehdidi olduğunu kanıtlanmadan öldürmesi ve yaralaması insanlık suçudur ve buna mazeret arayanlar suça katılmış olmaktadır. Kendini savunma hakkı gibi laflarla veya göstericilerin arasında kışkırtıcılar olduğu iddialarla veyahut göstericilerin arsında teröristlerin tahriki var konuşmalarıyla meşgul olmak da kabul edilemez.

Arap ve İsrailliler arasında sorunda kim ne kadar haklı diye tartışma yapmak zamanı da değildir.

Gazze’de olan silahsız insanların protesto eylemini siyasi amaçlarla kuvvet gösterisi ile caydırmak amaçlı gibi görünen insan hak ve özgürlüklerine yani BM’in anayasasına ve İnsan hakları evrensel bildirgesine aykırı güç kullanımıdır. Hiç kimseyi caydıramadığı gibi yeni sorunlar yaratmaya adaydır. ABD başkanının provokasyonu ile ilgili olması da ayrıca bir talihsizlik olmuştur ama aynı zamanda ders vericidir. Demokrasiden veya benzerinden vazgeçilemediğine göre seçimlerde kime oy vereceğine dikkat etmek de herkesin görevi olmaktadır. ABD halkı dış müdahalelerle insanlarının telef edilmesinden bıkmış olsa da yalanlara kanıp kimi seçtiğinden emin olmalıydı. Yakında ABD halkının dünyayı rahatsız eden hükümetlerinden hoşnut olmayanların tepkileriyle de uğraştığını görmeye çok yakınız.

Hiçbir devletin halkı BM anayasasına onay veren devletinin aykırı tutumuyla dünya barışını tehdit etmesine ve insan haklarını ihlal etmesine sessiz kalmamalıdır. Önünde sonunda sessizler de ona muhtaç olacaktır. BM ajansı İsrail devletinin insanlık suçu işlediğini saptamıştır. Hepimiz bunun bir sonucu olmasını sağlamakla görevliyiz.

Devletler yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için BM etkisiz kalmaktadır mamafih bunun sorumlusu BM değil BM’yi işlemez hale getiren devletlerdir. Ne yazık ki başka derler açmamak için olaylara müdahale etmekte dikkatli olmak da zorundayız ama sınırı aşanlara tepki için de üzerimize yapmak için güçlerimizi birleştirmeliyiz.

BM’yi suçlamak kolaydır ama bakın eleştirenlerin çoğu sabıkalılardır. Bunu en iyi anlayabilecek olanlar da biz Kıbrıslılarız. Sorunumuzun çözümü için maddi manevi yardımlarını harcarız ama her temsilcisini de diğer tarafı suçlamadı diye kınarız, yardımcı olmayız.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin