Lefkoşa-Girne yolunda trafik kazaları için bir nevi tuzak olana bordür döşenmesi gibi yanlış uygulamadan vazgeçilmeli

2062

YKP Parti Meclisi Üyesi Rasıh Keskiner yol güvenliği ve trafik kazalarını değerlendirdi. Açıklama şöyle:

Ülkemizin kuzeyindeki en önemli sorunların başında trafikle ilgili sorunlar ve trafik kazaları gelmektedir. Yıllarca bu konuda ilgili pek çok sivil toplumunun uyarıları ve önerilerine rağmen, gelmiş geçmiş hükümetler gerekli ve yeterli tedbirleri almadılar ve sonunda her yıl onlarca insanımızın can kaybına, sakat kalmasına ve milyonlarca maddi zararına nerede ise davetiye çıkarmışlardır. Alınacak tedbirler arasında, sürücülerin dikkati ile araç ve yol durumu en başta gelmektedir.

Bu çerçevede, son hükümet işbaşına gelir gelmez icraatlarından bir tanesi de yıllar önce yenilenmesi gereken Girne- Lefkoşa Anayolunun yenilenmesi olmuştur. Bilindiği üzere yol çalışmaları St. Hilarion kavşağı –Girne arasında devam etmektedir. Yol çalışmalarına başlandığı ilk günlerden Sn. bakan dahil ilgili olanlara, yol yenileme sırasında, mevcut eski yolda yıllar içinde görünen ve yaşanan trafik sorunlarının yaşanmaması için gerekli birtakım düzenlemelerin alınması hususunda görüşlerimizi aktardık. Birinci sorun çift şeritli geliş-gidişi olan bu anayolda orta refüjün her iki tarafına bariyerler konulmasıdır. Bu bariyerlerin ideal olanı beton New Jersey bariyerleri olmakla birlikte metal bariyerler de kullanılabilmektedir. Ancak mevcut eski yol güzergahının tamamında bu orta refüjün iki yanı da bordür taşları ile süslenmiş bulunmaktadır. Bazı bölümlerinde ise bu bordür taşlarının iç kısmına metal bariyerler de konmuştur. Bordür taşlarının refüjün iki tarafına konması son derece tehlikeli olup, sırf bu yanlış uygulama nedeni sonucu pek çok insanımız hayatını kaybetmiştir. Çünkü sürücünün çok kısa bir dalgınlık veya direksiyon kontrolü kaybı sonrası bordüre çarpan araç sekmeye başlar ve takla atarak ya kendi şeridi içerisinde veya karşı şeride geçerek ölümlü kazalara neden olmaktadır. Bordür üzerine metal bariyer koymak bu tip kazaların önlenmesine tedbir değildir, nitekim meydana gelen kazalarda da tedbir olmadığı görülmüştür. Doğru olan metal bariyerlerin doğrudan refüj kenarlarına bordürsüz monte edilmesidir.

Durum bu iken, şu anda bir bölümü tamamlanan yolun asfaltı da dökülmüştür. Yol boyu da döşenmeyi bekleyen bordür taşları palet palet sıralanmıştır. Yol emniyetini ciddi şekilde olumsuz olarak etkileyen adeta trafik kazaları için bir nevi tuzak olana bu yanlış uygulamadan vazgeçilmesi hususunda ilgilileri bir kez daha uyarmayı bir görev bilmekteyiz.

Yol güzergahında ikinci bir sorun, Ciklos keskin virajındaki ters meyil durumunun düzeltilmesi ile ilgilidir. Bilindiği gibi o noktadaki yolun meyilli dışa doğru olduğu için, yolu bilmeyen veya dikkatsizce viraja giren sürücü kaza yapmaktadır. Bu noktada en az ayda birkaç kez kaza olmaktadır. Dolayısı ile yol yenileme çalışmaları sırasında buradaki sorunun da yol meyillinin içe doğru olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Bu düzenlemenin de yapılmasını beklemekteyiz ve yapılması için de ilgilileri bir kez daha uyarmayı bir görev bilmekteyiz.